Iz arhive: Lifting plastičnog velikana

Sa nekoliko rešenja Glock četvrte generacije postigao je odličnu preciznost, kontrolisan odskok, savršenu kontrolu paljbe i tako ponovo konkuriše za titulu najboljeg službenog pištolja.  Rodonačelnik IV generacije borbenih pištolja, austrijski Glock Mod. 17, trideset godina od nastanka, još uvek važi za jedan od najboljih modela na tržištu. Razvoj pištolja, sa livenim polimerskim ramom, počeo je upravo Glockom 17 (vojna oznaka M-80), 1980, nakon čega se sve i zauvek izmenilo. Zahvaljujući revolucionarnoj konstrukciji, u to vreme, Glock je ubrzo postigao neverovatan uspeh i zauzeo vodeću poziciju na tržistu službenih pištolja IV generacije. Ipak, mnogobrojni kasniji modeli, drugih proizvođača, doneli su neka konstrukciona unapređenja i karakteristike, koje do sada aktuelne generacije pištolja Glock nisu imale.

a nekoliko novih rešenja Glock 17 4G ponovo izbija na čelo polimerskih službenih pištolja
a nekoliko novih rešenja Glock 17 4G ponovo izbija na čelo polimerskih službenih pištolja

Zato je „Glock“ na prošlogodišnjem Međunarodnom sajmu oružja i opreme u Nirnbergu IWA 2010. promovisao, a sada i na šire tržište pustio novu, unapređenu verziju ovog pištolja. Serija je dobila naziv 4. Generation (četvrta generacija), na kojoj su načinjene ozbiljnije prepravke od nastanka prvog i osnovnog modela. Ubrzo posle promocije, nove pištolje na tržište Srbije, doneo je zvanični uvoznik, firma „DDA Canona“ iz Leskovca. Zahvaljujući gospodinu Dejanu Anđelkoviću, jedan primerak pištolja Glock Mod. 17 4G, za potrebe „Kalibra“, odmah je donet u bazu SAJ MUP Srbije, radi testiranja i detaljnijeg ispitivanja.

Novi rukohvat

Već na prvi pogled, vidljivo je da je novi model prilagođen najaktuelnijim zahtevima, veoma razmaženog svetskog tržišta, pa nema razloga za sumnju da će u praksi pokazati kvalitet novog favorita, potpuno prilagođenog potrebama korisnika iz 21. veka. Šta sve podrazumevaju izmene načinjene na njemu, najbolje ćemo razumeti, ako se setimo, da je inače dosta hvaljenom Modelu 17, u osnovi zamerano da zbog velikog rukohvata, slabije mogu da ga kontrolišu korisnici sa manjom šakom, posebno kada se u obzir uzme njegova relativno mala masa.

Glock 17 4G (desno), novo čekiranje i ergonomija drške dali su mu stabilnost prilikom pucanja
Glock 17 4G (desno), novo čekiranje i ergonomija drške dali su mu stabilnost prilikom pucanja

Zahvaljujući baš maloj masi, javljao se još jedan problem, a to je primetno slabija kontrola pri brzoj paljbi, nego kod pištolja načinjenih u potpunosti od čelika. Upravo zbog toga, novi Mod. 17 4G je dobio neke bitne izmene, u odnosu na prethodnu liniju pištolja. Pre svega, na novom modelu je izmenjen rukohvat. Osim novog načina čekiranja, nazvanog gruba tekstura (koji se sastoji u potpunom prekrivanju površine drške sitnim oštrim piramidama), uvedena je i izmenljiva zadnja strana rukohvata. Sada na Glocku, kao i kod većine konkurentskih modela, za samo nekoliko minuta, može da se zameni zadnja stranu rukohvata (koja se na mestu utvrđuje poprečnom čivijom), odgovarajućom većom ili manjom, kako bi je u potpunosti prilagodili strelcu. Svaki od tri ponuđena panela smanjuje ili povećava ukupno rastojanje do obarača za 2 mm, a srednji odgovara dimenzijama drške sa prethodnih verzija.

Amortizer u vođici

Sledeća i verovatno najznačajnija izmena, sastoji se u uvođenju dvodelne teleskopske vođice udarne igle, sa dvostruka povratnom oprugom, koja igra ulogu amortizera i smanjuje odskok u daleko većoj meri nego stara, što, pokazalo se kasnije na strelištu i bitno popravlja kontrolu pištolja pri brzoj paljbi. Poznato je da ranije verzije pištolja Glock imaju tendenciju da skaču malo više, a posebno kada u okviru ostane samo nekoliko metaka (što njegovu ionako malu masu, još dodatno smanji). Sa novim amortizerom (čije je uvođenje uslovilo i neznatnu izmenu unutrašnjosti navlake i prednjeg dela rama), uz najtanju zadnju stranu drške, Mod.17 4G se na strelištu pokazao izvrsno.

Promena ergonomije je brza i jednostavna tako da strelac može lako da prilagodi oružje svojim željama
Promena ergonomije je brza i jednostavna tako da strelac može lako da prilagodi oružje svojim željama

Sada je to, bar po subjektivnom osećaju onih koji su ga probali, daleko mirnije i brže oružje, što u krajnjoj liniji potvrđuju i pogoci na meti. Sa svaka dva vezana metka, dobiju se bar za po 30-40% uže grupe pogodaka, na svim daljinama. To svakako nije mali pomak i sigurno u znatnoj meri briše razlike između modernih, polimerskih i klasičnih, čeličnih pištolja. Nova opruga se na strelištu odlično pokazala, jer osim što ne otežava ručno repetiranje, ne pravi probleme ni tokom gađanja, kakve ovakvi amortizeri pojedinih proizvođača znaju da izazovu. Kao i prethodnici i Mod. 17 4G radi sigurno i pouzdano, ne praveći problem oko vrste i oblika zrna municije koju koristi, što se i očekuje od oružja napravljenog prvenstveno za službenu upotrebu. Jednostavno, navlaka se kreće mekše, ali je čupanje i izbacivanje čaure sigurno i lako, pa je gađanje brzom paljbom sa po dva vezana metka pravo zadovoljstvo. Uzevši u obzir energetski potencijal metka kakav je 9×19 Para, Glock Mod. 17 4G izuzetno udobno leži i dobro podnosi i najbrži režim paljbe, čemu znatno doprinosi i novi, manji, sada perfektno ergonomski rešen rukohvat.

Prilagođene komande

Od ostalih izmena, svakako treba pomenuti i izmenjenu polugu kočnice magacina, koja je dublje postavljena i uvećana, a dodata joj je i nova snažnija opruga. Uz to, kočnicu magacina je sada moguće postaviti i kontra – sa suprotne strane oružja, kada ga koriste levoruki korisnici. Novi, utvrđivač okvira, uslovio je i prosecanje još jednog otvora na okvirima, za zub utvrđivača, pa se sada nalaze sa obe strane. Tako novi okviri mogu da se koriste u starim varijantama Mod. 17, a stari u novim, samo ako je utvrđivač montiran u položaj za dešnjake.

Navlaka novog Glocka 17 4G (desno) sa amortizerom trzaja
Navlaka novog Glocka 17 4G (desno) sa amortizerom trzaja

Ne treba mnogo naglašavati da su zadržane sve dobre karakteristike uspešne konstrukcije cele linije pistolja Glock. Konstrukciono, novi Mod. 17 4G je skoro isto, poznato oružje, sa svim standardima koje je „Glock“ postavio još kod prve verzije. Bravljenje ovog modela je poznato Browningovo, modifikovano, odnosno tzv. Sigova brava, sa proširenim zadnjim delom cevi, koji ulazi u otvor za izbacivanje čaura i ravna se sa gornjom stranom navlake. Zahvaljujući njemu, uz preciznost i pouzdanost, navlaka ima ravne linije i gornju stranu, pa se kod nišanjenja dobija izuzetna preglednost i dramatično ubrzava pronalaženje nišana.
Navlaka se kreće po čeličnim vođicama, ulivenim u polimerski liveni ram, u koji su, povezani čivijama, smešteni mehanizam, obarač i poluga za zapinjanje.

Grupa pogodaka na meti udaljenoj 15 m
Grupa pogodaka na meti udaljenoj 15 m

Ukupna dužina oružja ostala je 186 mm, sa cevi dugom 114 mm. Maksimalna širina pištolja nije menjana – 30 mm, a ukupna masa je takođe nepromenjena i iznosi 625 g sa praznim i 905 g sa punim okvirom. Pištolj ima i više nego respektabilni kapacitet sa 17+1 metak sa standardnim okvirom, a dodavanjem plastične ekstenzije, kapacitet se povećava na čak 19+1 metak. Sve ovo svrstava ga u vodeće, među sličnim modelima. Izuzetna preciznost oružja, beskompromisna pouzdanost, savršena kontrola, lako podnošljiv odskok, mala masa i dimenzije, ali i velika vatrena moć i visok kapacitet okvira, pokazali su se kao kombinacija, zahvaljujući kojoj su pištolji Glock i stekli visok renome, a novi Model 17 4G sigurno će ga i zadržati.

Boris VOJVODIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još