Test Belog vuka

Sa dobrim opštim osobinama, na nivou najzahtevnijih trupnih obrtno-čepnih vojnih snajperskih pušaka današnjice i uz projektovanu cenu od 1.000 evra, novi model White Wolf je poželjno oružje, koje će sigurno obezbediti dug vek na tržištu…

Među srpskim proizvođačima oružja, decenijama se, sve do ove godine, nije pojavio ni jedan novi. Situacija se promenila, osnivanjem srpske firme „G2 Mitchell Arms L.L.C.“ (deo međunarodne grupacije za proizvodnju lakog pešadijskog oružja i trgovinu oružjem i opremom). Ova firma u SAD ima registrovan brend „G2 Аrmory“ (zaštićeno ime), što joj otvara široka vrata i za trgovinu na najvećem i najzahtevnijem svetskom tržištu. Firma je nedavno, u fabrici u Barajevu, kraj Beograda, pokrenula proizvodnju oružja, a u zajedničkim investicijama i kooperativnom radu sa najvećim srpskim izvoznikom vojnog oružja i opreme (sa sopstvenom proizvodnjom), „Jugoimport SDPR“ iz Beograda, veoma brzo je počela izrada nekoliko različitih sistema i modela ručnog oružja.

Ideje zaštićene licencom
Jedan od proizvoda ove firme je i laka taktička puška (trupna snajperska puška), nazvana White Wolf (beli vuk). Ovu pušku je upravo ovih dana, testirala Grupa za konstrukciju i ispitivanje oružja i municije SAJ MUP R. Srbije, što je bila prilika da se sa njom bliže upoznamo. Na ideju da razvije pušku White Wolf, firma „G2 Mitchell Arms L.L.C.“ došla je posle otvaranja pogona u Barajevu za proizvodnju pušaka Mauser, sistema u konfiguraciji Gev.98 K, za koju je otkupila licencna prava, a za kojom postoji neverovatna potražnja u svetu, a posebno u SAD. Priča sa osnivanjem firme u Srbiji, počela je ogromnom potražnjom vojničkih pušaka Mauser Gev.98 K (jer starih originalnih sve manje ima na tržištu), što je vlasnika i osnivača firme „G2 Mitchell Arms L.L.C.“ Ognjana Gavrilovića iz Beograda (gde je i sedište firme), inspirisalo da organizuje njihovu proizvodnju. Sa sjajnim ugledom velikog američkog veletrgovca oružjem, gde je decenijama živeo i radio, a s obzirom na svoje srpsko poreklo, zaželeo je da proizvodnju osnuje upravo ovde u Srbiji i tako je sve počelo. Usledila je porudžbina koju ni izdaleka nije mogao da zadovolji svojim početnim kapacitetima, ali je firma ušla u poslovnu saradnju sa Jugoimportom SDPR, kooperaciju i proširenje kapaciteta, a zatim i novi projekti i modeli na kojima se trenutno radi. Sa ulaganjem svežeg kapitala, otvaranjem dosta novih radnih mesta, usvajanjem tehnološki najmodernijih proizvodnih procesa i započinjanjem proizvodnje nekoliko veoma aktuelnih modela ručnog vatrenog oružja, a sa jasnom orijentacijom da se pretežno okrene izvozu, sve su šanse da je „G2 Mitchell Arms L.L.C.“ zaista učinio sjajnu stvar i da će veoma brzo steći ozbiljne pozicije, ne samo u Srbiji, već i u ovom delu sveta.

Veliki poznavalac vojnog i civilnog oružja, gospodin Gavrilović je prepoznao potrebu za čvrstom, pouzdanom spretnom i preciznom snajperskom puškom i odmah ušao u razvoj svog prvog modela, polazeći od američkih vojnih i mornaričkih iskustava. Poznato je da je već decenijama unazad (od 1966. do danas), u Oružanim snagama SAD, osnovna snajperska puška M40 (varijanta obrtnočepne puške Remington 700 Short Action, sa cevima Schneider 610; 24-inch, 6-groove, 1:12″ match-grade heavy barrel, okovima firme „DD Ross“ i „Badger Ordnance“ i kundacima McMillan Fiberglass Stocks), u kalibru 7,62×51 NATO (.308 Winchester), koja se u svim postojećim varijantama i konfiguracijama odlično pokazala. Zato je logično i bilo, da snajperska puška firme „G2 Mitchell Arms L.L.C.“ bude slično projektovana. Zamisao o spretnoj, spartanskoj, ali komfornoj pušci, sličnoj težim lovačkim karabinima, sa teškom stabilnom cevi je brzo realizovana i nedavno je prva prototipska varijanta prošla testiranje MUP Srbije, pokazavši se izuzetno dobro. Sada sledi njena svetska promocija na sajmu vojnog i policijskog oružja i opreme u Azerbejžanu (u okviru ponude naše industrije koju zastupa Jugoimport SDPR). Da bi se do detalja objasnilo kakva je zaista puška White Wolf, krenimo redom.

Strogo poštovanje specifikacija
Izbor akcije za pušku Beli vuk, bio je jednostavan i sasvim logičan. Iako sistem Mauser Gev.98 (koji je odabran), ne spada u najkomfornije i najbrže za rukovanje, krasi ga čitav niz drugih osobina, zbog kojih je i danas jedan od najzastupljenijih među repetirkama uopšte. Sistem Mauser Gev.98, važi za načvršći, najcenjeniji i najkopiraniji obrtnočepni sistem ikada, zbog čega se danas koristi i na svim najskupocenijim puškama ove vrste na svetu. Puške ovog sistema ubrajaju se u repetirajuća oružja sa obrtnočepnim zatvaračem (sa dva snažna brega na čelu, postavljena tako, da ugao otvaranja zatvarača iznosi 90 stepeni i još jednim dodatnim sa zadnje donje strane), što ga čini jednim od najsnažnijih i najbezbednijih sistema od svih postojećih. Svoju bezbednost i pouzdanost donekle duguje i pažljivo i planski povećanim tolerancijama između glavnih pokretnih delova, zbog čega je nešto teži i zahtevniji za fina pasovanja, koja precizne snajperske puške zahtevaju. Zatvarač oružja ima spoljašnji izvlakač duž čitavog tela, sa krupnom kandžom, koja omogućava pouzdanu ekstrakciju čaura (controlled feed). Kod puške White Wolf, akcija je precizno numerički izrađena od visoko kvalitetnog čeličnog otkivka, sa sjajno izbrušenim linijama i površinama, što je rezultiralo veoma finim i glatkim radom. Naleganje zatvarača je oko 90%. Izlaz igle, centričnost, zahvat izvlakača i ekstrakcija čaure su odlične, upravo po fabričkim specifikacijama. Minimalne izmene u odnosu na original Pola Mausera iz 1898, odnose se na oblik spojnice zatvarača, koja je dvostepeno svedena bez zaštitnog, povećanog ruba prema sanduku (koji ima funkciju da strelca zaštiti od povratka talasa gasova, ako prilikom opaljenja čaura naprsne). Ovo je jedan od retkih manjih nedostataka koji smo primetili na pušci. Čitav sanduk je do detalja korektno izrađen, sa minimalnim tolerancijama za ovaj sistem. Posle izvršenog testiranja, na njemu nisu primećena nikakva vidljiva oštećenja ili tragova deformacije. Svi pokretni delovi su funkcionisali glatko i bez frikcije i pre i posle završenog testiranja.

Puška White Wolf ima cev Douglas rifled barel 4-grooved. heavy target, 1:12, u kalibru 7,62×51 NATO (.308 Winchester), dužine 600 mm, što znači da je njena spoljna trasa 30 mm na ležištu metka i 21 mm na ustima. To je poznata trasa debelih cevi, koja oružju omogućava veči broj uzastopnih hitaca, bez uticaja derivacije usled pregrevanja. Ispitivanje je pokazalo da je njena pravoća zadovoljavajuća (+ – 0,01). Kruna (usta cevi), korektno je narezana, sa match (meč) profilom, što znači da je proizvođač želeo maksimalnu preciznost, žrtvujući mogućnost montaže razbijača praska ili kompenzatora. Na serijskim modelima, ovo će biti stvar izbora korisnika.

Sa ovom „Douglasovom“ cevi, njena ukupna dužina je 1.111 mm, visina 190 mm, a širina 75 mm. Sa masom od 4.850 grama bez optike i nožica, odnosno 6.130 grama ukupno, apsolutno spada u kategoriju lakih taktičkih pušaka po svim kriterijumima (upravo kao i uzor pronađen u američkoj M-40).

Na ovoj pušci je montirana sjajna okidačka grupa poznatog američkog proizvođača „Timney“, model Featherweight Deluxe Rifle Trigger Mauser 98 with Safety 1-1/2 to 4 lb, sa jednostrukim povlačenjem obarača, bez slobodnog hoda i sa silom okidanja podešenom na 1.842 g. Velika sila povlačenja obarača je stvar izbora, a proizvođač je ovu karakteristiku prilagodio vojnim korisnicima, što individualnim korisnicima ne predstavlja smetnju, da ga po želji smanje i sebi potpuno prilagode. l okidački mehanizam je opremljen mehaničkom kočnicom koja blokira obarač, sa polugom (sa dva položaja, otkočeno/ukočeno), smeštenom desno iza ručice zatvarača. Tokom testiranja, kočnica je kao i ostalo na ovom oružju, radila savršeno pouzdano. Prototipski model oružja je opremljen klasičnim Mauzerovim magacinom od pet metaka, a u pripremi je verzija koja se hrani iz kutijastih izmenljivih okvira engleske firme „Accurassy International“, kapaciteta 5 ili 10 metaka.

Preciznost iznad svega
Jedna od najsjajnijih komponenata ove puške je fenomenalni kundak, američke firme „Bell & Carlson“, model Varmint/Tactical (aluminum-bedded epoksy-compositee stock). Izrađen je sa masivnom aluminijumskom kolevkom (full alu bedding), od livene epoksidne mase, sa staklenim ojačanjem i neverovatno je čvrst. Prilagođen u potpunosti spoljnoj trasi cevi, sa ostatkom oružja je spojen samo u zoni sanduka, što je preduslov za visoku preciznost. Kundak ima širok i plitak usadnik sa korektnim osloncem za ruku, izražen pištoljski rukohvat i ravan oslonac za rame bez obrazine. Ovo je, u praksi se pokazalo jednostavna, ali veoma komforna forma, koja svima odgovara. Oslonac za rame je opremljen debelim gumenim amortizerom za ublažavanje trzaja, što ceo sklop čini veoma komfornim. Na donjoj strani usadnika je u osnovnoj konfiguraciji montiran prednji oslonac u vidu dvonošca (bipod) Harris 6-9 (inča), sa kracima sklopivim prema ustima cevi. Tekstura površine je ohrapavljena, a zaštita od spoljašnjih uticaja je sačinjena od boje u sivo-crnom kamuflažnom dezenu. Puška nema mehaničke nišane, a na sanduku je postavljena osnova za montažu optičkog nišana. To je danas najpopularniji i najkorektniji sistem u svetu Picatinny šina (SAD vojni standard Mil.Std. Picatinny M-1913). Testirani primerak je bio zaokružen taktičkim optičkim nišanom Japan Optics, 4-16×50 Тactical.

Ovako koncipirana puška G2 Mitchell Arms L.L.C. White Wolf 7,62×51 NATO čini skladnu celinu, sa izuzetno dobrim balansom, za ovu vrstu i konfiguraciju oružja. Na njoj nema oštrih ivica ili ispupčenja koja remete komfor u rukovanju na bilo koji način. Jednostavno, na njoj nema nelogičnosti ni jeftinih komercijalnih dodataka, koji u suštini ničemu ne služe. Hranjenje i pražnjenje ovog oružja funcionišu glatko i bez zastoja. Puška uvek uvodi metak u cev lako i bez vidljivih tragova na zrnu, odnosno čauri. Zatvarač ide pravolinijski bez većih bočnih oscilacija. Rasklapanje i sklapanje su u skladu sa očekivanim, od oružja ovog sistema. Ovo je čini pogodnom za vojnu i policijsku snajpersku namenu do krajnjih daljina predviđenih za ovu kalibarsku grupu. Ipak za svaku snajpersku pušku, najvažniji je konačni rezultat, a to je njena preciznost. Polazeći u proizvodnim specifikacijama od američkog vojnog standarda (po kome puška M-40, sa metkom M118 LR sa zrnom 173 grs (11,2 g), FMJBT (Full Metal Jacket Boat Tail) sa početnom brzinom od 2.550 fps (odnosno oko 777 m/s)), mora da zadovolji ugaonu preciznost (sa grupama od po 10 metaka) manjom od 1 MOA, na daljinama do 1.000 jardi (910 m), firma „G2 Mitchell Arms L.L.C.“ je postavila sebi isti zadatak. Istovremeno su zamislili i razvijanje varijante vrhunske preciznosti koja postiže garantovano manje od 1/2 MOA ugaone preciznosti (sa odgovarajućom municijom match kvaliteta), ali po posebnom zahtevu i naravno znatno većoj ceni od početne, koja se kreće oko 1.000 evra po komadu.

Oružje koje obećava
Da bi njeni potencijali bili što bolje provereni, puška je testirana na daljini od 100 i 300 m, sa fabričkog oslonca (dvonošca), prvo sa po dve serije od po pet metaka, sa municijom PPU Užice, sa zrnom HPBT od 190 grejna (12,3 g), a zatim i sa po još dve serije od po 10 metaka na istim daljinama. Prilikom gađanja, spoljašnja temperatura na strelištu bila je 27 stepeni Celzijusa, atmosferski pritisak 1014 milibara, vlažnost vazduha 73%, vetar bočni, desni, konstantan, 2-3 m/s. Rezultat je bio zaista odličan, znatno iznad deklarisanog i u skladu sa očekivanja od ovakve vrste oružja. Na 100 m grupa je bila 16-17 mm, dok je na 300 m, postignuta grupa od 112 do 114 mm. Oružje je ispitivano sa više vrsta komercijalne municije, kako bi se dobio što bolji uvid u maksimalni potencijal puške, izvan specifikacija proizvođača (koji je kao standard odredio PPU match metak od 190 grs). Isprobavane su sledeće vrste municije, sa po tri metka na daljini od 100 m. Metak PPU sa zrnom FMJ od 145 grejna, ostvario je grupu od 52 mm, PPU sa zrnom SP od 150 grejna 49 mm, Lapua sa zrnom HPBT Scenar od 167 grejna 34 mm, Lapua sa zrnom Base Lock od 170 grejna grupu od 32 mm, Sellier & Bellot sa zrnom HPBT od 168 grejna 19 mm, a Lapua sa zrnom Scenar Moly od 167 grs grupu od 19 mm. Sve ovo je samo pokazalo da puška može upravo ono što se od nje i očekuje, ako se uzme u obzir činjenica da je u pitanju standardno vojno oružje, a ne vrhunska takmičarska puška, rezultati su i više nego odlični. Uz to, u pitanju je i samo predserijsko prototipsko oružje, kod koga će se u kasnijoj proizvodnji insistirati i na cevima najvišeg meč kvaliteta, što obećava da ovo nije maksimum.

Na testu koji je potpuno dokazao sve karakteristike iz fabričke proizvodne specifikacije i dobrim opštim osobinama, na nivou najzahtevnijih trupnih obrtno-čepnih vojnih snajperskih pušaka današnjice i uz projektovanu cenu od 1.000 evra, novi model White Wolf je poželjno oružje, koje će sigurno obezbediti dug vek na tržištu.

Boris Vojvodić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još