Plavi čelik

Pištolj u mat crnoj boji, pleni izgledom. Vrhunski je upasovan, pa u ruci strelca deluje kao jedan komad metala. Besprekorno kratko i otsečno okidanje pokazalo se odlično na strelištu u svim režimima paljbe

Brazilci pre pedeset godina, kao vojni pištolj usvojili svoju varijantu
najpopularnijeg službenog pištolja, američkog M-1911, u kalibru .45 ACP, čija proizvodnja do danas nije prestala. Sa takvim iskustvom u proizvodnji ovog modela, ne iznenađuje, da su prvo američkom, a zatim i svetskom tržištu, 2005. ponudili prilično ozbiljnu i lepo doteranu verziju, proizvedenu u fabrici “Forjas Taurus” iz grada Porto Alegra, nazvanu Taurus PT-1911.

O ovom modelu, ”Kalibar“ je pisao čim se pojavio, navodeći njegovu sofisticiranost i visok opšti kvalitet, ali ga na tržištu Srbije i okolnih zemalja nije bilo u prodaji, tako da je tek sada, konačno, došao trenutak da ga isprobamo i ozbiljnije testiramo.

Ove pištolje, u najluksuznijoj verziji PT1911DT. dvobojni, sa ramom od karbonskog čelika i sjajno poliranom čeličnom navlakom, na naše tržište je uvezla firma DOO ”Canona“ iz Leskovca, a primerak za testiranje, dobili smo od vlasnika Dejana Anđelkovića. Još pri dolasku radi testiranja ovog oružja, u razgovoru smo od gospodina Anđelkovića saznali, da je potražnja za tim modelom ogromna, tako da pretpostavlja da je groznica čuvene američke četrdesetpetice, u potpunosti stigla i do Balkana.
Zašto je u velikoj ponudi raznih varijanti ovog legendarnog modela, interesantan ”žTaurus“, pokušali smo da utvrdimo ovim testom?

Zašto Taurus PT?

Odgovor na ovo pitanje je sasvim jednostavan. ”žTaurus“, na svom novom modelu PT-1911, za manje para nudi više, ali da li je u praksi zaista tako, trebalo je utvrditi. S obzirom. da model M-1911 u kalibru .45 ACP na tržištu opstaje, već više od sto godina, a do danas je proizvedeno nebrojeno mnogo varijanti, na desetine različitih proizvođača širom sveta.
Ipak, manji broj ovih pištolja je napravljen u zaista visokom kvalitetu, dok je većina samo osnovna vojna verzija, koja se skoro ni za dlaku nije promenila, od samog nastanka. Naravno, vrhunski modeli iz najnovije produkcije, posebno oni iz malih, uglavnom najpoznatijih zanatskih radionica, bitno su unapređeni, doterani i frizirani, u skladu sa današnjim trendovima i zahtevima tržišta.
Tako su ovi primerci vizuelno, ergonomski i taktički neverovatno mnogo unapređeni u odnosu na pomalo zastarele osnovne varijante i skoro da predstavljaju neka sasvim nova i različita oružja.
Vrhunski urađeni primerci imaju i visoku cenu od hiljadu, do čak nekoliko hiljada dolara, po komadu, s obzirom da su dorade uglavnom posledica ozbiljnog majstorskog ručnog rada i upasivanja.
Imajući sve ovo u vidu, u ”žTaurusu“ su odlučili da verzija koju oni nude, bude maksimalno dorađena po najvišim današnjim standardima i sa svim dodatnim delovima koji se tu podrazumevaju, ali po ceni osnovnih varijanti većine poznatih proizvođača. Posledica ove dobro smišljene odluke, upravo je model PT-1911, koji se danas pravi, u čak deset verzija (među kojima su standardna i kompaktna, sa aluminijumskim ili čeličnim ramom, od nerđajućeg ili karbonskog čelika, sa Picatinny šinom ili bez nje, sa raznim vrstama korica”¦), a kako zaista izgleda i radi, bio je naš zadatak da utvrdimo.

Doživotna garancija

Već prvi pogled na ovo oružje, ukazuje na ozbiljnost proizvođača, s obzirom da se isporučuje u luksuznom plastičnom koferu, zajedno sa detaljnim uputstvom, doživotnom garancijom za vlasnika, ključevima za već standardnu, ugrađenu bezbednosnu bravu i alatom za lakše rasklapanje, jer je vodeća čaura prilično tesno napasovana.
Sam pištolj, odmah pleni izgledom i finšom u mat crnoj boji, kombinovanim sa sjajno poliranim bočnim stranicama navlake i cevi. Isti taj osećaj, da je pred vama sjajno oružje prvoklasnog kvaliteta, ostaje prisutan i kada ga uzmete u ruke. Sve na njemu je upravo onako kako bi želeli da bude na modelu ovakve konfiguracije, a ceo je napasovan tako tesno, da izgleda kao monolitni komad metala. Jednostavno, osećaj pri susretu sa njim je jako dobar i odmah izaziva respekt i osećaj sigurnosti.
Ostalo je uglavnom danas klasika, ali samo na najskupljim modelima.
Novi model PT-1911 je oružje kalibra .45 ACP, jednorednog rama i svima već poznate, klasične konstrukcije, načinjeno po najvišim industriskim standardima, od prvoklasnog hladno kovanog čelika, sa najmanjim mogućim tolerancijama.
Čitavim konceptom, to je pouzdan i moderan borbeni pištolj, odlične preciznosti. Ima ukupnu dužinu od 210 mm, hladno kovanu cev klasične konfiguracije, dugu 127 mm i ukupnu masu od 1.120 g bez okvira. Pištolj PT-1911 koristi okvire kapaciteta 8 metaka (isporučuje se sa dva okvira sa debelim plastičnim poklopcem), a po komandama i načinu funkcionisanja, ne razlikuje se od vrhunskih zanatskih četrdesetpetica.

Ima masivnu navlaku, u koju je montirana posebno pažljivo izrađena, veoma kvalitetna, cev. Ona ima klasično vođenje čepom na vrhu navlake, načinjena je sa dva rebra i dva kanala za bravljenje, Colt-Browningovim sistemom kratkog trzaja. Ima levi korak uvijanja od 1:16 inča i šest polja i žlebova.
Na početku ležišta metka, sa izuzetnom je pažnjom obrađen uvodnik, kako bi bez problema radila sa svim tipovima zrna. Na ovom modelu je kompletirana, vođicom povratne opruge pune dužine, što doprinosi preciznosti i ujednačenosti u radu. Navlaka nema posebnih obeležja. Na bočnim stranama navlake urezane su vrlo agresivne, prilično plitke, ravne i široke, simetrične površine za repetiranje i sa zadnje i sa prednje strane. Na udarnu iglu je ugrađena automatska kočnica, u vidu bloka koji je obuhvata i blokira sve do opaljenja.

Klasika bez luksuza

Otvor za izbacivanje čaura je proširen, što povećava pouzdanost u radu. Klasični unutrašnji izvlakač, koji je svoju pouzdanost potvrdio, kroz blizu sto godina službe, dodatno je ojačan i modifikovan. Navlaka je niska i zaobljena, a jedna od retkih mana modela, je što nema uzdužnu šrafiranu površinu na vrhu, za smanjivanje refleksije.
Ram ovog pištolja takođe ne pokazuje ništa što do sada nije već viđeno, ali je zato doteran maksimalno. Tradicionalno oblikovan, ovaj ram je kompletiran ravnim kućištem udarne opruge, čekiranim sa trideset linija po inču, a na njega su montirani i ostali delovi. Pre svega, tu je potpuno podesiv obarač sa triger stopom, olakšan sa tri okrugla proreza.
Oroz je olakšan, sa prorezom (neobično je što je u njega ugrađen sigurnosni mehanizam, sa bravom i prorezom za ključ na gornjoj strani). Ugrađen je i dugi, nagore izvijeni rep automatske kočnice (dabrov rep), sa širokim rebrom na dnu i obostrana, duga ali uska, poluga manuelne kočnice (da bi pištolj ostao pogodan za nošenje u futroli uz telo), sa zakrivljenim i nareckanim površinama poluga. Navlaka i ram su spojeni u celinu spojnicom klasičnog oblika i veličine, ali je okruglo dugme utvrđivača okvira povećano i sitno čekirano.
Prednja strana rukohvata i donja strana branika obarača su fino čekirani, sa trideset linija po inču, što popravlja kontrolu.
Brazilski PT-1911je kompletiran dijamantskom šarom čekiranim, tankim i ugodnim, ali jeftinim plastičnim koricama (što je ustupak izuzetno niskoj ceni od oko 650 dolara u SAD i oko 780 evra kod nas), koje su na mesto postavljene sa po dva pristojno obrađena imbus zavrtnja. To mu daje lep, ali ne i luksuzan izgled.
Ipak, dobar i privlačan izgled duguje pre svega odličnoj završnoj obradi, sa besprekornim uklapanjem i kvalitetnim finišom.
Uvodnik okvira nije povećan, ali je nutrašnjost proširena, pa je prepunjavanje sigurno i brzo. Zato je PT-1911 pouzdano i sigurno oružje, u čiji kvalitet ne treba sumnjati, što je karakteristično i za najveći broj ostalih varijanti modela M-1911.

Brza paljba

Na strelištu, Taurus pokazuje upravo ono što bi od njega i očekivali. Isprobali smo model PT-1911 sa tri vrste municije i pokazalo se, da je veoma brz, tačan i apsolutno pouzdan. Uvođenje metaka je lako, bez obzira na tip zrna, izbacivanje čaura čisto i ujednačeno, a zamena okvira laka i brza. Po pitanju preciznosti, može se svrstati među bolje pištolje ovog tipa. Sa svim tipovima zrna, grupe pogodaka bile su na 25 m daljine prečnika između 40 i 65 mm, što je zaista sjajno. Ipak, najsjajnije se pokazao pri brzoj paljbi.
Prijatno težak, sjajno uklopljen i napasovan, sa besprekornim kratkim, jasnim i odsečnim okidanjem (hod obarača i sila povlačenja su potpuno štelujući), čitav okvir je na daljinu od 15 metara, lagano smeštao u krug nešto veći od 10 cm (brzom paljbom sa, po dva vezana metka). Zaista impresivno borbeno oružje, posebno kada se u vidu ima i ubojitost teških metaka kalibra .45 ACP. Zahvaljujući vrhunskim borbenim nišanima sa tri bele tačke, tipa Novak, koji su trenutno verovatno najbolji na tržištu, prenošenje vatre sa mete na metu, izuzetno je brzo i lako, a kontrola je zaista sjajna.

Jednostavno, PT-1911 vrlo brzo zadobija poverenje strelca, što se bez brojnih dorada i intervencija, obično ne očekuje od oružja ovog cenovnog ranga, posebno ako ga treba koristiti u terenskim, složenim uslovima. Iako je sve na pištolju PT-1911 već viđeno i na drugim modelima, on svakako predstavlja fenomenalan koncept, po izuzetno povoljnoj ceni, pa je jedini mogući zaključak, da je prava sreća što se konačno može pronaći i kod nas. Jednom rečju, ”žTaurus“ je konačno napravio pravu dobitnu kombinaciju i ostavio svoj lični pečat u proizvodnji borbenih pištolja.

Boris VOJVODIĆ
Snimio: Miloš DIŠKOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Akademski instrument

“Gunsite 250 R” dorađeni revolver je kompaktan, snažan, precizan, udoban i iznad svega pouzdan. Sve dobre osobine na jednom mestu...

Na vatrenoj liniji

Uradili smo mini-test i napravili paralelu sa njegovim "zemljakom", pištoljem Glock 17. Enormna popularnost Glocka dovela je do toga da svakog proizvođača oružja, koji je izbacivao novitete sa polimerskim ramom i striker opaljenjem, stručna javnost poredi sa njim

Rančerski „teškaš“

“Ruger American Ranch Rifle” u novom kalibru .450 Bushmaster. Pre nego što predstavimo ovo interesantno oružje treba se upoznati i sa konceptom onoga što Amerikanci zovu “rančerska puška”

Kompanija "Vaffen Ferkinghoff", sa sedištem u Bergthajmu u blizini Vurzburga, poznat kao uvoznik poznatog američkog oružja, na evropskom tržištu, nedavno je predstavio PCC Just Right Carbines

SIG Sauer P-210 Target

U poređenju stare i nove verzije P-210 subjektivni utisak je da stariji model ima spretnije dimenzije, bolje okidanje i balans kao i privlačniju siluetu . Nova verzija donela je udobniji rukohvat, dužu nišansku liniju, bolje komande, lakšu i bržu promenu okvira i bolje nišane

Prigušeni Sterling-Patchett

Predlog prigušenog automata koji je Pačet podneo Britanskom bordu za naoružanje (British Ordnance Board) je predviđao upotrebu novog standardnog automata (Sterling 4, službena oznaka L2A3) i "municije 9 mm Parabelum, "redukovanog punjenja" kako je svojevremeno nazivana podzvučna municija

Mitraljez UKM-2000

Ulaskom Poljske u NATO, 1999. godine, ukazala se potreba za usklađivanjem kalibara na nove standarde, kako bi se moglo uspostaviti sadejstvo sa novim saveznicima