Na ustima cevi se nalazi gasna kočnica sa velikim brojem rupica za odvod barutnih gasova
Prof. Dr. Sebastian Baloš

Teški mitraljez Rheinmetall RMG-50 12,7 mm

Iako se radi o izvanredno pouzdanom oružju, koje ispaljuje sjajno rešenu i optimizovanu municiju, standardni teški mitraljez na Zapadu, Browning M2HB ipak ima i određene nedostatke. To i ne čudi, s obzirom da je uveden u operativnu upotrebu još 1923, što znači da je u ovom trenutku Browning M2 apsolutni svetski rekorder po operativnom veku – bezmalo 100 godina! Tu brojku će bez sumnje doživeti, s obzirom na popularnost i broj operativnih primeraka. Čak i da se pojavi dostojna zamena, teško je poverovati da će M2 biti u potpunosti zamenjen u narednih 15 godina. Osnovni nedostaci ove konstrukcije su relativno velika masa i nemogućnost brze izmene cevi, zbog potrebe da se svaki put pri zameni cevi mora podešavati čeoni zazor.

Na ustima cevi se nalazi gasna kočnica sa velikim brojem rupica za odvod barutnih gasova
Na ustima cevi se nalazi gasna kočnica sa velikim brojem rupica za odvod barutnih gasova

Bilo je nekoliko predloženih potpuno novih rešenja koja su se pokazala neuspešnim (ARRADCOM GPHMG i AAI .50) i nekoliko uspešnijih, prihvaćenih ali koja su podrazumevala samo konverziju postojećih mitraljeza (Saco i RAMO .50 i FN M2HB/QCB). Ipak, kada se već mislilo da će na Zapadu Browning M2HB ostati praktično jedini teški mitraljez, 2011. godine pojavila se potpuno nova konstrukcija, u vidu nemačkog Rheinmetall RMG-50. Samo pominjanje činjenice da iza ovog mitraljeza stoji gigant kao što je „Rheinmetall“, jedna od vodećih svetskih kompanija u ovoj oblasti, samo po sebi ima određenu težinu.

Električni pogon

Rad automatike ovog teškog mitraljeza zasniva se na principu spoljašnjeg izvora energije. To je radikalno drugačije u odnosu na najčešće korišćene principe, kao što su pozajmica gasa i princip trzaja, gde je ovaj poslednji korišćen na M2HB. Spomenuti principi imaju prednost jer je oružje, ili oruđe u ovom slučaju, potpuno nezavisno i može da se upotrebljava bez obzira na dostupnost spoljašnjeg izvora energije, tačnije, električne energije. Međutim, treba poći od onoga što Nemcima treba, odnosno, samu prirodu upotrebe teških mitraljeza u kalibru 12,7 mm? Zbog poslovično velike mase, mitraljezi u ovom kalibru se koriste na vozilima, brodovima, kao i u nešto manjoj meri borbenim vazduhoplovima (avionima i helikopterima). To znači, da je spoljašnji izvor energije praktično uvek dostupan, a posebno je to izraženo u današnje vreme, kada su potrebe za elektičnom energijom na vozilima zbog prisustva optoelektronskih uređaja (senzora) naročito izražene. Ovaj princip nije nov – korišćen je još na starim ručno pokretanim mitraljezima i topovima po principu „Gatling“. U savremenom izdanju, pored višecevnih, u upotrebi su i laganija i jednostavnija jednocevna sredstva sa korišćenjem lanca.

Pogonski sistem se nalazi na donjoj strani mitraljeza

Tipični primeri upotrebe ovog pricipa rada su spregnuti mitraljezi oklopnih vozila EX-34 7,62 mm i automatski topovi M242 u kalibru 25 mm. Ono što je obezbeđeno ovim principom rada, pored visoke pouzdanosti i sigurnosti rada (u slučaju zastoja zbog municije, nema zastoja jer mehanizam neispaljenu municiju izbacuje i nastavlja sa daljim radom), jeste nizak nivo održavanja, visoka preciznost i fleksibilnost. Mitraljez RMG50 može da dejstvuje iz otvorenog i zatvorenog zatvarača. Prvi princip je pogodan za rafalnu paljbu, gde je omogućeno hlađenje ležišta metka. Pritiskom na dugme sistem se prebacuje na opaljenje iz zatvorenog zatvarača, koji obezbeđuje snajpersku preciznost projektila, a ukoliko dođe do samoopaljenja zbog pregrevanja u ovom režimu, sistem to automatski prepoznaje i uključuje opaljenje iz otvorenog zatvarača, pri čemu dolazi do intenzivnijeg hlađenja. Snajperska preciznost je obezbeđena zbog odsustva pada pritiska u cevi (i poremećaja protoka barutnih gasova) usled pozajmice gasa, odnosno trzaja pokretnih delova. Još jedna velika prednost ovog principa je mogućnost praktično kontinualne promene teoretske brzine paljbe, koja može najviše da dostigne – standardnih 600 met/min. Time se obezbeđuje kontrola vibracija, posebno opasnih rezonantnih vibracija, a uz to, teoretska brzina gađanja se može prilagoditi specifičnim uslovima montaže različitih tipova. Međutim, postoji još jedan vrlo koristan uređaj, a to je elektronski brojač ispaljenih projektila, čime se obezbeđuje znatno pojednostavljen uvid u radni vek mitraljeza.

Duga cev za novu municiju

Cev je brzo izmenljiva, tako da je jedan od nedostataka M2HB otklonjen. Izrađena je od najkvalitetnijeg čelika, a unutrašnjost je tvrdo hromirana čime se postiže relativno dug radni vek. Tu dolazimo i do jedne pikanterije, a to je municija. Postoje dve vrste cevi: kraća i duža. Kraća cev ima dužinu od 1.140 mm, što je identično kao i kod M2HB, dok druga ima dužinu od čak 1.400 mm. Kraća cev je tu za upotrebu standardne municije kalibra 12,7×99, koja nominalno ispaljuje projektil mase oko 40-46 g početnom brzinom 820-900 m/s. Međutim, duža cev obezbeđuje iskorišćenje punog potencijala novog spektra municije, koja ispaljuje projektil iste mase, ali čija je početna brzina povećana na skoro 1.000 m/s. Ova nova municija obezbeđuje položeniju putanju i veći efikasni domet u odnosu na standardnu, iako se ne može reći da u potpunosti predstavlja ekvivalent municiji ruskih teških mitraljeza KPV kalibra 14,5×114. Velika prednost je relativno mala masa teškog mitraljeza RMG50 od 25 kg, odnosno, isto koliko i ruskih NSV – olakšanih varijanti Browning M2HB sa brzo izmenljivom cevi, recimo Saco ili RAMO .50. Treba reći da je nova municija istih dimenzija kao i standardna, tako da je borbeni komplet identičan.

 Prikaz sistema hranjenja bez karika redenika, gde se ispaljene čaure vraćaju u magacin
Prikaz sistema hranjenja bez karika redenika, gde se ispaljene čaure vraćaju u magacin

Takođe treba reći je visoka verovatnoća da će novu municiju moći da koriste kako kratkocevni, tako i dugocevni mitraljezi. Sasvim je moguće da će ovu tendenciju slediti i drugi proizvođači, jer je metalurgija cevi streljačkog oružja dovoljno odmakla, da se omogući dovoljan radni vek čak i sa upotrebom snažnijih barutnih punjenja, odnosno tipova baruta. Sistem hranjenja je takođe nestandardan za ovakav tip mitraljeza. Koristi se dvostruki sistem hranjenja, čime se obezbeđuje mogućnost ispaljivanja dva balistički nekompatibilna tipa municije, pri čemu je upotreba recimo potkalibarna M903/962 SLAP početne brzine 1.219 m/s apsolutno omogućena uz standardnu municiju bez prekida zbog zamene redenika. Još jedna važna prednost je odsustvo redenika, pri čemu se ispaljene čaure vraćaju u magacin i tu se čuvaju do zamene. Značajne su uštede u vremenu za sakupljanje i novcu za „reciklažu“, odnosno ponovno punjenje ispaljenih čaura projektilima, barutom i kapislama. Nišani, kao ni ručni sistemi za opaljenje uopšte nisu ugrađeni i RMG50 se u tom pogledu oslanja na ugradnju u okviru daljinski upravljanih oružanih sistema. Takvi sistemi su danas uobičajeni na oklopnim vozilima i brodovima za blisku samoodbranu. S druge strane, ugradnja na recimo helikoptere ili avione u podvesnom kontejneru, takođe podrazumeva daljinsko opaljenje.

Oblast primene

Razvoj mitrajeza RMG50 počeo je 2008. Mitraljez je još 2012. bio na testiranjima „Rheinmetalla“, nakon čega su usledila ispitivanja nemačke vojske. Uveden je u naoru`anje Bundeshvera 2014.  Što se upotrebe tiče, na prvi pogled, nemačke oružane snage ne predstavljaju najbolju mušteriju za ove mitraljeze. Treba reći da je Nemačka jedna od retkih zapadnih zemalja koja ne koristi mitraljeze kalibra 12,7 mm na krovu svojih tenkova, već tu upotrebljavaju naslednika čuvenog MG42, MG3 u kalibru 7,62×51 NATO.

Oklopna vozila Dingo 2 sa teškom borbenom stanicom FLW200 koja može da ponese mitraljez 12,7 mm ili automatski bacač granata 40 mm
Oklopna vozila Dingo 2 sa teškom borbenom stanicom FLW200 koja može da ponese mitraljez 12,7 mm ili automatski bacač granata 40 mm

Međutim, Browning M2HB je sastavni deo krovne borbene stanice FLW200 na oklopnim protivminskim vozilima Dingo, kao i terencima Wolf. Možda je unosniji posao za „Rheinmetall“ nemačka mornarica, koja koristi veliki broj mitraljeza M2HB na površinskim ratnim brodovima, za blisku odbranu. Uz to, ne treba zaboraviti izvozne poslove, koji Nemcima donose značajnu zaradu.
Možda bi RMG-50 trebalo posmatrati u svetlu jurišne puške G-36, proizvođača „Heckler & Koch“. Posle svojevrsnog zatišja na polju jurišnih pušaka, gde je na zapadu „carevala“ američka M-16, Nemci su na tržište izbacili ono što će u kasnijim godinama postati pravi hit. Naravno, uspeh G-36 nije slučajan, već više nego opravdan – radi se o izvanredno kvalitetnoj pušci, sa značajnim poboljšanjima u odnosu na prethodnike, pre svega u pogledu prisustva standardnog optičkog nišana.

Dr Sebastian BALOŠ
foto: Rheinmetall

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još