Podsećanje: Veterani ne gube sjaj

Dva automata, nastala tokom Drugog svetskog rata, decenijama u službenoj upotrebi brojnih vojski i bezbednosnih službi, pokazali su se kao odlično oružje, koje i danas može da se koristi

Superiorni automat H&K MP5 je potisnuo brojne uspešne konstrukcije. Dominantan je u 21. veku širom planete, iako se još uvek koriste i drugi modeli (koje je svojim karakteristikama znatno prevazišao). Sem H&K, u službenoj upotrebi oružanih snaga, do prošle decenije održali su se u većem broju izraelski Uzi, italijanska Beretta M12, britanski Sterling i švedski Carl Gustav, ali ih potiskuju kompaktne varijante jurišnih pušaka i novi koncept – poznat kao PDW.

Oba automata smo probali koristeći municiju PPU 9x19 sa zrnima mase 115 i 124 grejna
Oba automata smo probali koristeći municiju PPU 9×19 sa zrnima mase 115 i 124 grejna

Bez obzira što je od nastanka prvih automatskih oružja na pištoljsku municiju nekoliko puta otpisivan kao koncepcijski prevaziđen, automat i dalje opstaje u naoružanju i verovatno će se još razvijati i upotrebljavati. O dva automata koji su nedavno bili na našem testu – švedskom Carl Gustav M45 i britanskom Sterlingu, već smo pisali. Ipak, interesovalo nas je kakva su svojstva ovih oružja iz prve ruke (jer su kod nas izuzetno retki): u kojoj meri su inferiorni u odnosu na MP5 i da li su neopravdano proglašeni zastarelim?

Legendarna pouzdanost

Automat Sterling je konceptovan još 1942, dok su se u vojsci Velike Britanije koristili Lanchaster i više varijacija popularnog Stena, a nazvan je Patchett machine carbine, po kreatoru Džordžu Patchettu, nekada čuvenom motorističkom asu. „Sterling Engineering Co.“ preuzela je proizvodnju, oružje je uvršteno u oficijelnu upotrebu kao 9 mm Sterling submachine gun L2A1, a pravljen je i u „Royal Ordnance Arsenal Fazakerly“ (kod Liverpula). Nešto izmenjena varijanta, pod nazivom L2A3 ili Sterling submachine gun Mark 4 bila je u upotrebi britanske vojske do ranih devedesetih godina 20. veka. Procenjuje se da je izrađeno između 350 i 400.000 primeraka, uključujući i L34A1/Sterling Mk.5 – integralno prigušenu varijantu za jedinice posebne namene. Licencnu verziju proizvodili su Kanada, kao Model C1, Čile i Indija, a preko stotinu zemalja širom planete je nabavilo izvesnu količinu raznih tipova ovog automata za svoje potrebe.

Švedski konstruktori su očigledno imali Sten kao uzor pri kreaciji zatvarača, povratne opruge...
Švedski konstruktori su očigledno imali Sten kao uzor pri kreaciji zatvarača, povratne opruge…

Generalno, ovaj automat je bio namenjen starešinama, posadama oklopnih vozila i vazduhoplova, vezistima, bolničarima i ostalim pripadnicima drugog ešalona – osoblju za koje u protekle dve decenije više renomiranih proizvođača pokušava da razradi koncept PDW. U vreme nastanka, to je po mnogo čemu bilo neobično oružje, iako je sistem rada tipičan za tadašnje automate: dejstvo slobodnim zatvaračem iz tzv. otvorenog položaja, cevasti magacin, fiksna udarna igla, prijemnik okvira s leve strane, jednostavni nišani predviđeni za daljine od 100 i 200 jardi, kalibar 9×19… Ono što je izdvajalo Lankaster u doba nastanka su izuzetna kompaktnost sa sklopljenim kundakom, jer je rukohvat sa obaračem pomeren unapred, kao kod revolucionarnog bullpup oružja. Sterling deluje kao nešto moderniji Sten, ali pri prvom kontaktu primetno je u kojoj meri je savremeniji. Iako je kompletan automat nekako cevast, korisnik nema osećaj upotrebe grube naprave, kao sa „Čerčilovim raonikom“. Sterling je vrlo lagan (2,65 kg), priručan i zanatski odlično napravljen automat.

Zbog nepostojanja prednjeg rukohvata, strelac se teže navikava na dovođenje Sterlinga u nišansku liniju
Zbog nepostojanja prednjeg rukohvata, strelac se teže navikava na dovođenje Sterlinga u nišansku liniju

Naviknuti na druga oružja slične koncepcije, prilikom zauzimanja stava za gađanje u početku smo se teško navikavali na odsustvo prednjeg rukohvata, kada je okvir „razvučen“. Međutim, sa preklopljenim okvirom uviđa se genijalnost ove konstrukcije: ukupnim gabaritom nešto je veći od mikroautomata Ingram, Vz61 ili Mini Uzi i znatno precizniji i stabilniji, iako ispaljuje metak pune snage. S tipskim remnikom, koji se u tri tačke fiksira na grudi i rame, Sterling se i sa preklopljenim kundakom munjevito donosi u nišansku liniju. Zbog odlično odabranog težišta, prilikom paljbe je začuđujuće miran. Slabija ruka stabilno drži prednji deo oružja, pa je vertikalni odskok minimalan. Pouzdanost ovog automata je legendarna: na zvaničnom testiranju pred uvođenje u službenu upotrebu, prototip je ispalio 250.000 metaka bez zastoja! Jedina funkcionalna slaba tačka je zakrivljeni okvir kapaciteta 34 metka, napravljen od tanjeg čeličnog lima i podložan deformaciji. Sve ostalo je izvanredno, pa Sterling i u današnjim uslovima može da posluži kao odlično oružje vojno-policijskih snaga.

Priručan i jednostavan

Švedski Carl Gustav je definitivno prežaljen kao starinsko oružje, iako se i dalje koristi u nekim državama. Nastao je u neutralnoj skandinavskoj zemlji, pod nazivom Kulsprutepistol M/45, kada je konstruktor Gunar Johanson adaptirao za jeftiniju i bržu proizvodnju komšijski dizajn automata Suomi. Fabrika „Carl Gustafs Stads Gevrsfaktori“ iz Eskilstune, proizvela je veliku količinu ovih priručnih i jednostavnih automata, koji su se održali u službi do kraja 20. veka. U dizajnu je primetan uticaj nemačkog MP 40, britanskog Stena i sovjetskog PPS-43, ali je po mnogo čemu svojstven i to mu je u vremenu nastanka omogućilo dobru prodaju.

Drška rukohvata je ergonomski nepovoljna i estetski najmanje dopadljiv detalj, što kvari generalno pozitivan utisak o švedskom automatu
Drška rukohvata je ergonomski nepovoljna i estetski najmanje dopadljiv detalj, što kvari generalno pozitivan utisak o švedskom automatu

Kada smo ga uzeli radi testiranja, prvi karakteristični detalj je vizuelno nedopadljiva drška rukohvata od drveta, loše ergonomije i skoro bez završne obrade. Sve ostalo je namenjeno dugoj i efikasnoj službenoj upotrebi: jednostavan, ali stabilan preklopni kundak, pregledni i dobro zaštićeni nišani, visok kvalitet čeličnih delova, postojan finiš, sjajan balans, besprekorno funkcionisanje i neosetan trzaj. Kapacitet je čak 36 metaka, niska kadenca od 550 metaka u minuti je optimalna, pa se ni pri kretanju zatvarača opaljenjem iz otvorenog položaja oružje ne destabilizuje iz nišanske slike. To je jedno od najvažnijih svojstava dobrog automata. Svoje „zvezdane“ trenutke Carl Gustav M45 je doživeo tokom američke intervencije u Vijetnamu.

Vojni krugovi u SAD su posle Drugog svetskog rata smatrali da nema potrebe za daljim razvojem američkih automata – vojska je opremljena dovoljnim količinama legendarnih Thompson M28 i M1, „mazalica“ M3 i karabina M1 i do usvajanja kompaktnijih varijanti Garanda sa mogućnošću rafalne paljbe, može da se službuje i sa postojećim oružjem.

Hit među specijalcima

Tokom rata u Koreji i mirnodopskog perioda nije bilo potrebe za takvim oružjem, ali su sukobi u džungli i borbe na ulicama vijetnamskih gradova demantovale tu teoriju. Kako su daljine do ciljeva bile najčešće male, a prostor delovanja skučen, svaki dostupan automat (manje mase i kalibra od postojećih u službi), bio je zlata vredan. Zato je nabavljena veća količina originalnih švedskih M45, od kojih su se najuspešnijim pokazale integralno prigušene varijante. Ovo oružje je bilo pravi hit među specijalnim jedinicama, pa je posle embarga Švedske i prestanka isporuke, „Smith & Wesson“ razvio nelicenciranu kopiju M76, koja se prilično upotrebljavala u završnoj fazi rata, naročito u rukama Navy Seals.

Nišani su u potpunosti “prepisani” sa sovjetskog Sudajeva PPŠ43
Nišani su u potpunosti “prepisani” sa sovjetskog Sudajeva PPŠ43

(Pomenimo i egipatsku kopiju Port Said i podatak da je mnoštvo zemalja koristilo M45 u ograničenim količinama za vojne i policijske snage). Ovaj automat je zavidne mase – 3,45 kg prazan, ima kadencu od 600 metaka u minuti i svideo nam se kada smo ga isprobali na meti udaljenoj 50 m. Kratkim rafalima (kao i Sterlingom), iole izvežban strelac smešta pogotke u zamišljeni torzo protivnika. Uz oslonac i sa rastavljenim kundakom, moguće je plasirati hitac i do 100 m. Kao i kod prethodnog modela, svidelo nam se što je izuzetno jednostavan i priručan – za brzu reakciju i dovođenje u „gotovs“ potrebno je vreme kao i kod potezanja pištolja/revolvera. Prilikom kretanja po terenu, korisnik nije opterećen. S obzirom da samo jedna trećina ratno angažovanog kadra direktno učestvuje u borbama i te kako ima rezona da se deo ljudstva opremi jednostavnim i moćnim oružjem.

arakteristična metalna spojnica kod uvodnika okvira je zaštitni znak ovog automata
arakteristična metalna spojnica kod uvodnika okvira je zaštitni znak ovog automata

Uverili smo se na testu da su Sterling i Carl Gustav M45 odlični automati, naravno generacijski stariji i nesavršeniji u poređenju sa suverenim Heckler&Koch MP5. Ipak, reč je o oružju koje će ostati upamćeno po više od 60 godina službene upotrebe širom sveta, što ne možemo da predvidimo za ultramoderne naprave PDW u kalibrima 5,7 i 4,6 mm. Nažalost, biće još konflikata i oružanih obračuna u svetu, tokom kojih će se ukazati potreba za kompaktnim automatima u kalibru 9×19. Baš kao i u vreme kada su nastali Sterling i Carl Gustav…

tekst i slike: Milan MILANOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još