Sačmeni poluautomat AR-12

Dizajn i funkcije porodice poluautomatskih sačmarica AR-12 inspirisani su omiljenim američkim karabinom AR-15. Razlog je jednostavan, punjenje novog magacina uvek je brže od umetanja pojedinačnih patrona u ležište metka. Pritom je mnogo zgodnije kada su ergonomija i komande istovetni karabinu AR-15 na koji su Amerikanci navikli.
Verovatno najbliža stvarnoj AR je Genesis Arms Gen-12 kalibra 12/76, čvrsta i pouzdana. Napravljena je na donjem delu sanduka DPMS Gen 1 kalibra .308 AR-10, a možete staviti kompatibilni gornji deo na ram pištolja i dobiti pušku.
Koristi isti sistem rada kao i Browning Auto 5. Cev (standardna je duga 18 inča, ali su dostupni i modeli od 7 i 10 inča), ima spoljne navoje, sa istim korakom (M22x0,75 inča) kao i Saiga 12, tako da može da koristi njene čokove. Okviri mogu biti kapaciteta 5 ili 10 sačmenih metaka, a prihvata i produžetke za njih sa dve dodatne patrone.
Kundak je podesiv, a na gornjoj strani sanduka ima ugrađenu M-Lock šinu. Sa cenom od 2890 dolara ovo je ubedljivo najskuplja AR-12 sačmarica. Isporučuje se u tvrdom koferu sa jednim magacinom.

R.K.
Foto: Genesis Arms

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još