Program Soldato Futuro

Modularna Italijanska jurišna puška koju proizvodi firma Beretta. Razvijena je u sastavu projekta Soldato Futuro (Vojnik budućnosti), ARX 160 je nezavisno o programu lansirana na komercijalno tržište 2008. godine. Puška takođe može da bude opremljena podcevnim bacačem granata 40 mm.
Glavni zahtevi po kojima je oružje, nazvano ARX-160, razvijano bili su smanjenje mase i povećanje kompletne ergonomije u odnosu na prethodnu Beretta AR70/90 (masa praznog oružja oko 4,050 kg). Konfiguracija ARX-160 je tradicionalna, sa širokom upotrebom tehnopolimera koji je omogućio da se konstruiše lako i ergonomsko oružje. Oružje se čini vrlo „mekanim“ i prijatnim, modernog je dizajna, kao kod linije Storm. ARX-160 je opremljena teleskopski podešavajućim kundakom (može se podešavati u različite pozicije da bi se što bolje prilagodio strukturi bilo kog vojnika, uključujući i žene) i kompletno preklopivim na desnu stranu radi zauzimanja što manjeg prostora. Sklapanje kundaka je lako, zahvaljujući pre svega jednom polukružnom dugmetu smeštenom na levoj strani oružja, iznad rukohvata. Blokiranje sklopljenog kundaka se vrši pomoću odgovarajuće kočnice direktno integrisane u sanduku oružja.


Oružje je sačinjeno od 4 podgrupe: kundak, cev sa zatvaračem, donje kućište (uključuje rukohvat, sanduk i sistem hranjenja municijom), i gornje kućište. Na gornjem delu oružja nalazi se aluminijumska Picatinny šina, jedna od 4 koje su prisutne na ovom oružju. Dve Picatinny šine se nalaze sa obe strane prednje obloge (rukohvata) dok se četvrta nalazi ispod cevi oružja i na koju se obično montira podcevni bacač granata. Remenik se može kačiti na 6 odgovarajućih tačaka: po dve na svakoj strani sanduka oružja, jedna na kundaku i jedna obrtna, na gasnom cilindru.
Nišanski sistem, koji je razvio Galileo Avionica u saradnji sa Berettom, funkcioniše tako što podatke prikupljene od strane senzora prikazuje na okularu putem displeja tipa OLED. ICWS je također opremljen i jednom termičkom uncooled kamerom koja radi između 8 i 12 mikrona (kanalom IC) kao i jednom TV kamerom (video kanal). Prva kamera ima vidno polje od 18,5°x13,9°, dok druga ima vidno polje od 8,8°x6,6°. Termička kamera omogućava otkrivanje čovjeka na 800 m ili MBT (NATO oznaka za tenk) na 1300 m, dok je sa TV kamerom vojnika moguće otkriti na 2 km. ICWS je veoma kompaktan: ima dužinu od svega 30 cm, širinu od 5,5 cm, visinu od 14 cm i težinu manju od 1 kg

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još