Borbena ekipa

 

 
Deo programa borbenog oružja (taktičkog i samoodbrambenog), američke firme “STI International” iz Džordžtauna u Teksasu, čine dve osnovne linije pištolja, naravno, sistema zasnovanog na Colt M-1911. S obzirom da smo sa sportskim programom ovog proizvođača, već odavno postali familijarni, najiskrenije mnogo više pažnje izazvali su nam modeli strogo borbene namene, sa kojima smo se do sada mnogo manje sretali. Prilika da se proveri zašto Amerikanci najradije poverenje poklanjaju baš dizajnu Coltovog M-1911, posebno nam je bila intersantna, kad se u obzir uzme ugled ovog proizvođača i njegova nesporna svetska slava. Iz mnoštva modela ove dve linije, morali smo da se odlučimo za po jednog predstavnika, koje smo veoma pažljivo odabrali. Pri tome, o tradicionalnom kalibru u kome je stekao slavu, metku .45 ACP, do sada je mnogo pisano, pa smo pokušali da sve to postavimo na malo drugačije osnove. Iako se skoro svi modeli ovog proizvođača rade u tri osnovna borbena kalibra današnjice (9×19 Para, .40 S&W i .45 ACP), smatrali smo da je najinteresantnije ispitati ih u onom prvom, u Evropi najpopularnijem i najzastupljenijem – njegovom nemačkom visočanstvu 9×19 Para.

 Dva klasična borbena modela pištolja u evropskom kalibru
Dva klasična borbena modela pištolja u evropskom kalibru

Liniju taktičkog oružja čine uglavnom modeli sa dužom cevi, maksimalnih dimenzija (sa jednorednim ili dvorednim okvirima, u klasičnom ili proširenom polimerskom ramu), ali obavezno sa Picatinny šinom na donjoj prednjoj strani usadnika navlake.

Velika vatrena moć

Na kraju smo izdvojili, upravo model Tactical 4.0 sa proširenim, modularnim polimerskim ramom pune dužine i kraćom Comander model navlakom i maksimalno smanjeni, kompaktni Spartan III, sa klasičnim, čeličnim jednorednim ramom kao samoodbrambena varijanta. Test smo napravili sa nekoliko vrsta kvalitetne i moderne službene i samoodbrambene komercijalne municije.
Model Tactical 4.0 je najmoderniji borbeni pištolj u ponudi firme “STI International”, koji se pojavio tek prošle godine i na sebi ima sva najznačajnija unapređenja sistema M-1911, uz već pomenuti polimerski ram velikog kapaciteta. U kalibru 9×19 Para, može da koristi okvire u dve veličine, sa kapacitetom od 20 ili 26 metaka, što mu daje neverovatnu vatrenu moć. Odlikuju ga ravne, ozbiljne linije, potpuno crna boja, masivna, ravna ali kraća navlaka i produženi (do usta cevi) ram. Ipak ovo nije preglomazan pištolj, kako bi mnogi u prvi mah pomislili. Sa cevi od 108 mm, ukupnom dužinom od 195 mm i masom od 965 grama (prazan), nije ništa veći od većine drugih modernih borbenih pištolja na tržištu, iako je znatno teži, uprkos polimerskom ramu. U rukama, postaje vam na prvi pogled jasan čitav koncept. Potpuno crn i ravan, kratak, širok, spretan i težak, ovo je neverovatno ugodan i dobro izbalansiran pištolj, sa SA okidanjem, ali i svim najfinijim mogućim tradicionalno dizajniranim manuelnim komandama jednog tipičnog modela Coltovog sistema.

Pouzdan sa evropskim kalibrom03

Na strelištu, pažnju su prvo privukle neke njegove takmičarske karakteristike. Debela (bull) cev takmičarskog kvaliteta, napasovana u navlaku bez vodeće čaure (čepa), sjajno upasovana navlaka i ram i fabrički ugrađen amortizer povratnog trzaja (STI Recoil Master), u kombinaciji sa kratkim, jasnim i odsečnim okidanjem i besprekornim, borbenim, širokim nišanima, pokazali su se dovoljnim da sa standardnim metkom PPU, sa zrnom FMJ od 8 g rezultira grupama pogodaka od 30 do 35 mm na kružnim metama na 20 i 25 metara. Ništa posebno reći će mnogi i biće u pravu, jer svi sportski modeli ovog proizvođača to mogu, ali pištolj Tactical 4.0 ipak za to, u suštini, nije predviđen. Uprkos tome, sigurnost sa kojom ovaj model pogađa svaku tačku na meti, koju ste odabrali, posle svamo jednog okvira, daje vam veliki osećaj sigurnosti i superiornosti.

STI Tactical 4.0 je neverovatno borbeno oružje
STI Tactical 4.0 je neverovatno borbeno oružje

Ipak, osim same preciznosti, za borbena oružja je mnogo važnije da rade sigurno i pouzdano, pa smo mnogo više pažnje posvetili tim njegovim osobinama. Kvalitetni i čvrsti čelični okviri lako se i glatko pune od prvog do poslednjeg metka i prilikom uvođenja u dršku, najviši metak postavljaju visoko (skoro pravolinijski), pred uvodnik cevi, tako da je hranjenje veoma lako i glatko. Na samoj cevi, nalazi se uvodna rampa sa širokim, lepo ispoliranim kanalom, pa je sva municija ulazila bez otpora, bez obzira na vrstu zrna, uključujuću i prilično kratki i zatupasti SJ HP od 7,5 g domaćeg proizvođača PPU. Da, proverili smo, model Tactical 4.0 ne pravi problem oko vrste i oblika zrna municije koju koristi, što se naravno i očekuje od oružja napravljenog prvenstveno za službenu upotrebu. Jednostavno, navlaka se kreće meko, a čupanje i izbacivanje čaure je sigurno i lako, pa je gađanje brzom paljbom sa po dva vezana metka pravo zadovoljstvo, a tokom testiranja nije zabeležen ni jedan jedini zastoj, čak ni kada smo kasnije krenuli sa žestokim borbenim režimom gađanja.
Fascinantno je kako se dobra kontrola ostvaruje sa ovim oružjem, zahvaljujući pre svega sjajno ohrapavljenoj (dubokim romboidnim čekeringom) dršci, sa velikim širokim uvodnikom na dnu, ali i perfektnom r

sporedu masa, sa blago pomerenim težištem unapred.

Metali kao domine

To je bar po subjektivnom osećaju onih koji su ga probali, daleko mirnije i brže oružje od velikoserijskih, uobičajenih današnjih modela, što u krajnjoj liniji potvrđuju i pogoci na meti. Sa svaka dva vezana metka, dobiju se bar za po 30, do 40% uže grupe pogodaka, na svim daljinama, od onih koje nudi većina drugih modela. Zato je prilično lako bilo pogađanje metalnih poper meta, postavljenih na 40 i 50 m, bukvalno svakim metkom i to tako brzo, da svaku možete da pogodite po tri do četiri puta, pre nego što potpuno padne ili da pogodite svih pet u nizu, pre nego sto prva padne, a zatim i sve ostale za njom, kao srušene domine. Prepunjavanje drugim okvirom, može se izvesti bukvalno u sekundi, a sve komnde su precizne i lake, što dozvoljava gladak i neverovatno brz rad sa oružjem. Tendencije da skače malo više, kada u okviru ostane samo nekoliko metaka na ovom modelu nema, zahvaljujući malo većoj, ali potpuno prihvatljivoj masi. Kontrola odskoka pištolja pri brzoj paljbi je fenomenalna i subjektivno, potpuno ista do poslednjeg metka u okviru.
Ono što smo tom prilikom primetili, a što u suštini predstavlja i glavnu osobinu ovog pištolja je njegov fini, brzi sportski rad. Kratak hod obarača u SA režimu, potpuno različit od onog na većini danas modernih borbenih pištolja na tržištu, traži vežbu i privikavanje. Samo strelci koji imaju velikog iskustva sa klasičnim SA (single action) okidanjem, mogu iz ovakvog oružja da izvuku brz i precizan režim paljbe, skoro kao kod automatskog oružja, potpuno neuporediv sa grubim i sporim Safe Action ili DAO.

Spartan III

Iako potpuno od čelika izrađeni pištolj nije možda baš najbolji izbor oružja za prikriveno nošenje, to će još dugo biti prvi izbor mnogih tradicionalista, koji se sigurnim osećaju samo uz, kroz više od vek prakse proverenim klasičnim modelima. Upravo za njih napravljena je ova kompaktna verzija jednorednog, ozbiljnog i pouzdanog novog modela, nazvana Spartan III. Na njemu nema luksuza, finiš je parkerizovani crni, linije su ravne, ali je funkcionisanje besprekorno. Karakterišu ga komande samo sa leve strane, fiksni zadnji nišan, klasične drvene korice sa dijamantskim čekeringom, ravno kućište povratne opruge, ali i prošireni otvor za izbacivanje čaura na zatvaraču, dugi zakrivljeni klasični obarač i brzi Commander tip oroza. Na prvi pogled, može se uočiti da je svaki deo vrhunski obrađen, finiširan i sjajno napasovan. Napravljen je u najmanjem Officers ramu, sa cevi od samo 82 mm bez uvodne rampe (koja nije ni potrebna ovom modelu sa klasičnim uskim jednorednim ramom). Ima ukupnu dužinu od 186 mm i popriličnu masu od čak 928 grama. U kalibru 9×19 Para, ima kapacitet od 8+1 metak. Ukupno, to je potpuno klasični predstavnik sistema M-1911, iako u najmodernijoj konfiguraciji.

 

Kompaktni Spartan III sa izraženim zarezima za repetiranje
Kompaktni Spartan III sa izraženim zarezima za repetiranje

Naravno, tako se i ponaša na strelištu. Relativno kompaktan, neverovatno je miran, zahvaljujući svojoj masi i sjajno se kontroliše i pri najbržoj paljbi. U njemu je metak kalibra 9 mm tako miran, kao da je u pitanju malokalibarsko oružje i to rezultira preciznošću koja je slična onoj kod modela punog formata. Spartan jednostavno ne interesuje na koju ste daljinu vi postavili metu, on je redovno pogađa. Gladak i miran rad i potpuna pouzdanost, uz čudan osećaj potpune sigurnosti dok ga koristite, prate vas sve vreme na strelištu. Iako u ovom kalibru nije baš klasični predstavnik modela sistema M-1911, možda je to ipak kombinacija koja je na ovim prostorima apsolutno sjajan izbor, za one koji vole čelično oružje tradicionalne konstrukcije, bilo da ga nose svakodnevno ili čuvaju u stanu pored uzglavlja, radi lične odbrane. STI Spartan III je model kome se malo zamerki može staviti, ako se u obzir uzme koncept po kome je stvoren.

U svakom slučaju, STI za skoro svakog nudi po nešto, iako za eksperte ipak najviše.

Ferari među pištoljima

Model Tactical 4.0, ako ga uporedimo sa klasičnim primercima IV “polimerske” generacije borbenih pištolja, izgleda kao Ferari automobil sa policijskim oznakama, parkiran pored Golfova i Punta. Naravno, takav trkački auto zahteva i sportskog vozača, da bi pokazao koliko je moćan i brz.
Uzevši u obzir energetski potencijal metka kakav je 9×19 Para, model STI Tactical 4.0 je neverovatno borbeno oružje i možda pravi izbor, iako svakako nije namenjen prosečno obučenom strelcu, već samo ekspertima, kojima je rukovanje klasičnim modelima sa mehaničkim komandama i kratkim obaračem uvežbana procedura, o kojoj ne razmišljaju tokom gađanja.

Boris VOJVODIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još