Borbeni pištolj visoke klase

Sve što očekujete od Taurusa videlo se na strelištu. Pištolj radi glatko i pouzdano, čim ga napunite i uperite na metu dobijate osećaj moći i da ste spremni za najteže situacije

Zadovoljstvo je predstaviti pištolj koji se nalazi u našoj prodavnici, a koji je pre kratkog vremrna doživeo svetsku promociju. Ovom prilikom to činimo sa najnovijim, trenutno vodećim borbenim modelom PT 24/7 G2, poznate brazilske fabrike oružja ”Forjas Taurus S.A.“ iz Porto Alegrea, koje od nedavno na tržištu Srbije predstavlja firma DDA ”Canona“ iz Leskovca. Najnoviji pištolj ”žTaurusa“, zajedno sa ostalim modelima ovog proizvođača, je deo redovne ponude, koju je obogatio niskom, veoma prihvatljivom cenom i zaista visokim kvalitetom.

Model PT 24/7 G2, u kalibru 9×19 Para, predstavlja novu, osavremenjenu i konstrukciono unapređenu verziju njihovog, već skoro deceniju starog, odličnog pištolja PT 24/7, kojim su se uključili u proizvodnju borbenog oružja poslednje, četvrte generacije. Kada se 2004. pojavio, model PT 24/7 je bio samo još jedan od ”žnovih plastikanaca“, koji su u to vreme počeli da osvajaju tržište. Vremenom se dokazao, kao sasvim solidno, upotrebljivo i pouzdano oružje, sa sopstvenim karakterom i stilom. Upravo zato, za ovu priliku, najnoviji model PT 24/7 G2 (drugu unapređenu generaciju ovog koncepta), uporedili smo sa osnovnim modelom iz koga je razvijen, što je bio najbolji način da oslikamo njegov zaista individualni i zaokruženi karakter.

Moderan i kvalitetan

Da je PT 24/7 G2 zaista, zrelo konstruisan i kvalitetan borbeni pištolj, vidljivo je na prvi pogled. Sve na njemu oslikava iskustvo proizvođača u proizvodnji ove, poslednje generacije oružja. Pištolj je pažljivo redizajniran, dodato je mnoštvo novih detalja, uvedena su neka nova, a zadržana najbolja postojeća rešenja i sve je spakovano u ultra luksuzno plastišno koferče, zajedno sa garancijom, detaljnim uputstvom i brojnim upozorenjima. Sam pištolj je suštinski koncipiran isto kao i osnovni model iz koga je nastao. Reč je o modernom oružju, klasične čelične navlake, na ramu od livene polimerske plastike, sa okidanjem unutrašnjim udaračem, umesto spoljnjeg oroza i dvorednim okvirima, velikog kapaciteta, od čak 17 metaka, u kalibru 9×19. Model naravno, ima i dosta bezbednosnih sistema i mehaničkih rešenja, koja se smatraju poželjnim kod svakog oružja, koje pretenduje na službenu ili upotrebu u kritičnim situacijama.

Borbeni pištolj visoke klase Taurus PT 24/7 G2
Borbeni pištolj visoke klase Taurus PT 24/7 G2

U odnosu na prvu generaciju, spoljne dimenzije oružja nisu prmenjene, pa tako i pištolj PT 24/7 G2 ima ukupnu dužinu 188 mm, maksimalnu širinu samo 32,3 mm (37 mm preko poluga kočnice), visinu od 148 mm i masu od 780 g, sa praznim okvirom. Ima cev dugu 107 mm, sa šest desnih žlebova i korakom od 1:250 mm (1:9,84 inča), veoma precizno napasovanu u navlaku, sa minimalnim tolerancijama. Izrađuje se u nekoliko varijanti, uključujući i one sa navlakom od prohroma, ali i od titanijumske legure i u tri najpoznatija borbena kalibra: 9 mm, .40 SW i .45 ACP. Odmah je ponuđena i verzija sa dužom cevi i produženom navlakom, nazvana OSS.

Ipak, nije to ono što ga čini interesantnim i različitim u odnosu na rodonačelnika brazilske linije ovih pištolja, već čitav niz malih, ali bitnih izmena u opštem dizajnu, ergonomiji, ali i samom mehaniznu i sistemskim rešenjima. Od modela PT 24/7, G2 se, pre svega, razlikuje po bitnim izmenama u dizajnu, koje su jasno vidljive na većini delova, iako je sam liveni ram u suštini preuzet.

Borbena mašina

Cela linija novog oružja je blago izmenjena. Novi G2, u odnosu na osnovni 24/7, ima znatno oštrije i donekle grublje koncipiranu konturu, koja nagoveštava njegovu moć i ubojitost, oštro izvučenim ravnim i dubokim linijama navlake. Gornja strana navlake je sada široka i ravna, svi prelazi oštro odsečeni, a široki zarezi površina za repetiranje duboko i ukoso zasečeni. Pištolju PT 24/7 G2 ovo pruža ozbiljan borbeni izgled i bitno doprinosi boljoj kontroli prilikom nišanjenja i repetiranja. Prelaz između cevi i navlake je skoroo neprimetan, a sve površine su pažljivije i kvalitetnije obrađene. Navlaka je od prvoklasnog, mašinski obrađenog (a ne livenog) čelika, zaštićenog crnim premazom poznatim kao tenifer.
Obe verzije ovog modela su zasnovane na danas sigurno najsavršenijem i najrasprostranjenijem, modifikovanom Browningovom sistemu kratkog trzaja, poznatom i kao sigova brava (bravljenje blokom zadnjeg dela cevi, u otvor za izbacivanje čaura). Sa ovim, odavno već klasičnim rešenjem, pištolji ”žTaurusa“, dobili su apsolutno pouzdan rad mehanike, uprkos bitno smanjenim ukupnim dimenzijama. Obe varijante imaju ergonomski dobro osmišljene i maksimalno smanjene siluete, koje doprinose boljem ležanju oružja u ruci, opštoj kontroli i smanjenju odskoka pri gađanju. Ipak, nova G2 verzija je u tome otišla i korak dalje.

Izmene na ramu

Najveće izmene vidljive su ipak na ramu, izlivenom od polimera. Ono što se ovom modelu mora priznati, je njegov izuzetno privlačan dizajn, sa dobro pomirenim ravnim i zaobljenim linijama i površinama. Odlična ergonomija modela 24/7, kod G2 je dodatno unapređena, sa skoro idealnim uglom ose cevi i rukohvata, što mu daje perfektan balans. Uz to, dizajn karakteriše i mnoštvo novih estetskih detalja, čistih linija, sa krupnim, agresivnim čekeringom na dršci (karakterističnim za pištolje ”žTaurusa“), uz vizuelno prepoznatljiv, potpuno originalni izgled. Sama drška je blago redizajnirana i ima bočna ulegnuća za palčeve, što poboljšava kontrolu. Uveden je izmenljiv i podesiv zadnji deo rukohvata, sa tri izmenljiva uloška različite širine, kako bi se pištolj individualno prilagodio veličini šake korisnika, a to je danas skoro nezaobilazni detalj pištolja IV generacije.

Ipak, najveće izmene vidljive su na mehaničkim komponentama komandi oružja, gde je pokupljeno i primenjeno sve sa raznih modela serije 24/7 i serije 800, a neki sistemi su preuzeti i od drugih proizvođača (što danas nije mnogo neobično, a donosi uvek kvalitet više).
Dugme osigurača magacina je obostrano i lako dostupno, a skoro da i ne postoji mogućnost njegovog neželjenog aktiviranja. Obostrano je postavljena i kratka, pristupačna poluga kočnice navlake, pa PT 24/7 G2 i levorukima nudi tako bitnu jednakost u rukovanju. Što se bezbednosti oružja tiče, tu je niz sigurnosnih mehanizama. Osnovna kočnica je unutrašnja automatska, odnosno sigurnosni blok, smešten preko udarne igle, koji posebna poluga podiže, tek kada je obarač povučen do kraja. Tu je i uzdužno prosečen obarač, sa u sredinu smeštenom polugom kočnice koja sprečava njegovo neželjeno povlačenje (takođe rešenje preuzeto sa Glocka).
Možda i sasvim nepotrebno, ovaj pištolj ima i spoljašnju, klasičnu mehaničku kočnicu Coltovog tipa, koja objedinjuje nekoliko funkcija. Ista poluga, spuštena do kraja na dole, služi kao dekoker, koji otpušta zapeti oroz, a podignuta na gore, služi kao klasična mehanička kočnica, koja blokira zapinjač. U srednjem, neutralnom položaju, pištolj je otkočen i spreman za dejstvo. Ovim rešenjem, pokriveni su zahtevi apsolutno svih korisnika, koji isti model mogu koristiti u skladu sa ličnim bezbednosnim navikama. Od ostalih detalja, tu su indikator zapetosti, u vidu trna sa crvenim vrhom, koji viri iz zadnje površine navlake, ako je oružje nategnuto, ali i indikator metka u cevi. Indikator je mala pločica sa gornje strane navlake, uz ležište metka u cevi, takođe obeležen crvenom oznakom. Tu je i integralna brava za zaključavanje oružja, smeštena u desnu bočnu stranu navlake, što sada imaju svi modeli ovog proizvođača.

Iako okida udaračem, G2 ima i odlično, klasično DA/SA okidanje, sa silom od oko 2.600 daN u SA (što je i dalje isuviše za evropski ukus) i oko 6.800 daN u DA režimu. Hod obarača, od samo oko 10 mm, prilično je ujednačen i gladak, pa je ovo okidanje svakako među najboljima uopšte, kod ove vrste pištolja.

Na vatrenoj liniji

Ovaj model (kao i prethodni PT 24/7), na prednjoj donjoj strani, ima Picatinny šinu, namenjenu za montažu raznih izvora svetlosti ili nišanskih lasera i drugih pomagala. Nišani modela PT 24/7 G2 su fenomenalni, niski, borbeni, Novak tipa, sa belim tricijumskim svetlećim umecima. Zadnji je trouglasto iskošen, sa duboko usečenim kanlom za nišanjenje, a montirani su lastinim repom i fiksirani zavrtnjem. Naravno, podesivi su po pravcu.
Model PT 24/7 G2 smo naravno ispitali i na strelištu. Upravo tu, vidljiv je sav trud i već značajno iskustvo ovog proizvođača, u izradi pištolja IV generacije. Mora se priznati da pištolj radi glatko i pouzdano, a u rukama leži perfektno. Sa ovim modelom se zaista odmah oseti familijarnost i rodi osećaj sigurnosti, što nije uvek slučaj sa drugim modelima. Jednostavno, čim ga napunite, steknete utisak da ste ozbiljno naoružani i da mu možete pokloniti poverenje i u najkritičnijim situacijama. Okviri G2 verzije, imaju dva reda proreza sa zadnje strane, sa pokazivačima za svaki metak do punog kapaciteta (kao kod Glocka), što je trenutno najsjajnije rešenje, a ujedno još jedna novost u dizajnu ovog proizvođača. Punjenje okvira i njihova izmena je laka glatka i brza, baš kao što i treba da bude kod vrhunskog pištolja. Takvo je i uvođenje metka u cev, a oružje repetira brzo sigurno i tačno, tokom gađanja.
Njegova preciznost je na nivou očekivane, sa uobičajenim grupama pogodaka od 45 do 65 mm na 25 m. Sa nekim vrstama municije, verovatno se mogu dobiti i mnogo uže grupe, pa ga treba smatrati vrlo respektabilnim borbenim i samoodbrambenim pištoljem, dizajniranim po najvišim tehnološkim zahtevima današnjice. Uz najbrže moguće ispaljen čitav okvir, u režimu po dva vezana metka, na daljinu od 15 m, dobili smo grupu prečnika samo desetak centimetara, što je dokaz da oružje radi mirno, precizno, tačno i brzo, baš onako kako bi i želeli. U skladu sa ugledom proizvođača, modelu G2 se ne može staviti zamerka na funkcionisanje i kontrolu, bez obzira na uslove gađanja, a pouzdanost je dokazana u praksi i kod skoro svih prethodnih modela, pa ne treba sumnjati da je sjajna i kod PT 24/7 G2.
Zato svi njegovi atributi, kao što su poznato i dobro klasično okidanje, veliki kapacitet, skoroo idealna drška i perfektan balans, izuzetna nišanska slika, kvalitetni čelični okviri sa plastičnim poklopcem na dnu (profilisanim u oblik drške), uz izvrsnu kontrolu, čine ovaj model veoma uspešnim konceptom. Uz zamerku, da je možda pomalo zatrpan luksuznim, iako nepotrebnim detaljima, bravice i raznih šarenih indikatora, da bi zadovoljio razmažene američke korisnike, ovo je ipak odličan i jako poželjan, novi moderni i moćni borberni pištolj, najviše moguće klase. Što se sveukupnog opšteg kvaliteta tiče, ne treba sumnjati da je izuzetno visok, a završna obrada je sjajna. Luftova između navlake i rama skoro da nema i svi delovi rade glatko i bez greške.
Napred pobrojane osobine i kvaliteti, uz izuzetno povoljnu cenu od oko 600 evra u Srbiji, čine pištolj Taurus PT 24/7 G2, prilično ozbiljnim konkurentom svim prisutnim borbenim modelima na tržištu i obećavaju mu zaista sjajnu budućnost. Za one koji žele još jeftiniji model, sličnih perfomansi, tu je i osnovni PT 24/7, sa za oko 100 evra nižom cenom, što je zaista sjajna ponuda.

Rasklapanje

Rasklapanje modela G2 vrši se polugom, sa obostranim osiguračem koji se povlači nadole, kompletno preuzetim iz dizajna Glockovih pištolja, što je sigurno najelegantnije rešenje danas. Sve ostale komande na ovom modelu, potpuno su obostrane i sjajno projektovane.

Piše: Boris VOJVODIĆ

foto: MILOŠ DIŠKOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još