Trijumf ergonomije

Poznati italijanski proizvođač „Beretta“, zaokružio je seriju atraktivnog vatrenog oružja pod nazivom Storm. Posle karabina Cx4, pištolja Px4 i poluautomatske puške Rx4, prikazan je automat Mx4 Storm, koji je na odličnom putu da zaseni prethodnike i aktuelne automate drugih firmi.

Beretta Mx4 Storm - vidi se okvir sa prozorom za proveru broja metaka
Beretta Mx4 Storm – vidi se okvir sa prozorom za proveru broja metaka

Od svih vrsta streljačkog naoružanja, možda je najmirnije na tržištu automata. Međutim, kad god se učini da je sve izmišljeno i već rečeno, pojavi se neko novo, zanimljivo i avangardno rešenje, koje uzdrma tržište. Posle Drugog svetskog rata, u kome je zabeležena nezapamćena popularnost automata, automatske puške su toliko usavršene, da su automati pali u drugi plan. Zahvaljujući revolucionarnim primerima poput belgijskog P90 i italijanskog Spectre M4, automati su ponovo aktuelni. Na P90 je uvedena potpuno nova filozofija dizajniranja municije i neobični kalibar 5,7 mm, dok je na Spectre M4 primenjen inventivni kompaktni četvororedi okvir, mogućnost da se bezbedno nosi nezakočen i sa zanimljivim rešenjem forsiranog hlađenja cevi kretanjem zatvarača. Poznajući elementarne činjenice iz istorijata automata – prvi automat Villar Perosa i prvi automat sa okvirom u rukohvatu Armaguerra OG-43 – jasno je da Italijanima neobično dobro „leži“ dizajniranje automata.

Atraktivan dizajn

Možda su upravo zbog zadržavanja ove tradicije uspešnih automata, stručnjaci vodećeg italijanskog oružarskog giganta „Beretta“, odabrali baš automat, za poslednji u nizu porodice streljačkog oružja Storm, nakon što tržište pozitivno odgovori na prethodnike. Prethodnici, u vidu karabina Cx4, pištolja Px4 i poluautomatske puške, konkurenta „Rugorovog“ Mini, pod oznakom Rx4, naišli su na solidan prijem, što nije ni čudo, s obzirom na reputaciju „Berette“, savremen, atraktivan dizajn i upotrebljene materijale, kao što su vrlo otporni polimeri.

Cx4 Storm - karabinska verzija
Cx4 Storm – karabinska verzija

Automat Beretta Mx4 Storm je prvi put prikazan na sajmu – izložbi naoružanja i vojne opreme IDEX u Abu Dabiju 2011. Neposredno posle toga, objavljena je senzacionalna vest da je Indija poručila, prema nekim podacima, neverovatnih 40.000 pimeraka novog italijanskog automata. Ovako velika porudžbina je u današnje vreme, posle završetka Hladnog rata, prilično retka pojava, posebno za automate, koji se više „računaju“ u streljačko oružje rezervisano za specijalne jedinice. Međutim, Indijci su se odlučili da automatima Mx4 opreme svoje jedinice granične policije, što nekima može da deluje čudno. Beretta Mx4 u ovim jedinicama zamenjuje dobre, stare britanske Sterlinge, koji su posle decenija upotrebe, po svemu sudeći, konačno dotrajali. Ova vest je odjeknula poput bombe, jer je poznato da su Indijci godinama radili na domaćem automatu MSMC slične koncepcije, gde je očigledno nešto „zapelo“. To ne bi bilo uopšte čudno, s obzirom na ne baš najuspešnije jurišne puške INSAS.
Automat Beretta Mx4 Storm je u velikoj meri zasnovan na karabinu namenjenom civilima, odnosno pojedinim bezbedonosnim službama. Na osnovu toga proizilazi da je sistem rada automatike (ranije poluautomatike), zasnovan na klasičnom sistemu trzaja zatvarača. Što se materijala tiče, Storm ne može biti aktuelniji: upotrebljeni su polimeri otporni na udar i habanje, sa ulivenim čeličnim elementima. Upotreba polimera je toliko izražena, da je od tog materijala izrađen čak i mehanizam za okidanje, uključujući udarač! Ova činjenica mnoge zabrinjava, posebno poklonike klasičnih rešenja u vidu čeličnih komponenata.

Pojednostavljena upotreba

Dizajn je prilično futuristički, sa fluidnim, skladnim linijama koje predstavljaju pravi primer italijanskog smisla za estetiku. Interesantno, suprotno većini drugih automata, pa i jurišnih pušaka klasične konfiguracije, nije primenjen sklopivi oslonac za rame. Ovo je urađeno, najverovatnije, zbog pojednostavljenja upotrebe, a pretpostavlja se da Mx4 Storm neće ni biti nošen skriveno. Sasvim je razumljivo da će u skladu s tim on biti i upotrebljavan – pada na pamet upravo Indija, odnosno njihova granična policija, prvi i najveći korisnik, bar za sada. Sasvim je sigurno da granična policija neće nositi Storm skriven. Jedino je pitanje, kako to da nije u upotrebi automatska puška, već automat? Možda odgovor leži u maloj masi i kompaktnosti u odnosu na jurišne puške, jer su granični predeli u Indiji izuzetno negostoljubivi i po nadmorskoj visini i po klimatskim uslovima. I zaista, prema objavljenim informacijama, Mx4 Storm ima masu praznog od 2,48 kg i dužinu od 647 mm, uz dužinu cevi od solidnih 312 mm. Primera radi, klasik poput HK MP5, ima dužinu sa rasklopljenim osloncem za rame od 688 mm, sa sklopljenim osloncem 485 mm i masu praznog od 2,54-2,88 kg u zavisnosti od varijante, uz manju dužinu cevi 223 mm.

Više nego atraktivan  dizajn
Više nego atraktivan dizajn

Upravo dužina cevi obećava Stormu izvanrednu balistiku standardnoj municiji 9×19 Parabellum, koja standardnu kinetičku energiju karakterističnu za ovaj kalibar, povećava za oko 100 J – na respektabilnih 689 J, zbog povećanja početne brzine sa 389 na 430 m/s. Pritom, treba znati da je ova početna brzina na nivou moćnog .357 Magnum (436 m/s), čija je energija na ustima cevi, zahvaljujući tipičnoj masi zrna od 10,36 g čak 972 J. Cev na Mx4 u odnosu na karabin Cx4 skraćena je za 102 mm, najverovatnije zbog akcenta na kompaktnosti u odnosu na relativno mali benefit u početnoj brzini.

Finansijski uspeh

Storm je pravi trijumf ergonomije, u odnosu na druge automate, posebno one sa okvirom u rukohvatu, sa poslovično neugodnim vetrikalnim i debelim rukohvatom. Pored izvanrednog oblika i ležanja u rukama, između ostalog zahvaljujući i pištoljski nagnutim rukohvatom, odnosno okvirom u rukohvatu, automat je u potpunosti prilagođen za upotrebu levorukih i desnorukih strelaca. Ručica za repetiranje i otvor za izbacivanje praznih čaura, moguće je prebacivati na levu i desnu stranu, prema potrebi. Standardni kapacitet dvoredih okvira je 30 metaka, a oni oblikom više podsećaju na pištoljske, nego na okvire automata. Standardni nišani su mehanički, između kojih se nalazi standardna Picatinny šina za montažu optičkih nišana, s obzirom na tip streljačkog oružja, najčešće refleksnih ili laserskih nišana.
Prema dostupnim podacima, Indijci svoje Mx4 plaćaju ukupno 25 miliona evra, odnosno oko 35 miliona dolara. To znači, da jedan primerak košta nešto preko 1.000 dolara. Da li je ovo mnogo ili malo, teško je reći, s obzirom na relativno veliku porudžbinu, tako da je teško upoređivati cenu sa maloprodajnom, pojedinačnom u prodavnicama na Zapadu. Pojedini analitičari ističu sumnje u legalnost celog „posla“ zbog navoda o korupciji. Žrtva korupcije može da bude bilo koja strana. S jedne strane, možda su Italijani podmitili indijske visoke zvaničnike, a s druge strane, postoji mogućnost da Indijci obelodane korupciju i odbiju da plate isporučene automate, koje mogu da iskoriste za kopiranje. Ovakav rasplet je sasvim realan i već viđen, gde su u prethodnim slučajevima „deblji kraj“ izvukli Izraelci i Južnoafrikanci. Bez obzira na sve, Mx4 predstavlja, bar kako sada stvari stoje, finansijski trijumf „Berette“, a konkretno, veoma savremeno rešenje automata sa akcentom na ergonomiju, za sve one kojima apsolutna kompaktnost nije prioritet.

Dr Sebastian BALOŠ

foto: „Beretta“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još