Vremeplov: Ljubimac specijalaca

U startu ponuđen kao alternativa, ovaj pištolj veoma brzo je postao miljenik američkih elitnih jedinica. Usvojili su ga i poslovično nezavisni SWAT timovi, a sve popularniji bio je i u Evropi, u kalibru 9 mm Para

 

Komanda za specijalne operacije SAD (United States Spetial Operations Command – USSOCOM), u avgustu 1991. raspisala je konkurs za „ofanzivni“ pištolj koji bi koristile elitne jedinice. Verovatno postoje ljudi koji bi vam rekli da su sva oružja ofanzivna, ali u SOCOM su imali nešto drugo na umu. Pod nazivom „ofanzivni sistem ručnog naoružanja“ (Offensive Hangun Weapon System – OHWS), projekat je podrazumevao pištolj, dizajniran po vrlo specifičnim parametrima za ofanzivnu ulogu, nasuprot tradicionalnoj, odbrambenoj nameni ovog oružja.

Odabran je kalibar .45 ACP kao dokazani „man-stoper“, koga je lako prigušiti, zbog male brzine. Ali, i koji ima izuzetan energetski potencijal i više nego solidnu preciznost. Kapacitet je morao da bude minimum deset metaka u okviru, cev sa montažom za prigušivač, DA/SA okidanje sa kočnicom „Koltovog“ tipa i laserskim nišanom. Naravno, niko nije očekivao da ovaj pištolj zameni jurišne puške i automate, u arsenalu specijalnih jedinica, već da im pruži zadovoljavajuće performanse, za obavljanje osetljivih zadataka u bliskoj borbi (tzv.Close Quarter Battle – CQB).

Socom preglomazan

U finalnu trku su ušli „Heckler und Koch“ samostalno i „Colt“ u saradnji sa “Knight’s Armament Company”. Na kraju, HK je, praktično, u svim elementima nadmašio „Coltovo“ rešenje, koji je ponudio mat crni Double Eagle od nerdjajućeg čelika, sa modifikovanim rotacionim bravljenjem (kao na modelu Steyr M-10). Iako je pobedio na konkursu, HK je svoj prototip morao još malo da doradi, pre nego što je potpisan prvi vojni ugovor, za nabavku pištolja kalibra .45 ACP posle famoznog modela M-1911. Pritom, svoj deo kolača je dobio i „Knight’s Armament“, čiji je prigušivač ocenjen povoljnije od HK kockaste, tačkasto zavarene „konzerve“. Oružje je dobilo zvaničnu oznaku Mark 23, Mod.0. Ne baš upečatljivo. Zbog toga je mnogo poznatije kao Socom.

Socom full opremljen
Socom full opremljen

„Otac“ Socoma je poznati HK inženjer Helmut Weldle, iz tima koji je dizajnirao i USP. O ovom oružju „Kalibar“ je već pisao. Da podsetimo: polimerski ram, „Browning“ bravljenje, DA/SA okidač, kapacitet 12+1, cev od 148 mm sa navojem za prigušivač i zaptivajućim prstenom. Dimenzije su veoma upečatljive – dug 245, širok 40, visok 150 mm, i mase od 1100 g prazan, ovaj pištolj je pravi dinosaurus. Na izuzetno ozbiljnom testiranju, pokazao se kao apsolutno pouzdan i veoma precizan, sa prosečnom grupom od 50 mm na 45 m. Odmah je usvojen, od strane Vojske SAD i Velike Britanije, kao deo naoružanja specijalnih jedinica. Dakle, vojska je sastavila listu zahteva, a HK je to napravio i isporučio, kao i uvek do sada. Do tog trenutka sve je bilo u redu…
E, onda su počele da stižu primedbe. Isprva, ne naročito glasne, ali sve učestalije pogotovo početkom angažovanja u Avganistanu i Iraku. Ljudima je Socom, prosto – preglomazan. Jeste da dobro radi, precizan je i pouzdan, ali tegliti po ceo dan „utoku“ veličine Desert Eaglea je mnogo i za žestoke specijalce. Pojedine, specijalne formacije su počele nabavku „četrdesetpetica“ od drugih proizvodjača. „Foke“ su usvojile redizajniran SIG P-220, a mornarički izviđači nose „custom“ M.1911. Da bi zaustavili ovaj trend, HK i vojska su veoma brzo pronašli rešenje.

Tactical – lakši, brži, sigurniji

Preostale količine Socoma su ponuđene civilnom tržištu, a istovremeno, specijalnim jedinicama je, kao alternativa, predložen HK USP Tactical. Identičnog kapaciteta, ovaj pištolj je 8 mm uži, 28 mm kraći i 280 gr lakši. Istovremeno, nudi podesiv takmičarski okidač sa „triger-stoperom“ i potpuno podesive nišane. Moguće je dobiti ga i u kalibru 9 mm Para, sa 15 metaka u okviru. Iako je poligonalna cev kraća 19 mm, po preciznosti i pouzdanosti u radu nimalo ne zaostaje za Socomom. Više od četvrt kilograma razlike u masi, doprinosi neuporedivo bržem prenošenju paljbe sa cilja na cilj, a zahvaljujući specijalno konstruisanoj, povratnoj opruzi, trzaj je lako kontrolisati.

Možda vam se čini da masa od 1100 grama nije nešto, oko čega bi trebalo dizati toliko galame? Ipak, dodajte na to municiju, prigušivač i LAM. Nakupi se oko 2 kg, sa kojima treba manipulisati brzo, precizno i sigurno, u stresnim situacijama, kada ni najmanje greške nisu prihvatljive. Uz to, Tactical ima i značajno nižu cenu, što nije nebitno, ni kod veoma bogatih kupaca.
Oba modela koriste isti, veoma efikasan prigušivač, koji najbolje rezultate daje kada je ispunjen tečnošću. Firma „Insight Technology Inc.“ proizvodi laserski nišanski modul (Light Aiming Modul – LAM), koji pored lasera u vidljivom spektru, uz pomoć „dual diode“ emituje i svetlosnu tačku koja može da se vidi samo sa uređajem za noćno osmatranje. To smanjuje mogućnost da „meta“ primeti da je označena.

USP Tactical jalibra 9 mm za Evropu
USP Tactical jalibra 9 mm za Evropu

Od početka namenjen Socomu, proizvođač je LAM prilagodio kraćoj, montažnoj šini na modelu Tactical. U startu ponuđen kao alternativa, USP Tactical je veoma brzo postao „oružje izbora“ mnogih specijalnih jedinica, koje su do skora koristile Socom. Čak i poslovično nezavisni SWAT timovi, lagano usvajaju ovaj model, dok u Evropi raste popularnost varijante, u kalibru 9 mm Para, službene oznake P-12 (komercijalna USP 9 SD).
U Obendorfu su odahnuli – konačno su ispunili očekivanja ovog veoma zahtevnog segmenta tržišta.

D.Šaponjić

foto: H&K

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još