Snajperska puška FNH SPR

Čuvena američka firma „Winchester“, četrdesetih godina prošlog veka izbacila je na tržište originalnu verziju besmrtnog sistema Mauser 98, koji je pod imenom Model 70, vremenom postao klasika među puškama repetirkama. Posle finansijske krize i recesije u Americi, „Winchester“ je prodat kompaniji „US Repeating Arms“. Nedugo zatim, prelazi u ruke belgijskog giganta „Fabrique Nationale Herstal“. Toliko godina posle, Model 70 prodaje se pod imenom FNH SPR (Spetial Police Rifle), a nedavno je američki Federalni istražni biro (FBI), usvojio kao precizni taktički snajper za sve državne specijalne SWAT timove (Special Weapons And Tactic).

SWAT timovi, čiji je osnivač FBI, nalaze se u svakoj državi SAD. Pored toga što je njegovim osnivanjem rasterećen najelitniji HRT (Hostage Rescue Team) od šezdesetak operativaca, prevashodna namena mu je brzo delovanje u kriznim situacijama i kratko rastojanje prilikom transporta. Članovi regionalnog SWAT tima, daleko bolje poznaju lokalni teren od ostalih specijalnih jedinica. Pripadnici SWAT su bivši vojni specijalci koji su posle rigoroznih testova prošli veoma zahtevnu obuku sa težištem na rukovanju oružjem. Zadaci policijskih snajperista izuzetno su ozbiljni, pa je zato FBI raspisao konkurs za odgovarajuću pušku.
Zahtevi su bili strogi. Visoka preciznost i pouzdanost definisali su traženu konstrukciju kao repetirku kalibra .308 Win. sa unutrašnjim magacinom (bez odvojivog okvira) kapaciteta pet metaka. Zahtevana je mogućnost da se magacin isprazni jednom rukom bez okretanja puške i skretanja sa nišanske linije. Sanduk oružja mora garantovati 50.000 ispaljenih metaka, a cev najmanje 5000. FNH SPR je prošla test sa 10.000 metaka, zadržavši preciznost 0,5 MOA (uglovnih minuta). Zanimljivo je da su cevi za snajperke ustvari dorađene standardne cevi za mitraljez FN MAG (M-240). Pokazalo se da to uopšte nije mana. Naprotiv! Duga 610 mm, iznutra hromirana, teška cev je sa spoljne strane uzdužno ožlebljena, što je nije značajnije olakšalo, tako da masa puške (sa optikom i nožicama), iznosi 6,5 kilograma. To je definitivno svrstava van “lake kategorije”. S druge strane i ostala oružja ove namene imaju sličnu masu. Najnovija snajperka mornaričkog korpusa M-40 A3, teža je za 920 g, a vojna M-24 SWS, ima približno istu masu. Taktičke snajperke nisu lagane. Napravljene su za ekstremne uslove na terenu, a pritom moraju da zadrže veliku preciznost, uprkos ogromnom broju ispaljenih metaka. Teška cev je manje osetljiva na temperaturna naprezanja i daje ujednačenu sliku pogodaka.
Sam mehanizam FNH SPR, ima određene specifičnosti nasleđene od Modela 70 – tzv “kontrolisano punjenje”. Kada čelo zatvarača pogura metak iz magacina unapred, kandža izvlakača ga uhvati i postavi u osu zatvarača, tako da bukvalno bude uveden u ležište metka kao rukom. Time se izbegava iskošavanje metka i poboljšava preciznost. Od brzine manipulacije zatvaračem zavisi da li će ispaljena čaura biti izbačena daleko na desnu stranu ili će ispasti tik uz oružje, što je u određenim situacijama značajna razlika. Kočnica na vratu kundaka takođe je preuzeta sa Modela 70, a mnogi strelci je smatraju apsolutno najboljim rešenjem. Ima tri položaja i lako se aktivira palcem. Prednji položaj je prirodno “otkočen”, dok srednji dopušta punjenje i pražnjenje oružja, dok su okidač i udarna igla osigurani. Zadnji položaj blokira ceo mehanizam. na zahtev naručioca, okidač je fabrički naštelovan na silu od 2 kg, bez mogućnosti podešavanja. To je neuobičajeno jer se kod oružja ove vrste sila okidanja kreće od 1000 do 1200 grama. Iako, FNH nudi podesive okidače, u FBI su bili izričiti u svome zahtevu bez ikakvih dodatnih objašnjenja, tako da su ostavili dosta prostora za nagađanje o ovoj odluci. Za očekivati je da će snajperisti regionalnih timova obaviti izmene okidačkih mehanizama u sopstvenoj režiji.

Cela puška duga je 1156 mm, dok su na kundaku montirani inserti čijim se dodavanjem ili okidanjem reguliše dužina. Kundak je čuveni McMillan A-5, trenutno najbolji proizvod te vrste na svetu. Izrađen je od polimera, ispunjen laganim poliuretanom sa aluminijumskim osloncem za sanduk puške i potpuno je podesiv po dužini, visini oslonca za rame i sa obrazinom čija se visina podešava u rasponu od čak 50 mm što je dvostruko više od zahteva FBI. Za razliku od drugih sličnih rešenja, ovde obrazinu drže dva predimenzionirana šrafa, tako da nema nikakvog rizika od pomeranja ili eventualnog kolapsa obrazine tokom paljbe.
Na prednjem delu kundaka predviđena su mesta za montiranje gajke remnika i preklopnih nožica firme „Harris“, čija se dužina podešava od 15 do 22 cm. To, uglavnom predstavlja rezervno rešenje, jer većina iskusnih strelaca radije puca sa mekog oslonca (ranac, savijena vreća za spavanje ili dlan „slabije“ ruke oslonjen na grudobran). Pokazalo se da se tako dobijaju precizniji pogoci. FBI je zahtevao da se na gornjoj strani sanduka ugradi Picantinny montažna šina, po vojnom standardu No 1913.

Nudi se širok izbor optičkih nišana, ali se državne agencije za bezbednost u SAD, najčešće odlučuju za neki iz „Leupold“ serije Mk4 Ultra, izuzetnih performansi. Ipak, poslednjih godina sve češće čujemo za firmu “Horus Vision”, koja je za kratko vreme izgradila solidnu reputaciju. Odlično su se pokazali u ratovima u Avganistanu i Iraku, a potom i na vojnom takmičenju snajpertista u Fort Benningu u Džordžiji, gde su pobednici koristili optike “Horus Vision”. Njihov model H-25 Sighting System sa uvećanjem 4×16 dizajnirao je instruktorski tim vojnih snajperista. Tubus nišana napravljen je od aluminijumske legure zbog manje mase, ali je unutrašnji mehanizam čelični, zbog izdržljivosti. Najveću novinu predstavlja končanica nišana. Kada su pažljivo saslušali primedbe vojnika sa terena, u “Horus Visionu” su odustali od popularne Mil-Dot končanice i uveli kalibraciju u standardnim merama od 0,2 hiljadita što omogućuje daleko preciznije podešavanje (vrednosti „hiljaditih“ – miliradijana po NATO standardu različite su od onih koje su u upotrebi kod nas). Končanica je dobila više paralelnih horizontalnih podeoka za različite daljine što joj je dalo izgled koji se zove “božićna jelka”. Na prvi pogled deluje komplikovano, ali posle kratkog vremena privikavanja omogućava strelcu precizne pogotke na različitim daljinama, bez potrebe da fizički podese parametre (zauzmu daljinu), na optičkom nišanu. Snajperisti specijalnih snaga tokom rata u Avganistanu, tvrdili su da su neretko imali pogotke na daljinama koje su za Mil-Dot, sistem skoro nedostižne pa je nišan H-25 bio veoma tražen deo opreme. Ova vrsta končanice bila je i ostala u upotrebi na tlu Evrope, dok je u SAD vladala prava pomama za navodno superiornijom Mil-Dot.


Uz ovaj nišan firma “Horus-Vision”, nudi ručni POA uređaj sa balističkim softverom. Tvrde da pogađanje vitalnih zona na meti udaljenoj 600 m sa ovim sistemom ne predstavlja nikakav izazov. Uz to, za profesionalce predstavlja rasterećenje, jer omogućuje korišćenje podzvučne municije i prigušivača bez podešavanja nišana. Jednostavno, uz pomoć računara odredite koju horizontalnu liniju koristite pri nišanjenju.
Puška FNH SPR opremljena nišanom Horus-Vision H-25 testirana je sa pet vrsta standardne municije i zrnima težine u opsegu od 155 do 168 g. Prosečno rasturanje bilo je 16 mm, dok su najuže grupe bile oko 10 mm. Po ceni od 1800 dolara (samo za pušku), ovaj FNH „biser“ svoju primenu i kvalitet uveliko dokazuje…
D. ŠAPONJIĆ
Potpisi za fotografije:
sl.1) FNH SPR opremljena je Harris nožicama i Horus Vision optičkim nišanom za potrebe testa. Ova kombinacija obezbeđuje grupe od pola uglovnih minuta
sl.2) Kundak McMillan A5 na SPR pušci obezbeđuje izuzetno stabilnu poziciju, za gađanje iz ležećeg stava
sl.3) Optički nišan Horus Vision 4-16×42 sa osvetljenom končanicom omogućava lak izbor odgovarajuće nišanske tačke
sl.4) FNH FBI snajperska puška omogućava antiterorističkim timovima siguran pogodak i na velikim daljinama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još