Fajter lake kategorije

Testirali jedan od najnovijih modela iz svetske produkcije pištolja, malokalibarski Ruger P4 MKIII 22/45. Za potrebe ovog testa, vlasnik prodavnice “Canona”, gospodin Dejan Anđelković, na raspolaganje nam je stavio i 500 metaka RWS Club, sa zrnima od 2,6 g, početne brzine od oko 330 m/s, što je ovom testu dalo sasvim ozbiljan ton. Zanimljivo je da ovo malokalibarsko oružje, koje dugo nije bilo dostupno na ovim prostorima, u prodavnicu stiže samo godinu dana od svetske promocije. Primerak koji smo imali na raspolaganju, predstavlja najnoviju, poslednju varijantu ovog pištolja (koji zaista ima dugu istoriju i ogromnu popularnost). Iako malokalibarsko oružje, danas nije više tako popularno, kao u vreme kada je precizno sportsko streljaštvo bilo na vrhuncu, ovaj jeftini, ali prilično uspešan pištolj za početnu obuku u gađanju i rekreativno sportsko streljaštvo, već dugo nema pravu konkurenciju u aktuelnoj svetskoj produkciji.

Pouzdan i precizan

Najnoviji model P4 MKIII 22/45, naslednik je malokalibarskog pištolja koji je, danas snažnu i uglednu američku firmu „Sturm Ruger & Company“ učinio svetski poznatom. Kada je još 1949, u maloj radionici u Sautportu (Konektikat), talentovani konstruktor Bil Ruger, napravio prvu verziju ovog pištolja, kopirajući model Baby Nambu iz Drugog svetskog rata. Jeftini malokalibarski pištolj, zadržao je siluetu i konfiguraciju Nambua, ali i mehanizam za okidanje sa skrivenim orozom. Cenom od samo 37,5 dolara, pištolj je u vreme, kada je „Coltov“ model Woodsman koštao čak 59,9 dolara, lako doneo uspeh firmi, pa je nedugo zatim, postala jedan od većih proizvođača oružja u SAD. Ubrzo stečenom reputacijom, pouzdanih, preciznih i kvalitetnih, ovi jeftini malokalibarski pištolji firme „Ruger“ privukli su vremenom veliki broj korisnika, od kojih su najvažniji bili oni iz vojnih krugova. Osnovni, a kasnije i naredni modeli serije MK II, korišćeni su godinama za osnovnu obuku u vojnim jedinicama SAD.

Rugerov pištolj sa dva okvira u koferu, spreman za strelište
Rugerov pištolj sa dva okvira u koferu, spreman za strelište

Uprkos kvalitetu koji vojska nije osporavala, pištoljima Ruger je konstantno postavljana zamerka da imaju značajno drugačiji oblik drške i njen ugao u odnosu na osi cevi, nego njihov sluzbeni M-1911. Zato je pre par godina, „Ruger“ došao na ideju, da uz klasičnu verziju, ponudi i novu, sa dimenzijama i oblikom rukohvata, kao na vojnom pištolju M-1911 .45 ACP, što je izgleda bio pravi potez ovog proizvođača. Na pištolju je urađeno još nekoliko izmena, a to je pre svega uvođenje polimerskog rama, sa ulivenim koricama od staklom ojačane plastike, poznate pod komercijalnim nazivom zytel. Uprkos uspehu koji je odmah postigao na tržistu, ovom pištolju su odmah stavljene brojne zamerke. Pre svega na grublji dizajn, neugledan izgled i odsustvo dodatne opreme. Zahvaljujući tome, taj model je doveo do radikalnijih inovacija kod naredne, poslednje generacije, nazvane P4 MK III 22/45, koja predstavlja najprivlačniju i najzreliju varijantu ovog oružja. Upravo ovu verziju, sa početnom oznakom P4 (koja označava dužinu cevi od 4 inča, odnosno 102 mm), imali smo priliku da pažljivo proučimo i testiramo.
Ram od polimera Već kod prvog pregleda verzije, nazvane P4 MK III 22/45, primetno je da dosadašnje zamerke na dizajn više ne važe, jer je veći broj detalja promenjen, a estetika bitno popravljena, iako je zadržao originalnu siluetu. S druge strane, ostala je u potpunosti i stara, proverena konstrukcija, kojoj duguje popularanost. Odmah, pri prvom susretu sa ovim modelom, u oči padaju potpuno čiste linije koje prate ovu verziju, sa ramom, koji iako izliven od polimera ima savršeno ravnu površinu sa finim crnim mat finišem i veoma prefinjen oblik. Sitno i oštro romboidno čekirana zadnja strana drške i cela površina plitkih duboko usađenih korica, daju mu veoma ugodan hvat, koji izaziva ozbiljno poštovanje prema ovom modelu, koji je dobio moderan, ali i elegantan izgled, koji je nedostajao prethodnoj varijanti.

Pucanje je pravo zadovoljsvo. Moguće je ostvariti odlične rezultate
Pucanje je pravo zadovoljsvo. Moguće je ostvariti odlične rezultate

Utisak pojačava dobar osećaj težine, koji duguje fiksnoj, debeloj (bull) cevi direktno ušrafljenoj u sanduk. Cev je izrađena veoma precizno, sa 6 žlebova i desnim korakom od 1:16 inča. Osim najkraće verzije koju smo testirali, u ponudi su i one duge od 4,5, 5,5 i 6 inča (odnosno 114, 140 i 152 mm). Uprkos samoj konfiguraciji sa cevi koja strči ispred sanduka pištolja, P4 MK III 22/45 je kompaktno oružje, sa ukupnom dužinom od samo 203 mm i masom od 822 g. U suštini ovo je veoma jednostavno oružje slobodnog zatvarača, smeštenog u cevasti sanduk. Kao i kod prethodnih varijanata, sa zadnje strane, iz sanduka viri čep zatvarača sa duboko čekiranim površinama za repetiranje, dok drugih detalja nema.
Prvo što se na strelištu pokazalo kao pohvalno, bile su i delimično redizajnirane komande. Ostale su raspoređene kao i kod prethodne verzije, tako da prirodno dolaze pod prste pri rukovanju, a na ovom modelu rade izuzetno meko i glatko. Samo tri komande, koje ima P4 MK III 22/45 (kočnica navlake, mehanička kočnica i dugme utvrđivača okvira), omogućavaju rukovanje, identično onom kod današnjih borbenih pištolja i naravno M-1911 (po čijem uzoru je i rađen). Potpuno je nerazumljivo zašto i na ovom modelu postoji automatska kočnica, koja blokira oružje, kada okvir nije na mestu, što izaziva konfuziju, kod većine korisnika naviknutih na moderno oružje i otežava rukovanje.

Odlični nišani

Sledeći veoma pohvalni detalj predstavljaju kvalitetni moderni nišani. Sa potpuno podesivim zadnjim nišanom, sa pravougaonim izrezom i mušicom u obliku rampe, ovaj Ruger ima zaista izuzetnu nišansku sliku. Okidanje ovog modela takođe smo ocenili kao odlično. Sa silom koja se kreće oko 2.000 daN nije baš takmičarsko, ali je ipak zadovoljavajuće, s obzirom da zakrivljen, glatki obarač klizi meko i glatko, uz kratak i odsečan, dobro odmeren put. Konačni utisak smo ipak stekli tek na strelištu. Pokazalo se, da savršena kontrola i izuzetna preciznost predstavljaju kombinaciju, koja je prisutne zaista impresionirala. Sa masom i težištem pomerenim napred, novi P4 MK III 22/45 izuzetno udobno leži i dobro podnosi i najbrži režim gađanja, odnosno pruža kvalitet daleko viši od očekivanog, kada sa njim izađete pred mete. Od ovog oružja se naravno ne očekuje da preciznošću bude ravno takmičarskim modelima, ali ga se nećete ni zastideti sigurno. Za sportsko rekreativna gađanja, ovo je zaista vrhunski precizno i pouzdano oružje, što objašnjava njegovu višedecenijsku globalnu popularnost.

Navlaka u zadnjem položaju, a na desnoj strani pištolj nema nijednu komandu
Navlaka u zadnjem položaju, a na desnoj strani pištolj nema nijednu komandu

Iako je municija RWS Club namenjena za duže, puščane cevi (650 mm) lako je postizao grupe pogodaka od 32 do 45 mm na 25 m, što ga čini skoro idealnim i izuzetno privlačnim oružjem za vežbu i zabavu. Sa okvirima kapaciteta 10 metaka, kalibra .22 Long Rifle, popodne na strelištu se pretvorilo u veličanstvenu zabavu, jer smo kutiju za kutijom municije, stalno pronalazili sitne i udaljene mete niz livadu i pogađali ih metak za metkom uzastopce. Veliki izazov predstavljale su i prazne kutije municije, paklice cigareta i štap zaboden u zemlju, koji smo prelomili više puta za redom. Zaista, ovaj model nudi neograničeno zadovoljstvo i zabavu.

Drška Rugera P4 MK III 22/45 je pod odličnim uglom tako da oružju daje dobar balans
Drška Rugera P4 MK III 22/45 je pod odličnim uglom tako da oružju daje dobar balans

Kada se u obzir uzmu prepoznatljivi kvaliteti, retki kod ove klase oružja, uz činjenicu da se isporučuje sa lepim plastičnim koferom, rezervnim okvirom i originalnom fabričkom Picatinny šinom za montažu optike (koja se jednostavno ušrafljuje u sanduk), a da pri tome na njemu nismo uspeli da uočimo nikakve veće slabosti. Mora se priznati da je novi Ruger P4 MK III 22/45 ostavio veoma upečatljiv utisak i svakako popunio prazninu na tržištu Srbije, koja se već dugo oseća.

tekst i slike: Boris VOJVODIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još