"Cold Steel"

Alatke za prirodu

„Ali u ovoj džungli nema tigrova!“ Moj mlađi sin zvučao je razočarano, dok se provlačimo kroz gustiš divljih kupina, pavitine i mladog bagrema. Ispunjavanje obećanja o kraćem bivakovanju u Dragačevu iskoristio sam za mali test nove linije „Cold Steel“ sečiva

Testirana sečiva
Testirana sečiva

Do sada smo uglavnom predstavljali kvalitetne proizvode sa visokom cenom. Ovog puta, tokom boravka u prirodi koristićemo neke od najjeftinijih proizvoda čuvene kompanije. Topli jesenji dani i šumovite padine Jelice su idealno okruženje za improvizaciju bivaka.

Two Handed Latin Machete

Da bismo stigli do željenog mesta probijali smo se kroz gusto rastinje duž malog potoka. To je odlična prilika za isprobavanje velike, dvoručne mačete koja sledi formu oruđa iz Latinske Amerike. Dugo sečivo sa blago izdignutim vrhom izrađeno je od čelika 1055 sa umerenim sadržajem ugljenika i zaštićeno crnom, zapečenom bojom. Ne deluje baš robustno, materijal je debeo samo 2 mm, ali iako pravljena u Brazilu mačeta je lepo finiširana, simetrično brušena, naoštrena tako da brije i dobro balansirana, pa skoro polusatno sečenje u hodu ne primorava korisnika da se bori sa inercijom relativno laganog sečiva. Velika drška od polipropilena je oblikovana da omogući hvat sa obe ruke, dok na donjem kraju ima ispust koji sprečava mačetu da isklizne pri snažnijem zamahu. Površina drške je ohrapavljena ali kada su dlanovi mokri od znoja ni to nije od velike pomoći. Ipak, iza nas ostaje raščišćena staza široka oko pola metra, a glatko presečeno rastinje svedoči o efikasnosti mačete.

Zastrašujuće lako presecanje tvrdog bagrema, dijagonalno kroz debelu granu
Zastrašujuće lako presecanje tvrdog bagrema, dijagonalno kroz debelu granu

Na mestu koje smo odabrali za improvizovani logor, počinjem sa krčenjem šiblja. Dovoljno je prostora da se razmahnem punom snagom i isprobam dvoručni hvat. To donosi prvo razočarenje, jer za oruđe ove namene dvoručni hvat je potpuno suvišan. Dugačko, široko i tanko sečivo se pri snažnijem zamahu osetno uvija, pa time gubite osnovnu prednost dvoručnog hvata – precizniji udarac. Kada sam iskrčio kupine i puzavice, došla je na red tvrda, drvenasta vegetacija. Još jedan minus! Oštrica se odlično držala dok nisam počeo da udaram po mladicama klena, cera i bagrema. Tvrdo drvo istupilo je tanku mačetu u rekordnom roku. Da smo bili u nekakvom ritu, okruženi trskom, ovo bi bio savršen izbor alata. Ovako, nije čudo što se u Evropi ove alatke nikada nisu koristile. Namenjene su mekoj, zeljastoj vegetaciji Azije i Južne Amerike. Kod nas je tzv. kosir najbliži ovom konceptu. A mi smo morali da potražimo efikasnije sečivo.

Katana Machete

Veliko, pomalo nezgrapno sečivo od istog materijala ali debelo 3 mm ima primetno veću masu. Trouglasti vrh, potpuno prava oštrica, duga, prilično široka drška sa dvostranim štitnikom poput srednjevekovnih mačeva i futrola od kordura platna, koja se nosi dijagonalno na leđima. Sebi počinjem da ličim na Džeki Čena i pitam se čemu sve to služi. Ne planiram da se suočim sa najezdom zombija. Balans i rukovanje ovakvim sečivom potpuno su mi strani. U zamahu, praktično se i ne oseti otpor tanjih grana, ali se kod ponekog preseka vidi da je drvo ustvari polomljeno a ne presečeno. Težište je oko 7-8 cm ispred balčaka, a geometrija sečiva koja podseća na nož sa kosačice za travu, nije ni blizu onoga što očekujete od „Cold Steela“. Čini mi se da ova mačeta ima samo jednu namenu: ako vas uhvati „amok“ (malajsko borbeno ludilo) i želja da se vrišteći sjurite u neku šikaru, bolje je da koristite katana mačetu nego neki tridesetak puta skuplji mač. Ali, mene je čekao ozbiljan posao.

Kukri Machete

Pridržavamo se liste prioriteta kod boravka u prirodi: prvo se obezbeđuje sklonište, zatim vatra, a onda slede voda i hrana. Ostalo je da se uredi nekoliko desetina kvadratnih metara, na kojima ćemo napraviti ognjište i kolibu od granja. Nisam naročito spretan tip, pa mi za preciznije poslove odgovaraju kraća sečiva. Kukri mačeta nije legendarni istoimeni nož već 2,75 mm debelo, unapred zakrivljeno sečivo sa veoma udobnom drškom od kratona. Savršen balans i proporcije uz ekstremnu oštrinu, rad pretvaraju u zadovoljstvo. U jednom potezu, savršeno čistim rezom odsečena je grana bagrema debela dobrih 6-7 cm i to kosim rezom, koji je skoro udvostručio debljinu!

Katana mačeta i tragovi sečenja vidljivi na sečivu
Katana mačeta i tragovi sečenja vidljivi na sečivu

Ali, rad sa ovakvim sečivom nosi i rizik od povređivanja, jer se pri odbijanju sečiva od drveta (zbog oblika oštrice ovo se često dešava) ono kao po pravilu, kreće prema kolenu ili potkolenici. A povreda tako masivnim sečivom, na terenu, bez adekvatne pomoći može da se završi fatalno, jer će vas sprečiti da se krećete. Pažnja, rukujte sečivom veoma oprezno i ne krećite u šumu bez osnovnog kompleta prve pomoći. Moj sin je svoj zavoj na prstu „zaradio“ upravo sa kukrijem, dok je pravio štapiće za ražnjić. Kada smo kod ražnjića, najbolje je ložište za vatru napraviti u iskopanoj rupi koja će u najvećoj meri eliminasti rizik od požara. Takođe, preporučljivo je oko šatora/kolibe iskopati plitak kanalić za odvod kišnice. Mesto na kome planirate da prostrete vreću za spavanje valja osloboditi od krupnijeg kamenja. Dakle, potreban nam je alat za kopanje.

Special Force Shovel

Ova alatka je kopija ašovčića, koji je u opremi ruskih Spetznaz timova, a poznati su po tome što ga koriste za kopanje, sečenje tanjih grana, kresanje šiblja, pripremu potpale, kao oružje pa čak i kao tiganj. Glava ašova načinjena je od 2 mm debelog čelika 1055 i pažljivo naoštrena sa tri strane. Drška od tvrdog drveta učvršćena je sa dva krstasta šrafa i lako se menja, čak i u terenskim uslovima. Veoma oštri rubovi ašova bez problema seku podzemno korenje, a ašov može da se koristi i umesto lagane sekirice. Jedina zamerka je suviše glatka i klizava površina lakirane drške, koja je mogla da bude malo tanja. Inače, ovaj ašovčić je idealna alatka za prtljažnik automobila svakog lovca ili kampera. Naročito u nekom terencu. U kasno prepodne dolazi na red izgradnja kolibe od granja. Nikola postaje nestrpljiv i ja priželjkujem motornu testeru. Ne vredi, čeka me još malo znojenja.

Trail Boss

Sekira je jednostavan i svuda prisutan alat ali je iznenađujuće teško pronaći zaista dobru. Ponekad ljudi plaćaju visoke cene za kvalitetne modele (npr. za švedski Gransfors Bruks) ili refiniširaju stare, proverene primerke koje tako „vraćaju u život“. „Cold Steel“ je ponudio veoma solidnu sekiru po razumnoj ceni. Po veličini i profilu glave najbliža je Gransfors modelu Scandinavian Forest Axe. Nosi oznaku American Tomahawk (u vlasništvu „Cold Steela“ od pre nekoliko godina), ali je glava sekire napravljena u Kini. Izrađena je od čelika 1055 metodom tzv. kovanja u jednom udarcu. Drška od pažljivo probranog komada američkog hikori oraha pokazuje dobro orijentisane, paralelne godove i učvršćena je u glavi Wetterlig metodom utiskivanjem komada čelične cevi. Jedina primedba može da se stavi na veličinu „oka“ tj. otvora za dršku koji treba da bude što je moguće veći, jer to je najkritičniji deo spoja sekire sa držalicom. U svakom slučaju, spoj je tesan, bez i najmanjeg zazora, a glava sekire i drška sa gornje strane su ofarbani crnom bojom.

Sečiva u futrolama
Sečiva u futrolama

Balans je dobar ali nije vrhunski. Sekira odlično seče, lepo izbacuje iver a upotrebljiva je i za cepanje drveta u manjem obimu. Bagrem od petnaestak cm u prečniku oboren je za nešto više od minuta. Odustajem od motorne testere. Zaravnjena tupa strana nasuprot oštrici (tzv. ušnik) odlično je poslužila pri nabijanju nekoliko većih kočeva za improvizovanu kolibicu. Umerena masa, optimalne dimenzije i dobar profil, čine je dovoljno lakom za nošenje na rancu i dovoljno jakom da obara stable. Moja zamerka je odsustvo futrole (izuzev gumene navlake za sečivo) i što dolazi tupa, ali nekoliko minuta rada sa turpijom dovode ovu sekiru na upotrebljiv nivo. U rano popodne završeno je naše sklonište, a ispred ulaznog otvora je mala gomila drva za vatru. Sendviči su odavno pojedeni, vreme je za ručak.

Naga Kriss

Zmijoliki oblik oštrice ovog tradicinalnog indonežanskog noža bio je inspiracija za njegovo ime (po mitskoj zmiji iz Hindu religije). Kada smo se pakovali za kampovanje, pomislio sam da je to dobra prilika da proverim potencijal jednog tradicionalnog sečiva, uveren da forma koja je vekovima u upotrebi ima i svoju praktičnu stranu. Greška!

Naga Kriss je napravio čist i gladak rez kroz tvrdo drvo
Naga Kriss je napravio čist i gladak rez kroz tvrdo drvo

Kris je isključivo borbeni nož sa vijugavom dvoseklom oštricom koja je u stanju da lako iseče čak i mekani, vodenasti jesenji paradajz, ali ništa više od toga. Za bilo kakav drugi posao je praktično neupotrebljiv. U kampu i u prirodi potreban vam je pravi, ozbiljan alat.

Bushman

Jednostavan nož koji na sjajan način objedinjuje jeftinu izradu presovanjem, čelik SK-5 pristojnog kvaliteta, praktično neuništivu integralnu konstrukciju i dobro konceptovano sečivo pune veličine. Dolazi u kvalitetnoj futroli od kordura platna bez kopčanja, ali sa bočnim džepom u kome je najbolje držati kamen za oštrenje. Ovaj nož može lepo da se naoštri čak i običnim potočnim oblutkom. Duga oštrica sa kontinuiranom krivinom od baze do vrha, sposobna je da obavi skoro svaki posao. Nož se dobro pokazao u poslovima oko pripreme hrane ali i kao univerzalna alatka. Drška je šuplja pa sa odgovarajućim štapom Bushman za čas postaje koplje. Naravno, može da se koristi za lov ili samoodbranu, ali je takođe vrlo zgodan za sečenje na nepristupačnim mestima ili na visini, na primer kada želite da skinete baš određenu voćku ili granu sa drveta. Nisam odoleo izazovu da improvizujem koplje. Iako je u dršci predviđena rupa za klin kojim se glava koplja/nož učvršćuje na vrh motke, pokazalo se da je to suvišno kada je u pitanju sirovo drvo. Dovoljno je baciti koplje da se zabode u stablo a inercija će učiniti ostalo.

 Kukri mačeta, Bushman i Naga Kriss
Kukri mačeta, Bushman i Naga Kriss

Kada smo kod gađanja nožem, bez obzira koliko je to besmislena veština sa praktičnog stanovišta, verujte da je jedna od najzabavnijh stvari koje sedmogodišnjak i njegov otac mogu da rade u prirodi. Nasuprot tome, traženje noža posle promašaja, uopšte nije zabavno. Zbog toga smo prešli na Kriss. Pa ako ga izgubimo – nećemo tugovati. Neočekivano, Kriss se pokazao kao veoma dobar nož za gađanje.
Druženje sa sečivima „Cold Steel“ donelo nam je puno smeha i zabave. Ipak, ako želite ozbiljne alatke iz ove kategorije, moja preporuka je Bushman na pojasu, Trail Boss u rancu i Special Force Shovel u gepeku automobila. Kvalitet materijala i obrada nisu vrhunski, ali za uloženi novac dobijate maksimum vrednosti. Cene kod proizvođača su pristupačne, a kod mnogih prodavaca u SAD su čak i niže. Sigurno je da ni uvoznici u Srbiji neće imati problema pri nabavci ovih modela. Isprobajte ih i vi, makar kao baštenske alatke.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još