Ris sa srednjeg istoka

Model Caracal (Ris), firme „Caracal International LLC“ iz Abu Dabija, prvi pištolj proizveden na Srednjem istoku koji se prodaje širom sveta, pokazao se kao solidno, pouzdano i savremeno oružje, odlične ergonomije

Na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u praktičnom streljaštvu (IPSC) u Beogradu, pored vrhunskih majstora ovog sporta videli smo mnogo interesantnih pištolja i revolvera. Predstavićemo neke od njih, a počinjemo sa modelom Caracal. Ovaj pištolj iz Abu Dabija (Ujedinjeni Arapski Emirati – UAE), na EHC 2010, u Beogradu je bio izložen na posebnom štandu. Naziv Caracal asocirao nas je na turski pištolj Kirikale, koji je pre tri decenije po uzoru na Walther PP proizveo MKE – turski oružarski gigant. Caracal na arapskom i kirikale na turskom jeziku znači – ris. Po mišljenju konstruktora, naziv neustrašivog predatora iz familije mačaka je baš primeren novom modelu pištolja. Na EP u Beogradu, domaćin štanda Caracal bio je Saed Ali Al Shamsi – komercijalni direktor firme „Caracal International LLC“ iz Abu Dabija, koja je proizvela ovaj model. Zahvaljujući ljubaznosti gospodina Al Šamsija, detaljno smo upoznali pištolj, isprobali ga na strelištu i uporedili sa sličnim, dostupnim oružjima: austrijskim Glock 17 i hrvatskim XDM-9.

Proverena konstrukcija
Pištolj Caracal predstavljen je javnosti na velikoj izložbi IDEX 2007, koja se tradicionalno održava u Abu Dabiju. Caracal je prvo oružje koje radi ova firma i koje je proizvedeno na Srednjem Istoku, a prodaje se širom sveta. To je pištolj polimerskog rama, za sada rađenog u kalibrima 9×19 i 9×21. Projektovao ga je austrijski konstruktor Wilhelm Bubits, koji je kompletnu konstruktivno-tehnološku dokumentaciju doneo u Abu Dabi, gde su urađeni prvi prototipi i serije pištolja Caracal. Primerci pištolja poslati su u Meppen (Nemačka) na nezavisno testiranje i prošli su tri stroga testa predviđena za policijske pištolje, NATO regulative i vojne pištolje za Bundesver (nemačke oružane snage). Ovim testovima je predviđeno čak 18 različitih najrigoroznijih ispitivanja preciznosti, pouzdanosti i upotrebljivosti oružja. Prestižna komisija Bundesvera i zavoda TUV izdala je WTD 91 sertifikat – da je pištolj Caracal sa uspehom prošao sve predviđene testove. Sve je bilo očekivano, jer konstrukcija je proverena i dokazana Glockom, a proizvodi se u fabrici sa 25 najmodernijih CNC mašina. Iako se 85 % delova radi u Abu Dabiju, ostalo se dobija iz „Merkela“ (Suhl, Nemačka). Svake godine 20 svršenih studenata iz Abu Dabija odlazi u Suhl, gde šest meseci nastavljaju studiranje i obuku. Posle toga, vraćaju se u Abu Dabi, bez obaveze da rade u „Caracalu“. Za sada, „Caracal International LLC“ ima 120 radnika i godišnje proizvodi 40.000 pištolja. Plan fabrike je blago povećavanje godišnje proizvodnje i završetak radova na prototipima novog automata i snajperske puške. Do sada, Caracal je plasiran u Bahrein, Katar, SAD, Italiju (prodaje se preko „Tanfoglia“), Francusku, Nemačku, Austriju, Švajcarsku… Koriste ga službe koje obezbeđuju ambasade na Bliskom i Srednjem istoku, vojska i policija UAE i četiri policijske stanice u Italiji. Po rečima gospodina Saeda Ali Al Šamskija, planiran je plasman i u Rusiju i već se vode pregovori.
Pištolji sa polimerskim ramom koji su sada svetski hit, lakši su i višestruko jeftiniji za izradu, a podjednako pouzdano rade kao i oni potpuno urađeni od metala. Polimerski pištolji u prodaji nisu višestruko jeftiniji od čeličnih, tako da fabrike koje ih proizvode ostvaruju veću dobit. Kako je profit vodeći faktor u svetu, znači da se masovna proizvodnja potpuno čeličnih pištolja više nikada neće ponoviti. Rodonačelnik pištolja sa polimerskim ramom Glock 17 bio je pouzdan, dovoljno precizan i jeftin, pa je kao prvi već popunio mnoga mesta u nabavkama za policiju i vojsku. Glock u polimerskom ramu ima ulivene čelične vođice – klizače po kojima se kreće navlaka i prihvatna mesta za ostatak mehanizma.
Konstrukcija Vilhelma Bubitsa na Caracalu je radikalno drugačija i podrazumeva, slobodnije rečeno, pištolj polimerskog rama sa čeličnom „šasijom“. Vođice, delovi mehanizma za okidanje i oslonac brave su nezavisan čelični sklop, potpuno demontažan u odnosu na polimerski ram, što je nesumnjiva prednost. Npr. svaki ram pištolja uvek ima serijski broj. U slučaju loma nekog od delova, potrebno je nabaviti sve zakonom predviđene papire za zamenu celog rama. Caracalov čelični sklop nema utisnut serijski broj, tako da ceo lako može da se naruči, zameni i servisira.

Sigurnosni okvir
Za bravljenje je izabrana danas najpopularnija tzv. sigova brava, gde prizmatični zadnji deo cevi ulazi u odgovarajuće, prizmatično ležište na navlaci. Spuštanje cevi niže i odbravljivanje, definiše kosi ispust na donjem delu cevi. Kod standardnog modela Caracal, cev je duga 104 mm (postoje verzije Kompakt – C i Super kompakt SC) i rađena je u klasičnom (ne poligonalnom ožlebljenju), metodom hladnog kovanja. Ispod cevi je povratna opruga od trakastog čelika, navučena na polimersku vođicu pune dužine. Udarni mehanizam je sličan Glockovom i proizvođač ga karakteriše kao short double action (kratka dvostruka akcija). Podrazumeva delimično zapinjanje unutrašnjeg udarača, koji se povlačenjem obarača silom od 2,2 kp (pri hodu od 8 mm) konačno zapinje i dovodi do opaljenja. Ceo sklop unutrašnjeg udarača je integrisan u poseban demontažni deo, koji nosi i zadnji nišan. Ovaj podsklop lako se odvaja od tela zatvarača. Svi delovi su urađeni od punog komada čelika, najpre kovanog, a zatim obrađenog na glodalici. Postoji vidljivi, obeleženi indikator udarnog mehanizma. Bočni izvlakač je ujedno i indikator metka u cevi.
Caracal ima sigurnosne sisteme slične Glocku: središnji sigurnosni segment na obaraču i blokadu udarne igle. Pored toga, uz pištolj se isporučuje i sigurnosni okvir koji se ubaci u oružje, zaključa ključićem i tada nije moguće opaliti, repetirati ili izvaditi okvir. Nije nam se svidelo samo što u tom sigurnom (zaključanom) stanju, pištolj mora da ima delimično zapet (nategnut) udarni mehanizam. Sigurnosni okvir je uočljive plave boje i nalazi se u koferu, uz rezervni okvir. Kapacitet okvira je 18 metaka kod modela Standard (F), Compact (C) prima 15, a Sub compact (SC) 13. S obe strane ispred obarača, nalazi se komanda za rasklapanje pištolja. Posle povlačenja komande nadole, rasklapanje je jednostavno i nije potrebno pomeranje zatvarača malo unazad kao na Glocku, jer donji položaj ovog dela omogućava lako svlačenje zatvarača sa prednje strane usadnika. Ispred štitnika obarača na usadniku se nalazi izlivena šina, na koju može da se priključi svetiljka ili laserski obeleživač cilja (LOC). Okviri su od bruniranog čeličnog lima, imaju anatomsku polimersku donju stopu i otvore na boku za kontrolu napunjenosti. Kačenje okvira za usadnik je izvedeno izbočinom na prednjoj strani okvira, koja može da zapne za futrolu u kojoj se nosi okvir i uspori prepunjavanje. Bravljenje okvira u usadniku, ne smatramo za najsrećnije izabrano rešenje. U koferu, u kome se isporučuje pištolj, pored rezervnog okvira nalazi se i punjač okvira i skidajući kundak. Tu je i prednji demontažni rukohvat, koji se vezuje na šinu na donjoj srani rama. Ova dva pomagala, polimerski pištolj pretvaraju u nešto što ipak nije – oružje za podršku i borbu na srednjim distancama. Gospodin Al Šamsi je izjavio da uskoro može da se očekuje Caracal u kalibrima .40 S&W i .45 ACP.
Istog dana, kada smo se upoznavali sa Caracalom F, zahvaljujući ljubaznosti strelca Zorana Hrkaća (na EHC 2010, nastupao za BiH) – pregledali smo i njegov pištolj XDM 9. Hrkać je naglasio da je izuzetno zadovoljan hrvatskim XDM 9, da je do sada bez problema iz njega ispucao više od 20.000 metaka i da po kvalitetu nadmašuje umerenu cenu. Pištolj XDM 9 je već izborio mesto pod suncem, odlično je prihvaćen u SAD, gde ga „Springfield Armory“ prodaje pod svojim imenom i nudi u velikom broju verzija i kalibara. Ima polimerski ram sa demontažnim, čeličnim sklopom vođice-mehanizam, obostranu komandu okvira i „sigovo“ bravljenje zatvarača. Od sigurnosnih uređaja, dodata je i aktivna kočnica koja izviruje iz zadnje strane rukohvata. Pištolj je operativan tek kada je ova kočnica pritisnuta, tj. kada se oružje čvrsto drži u ruci. Radi se u tri veličine i dužine cevi: 3, 4 i 5 inča (76,2, 102 i 127 mm). Kod sve tri verzije opaljenje je slično Glockovom, sa silom na obaraču koja može da bude od 2,5 do 3,5 kp. Kapacitet okvira je u ovom slučaju 16 metaka kalibra 9×19. (Ovaj pištolj smo testirali pre nekoliko godina i potvrdili njegov kvalitet).

Zadovoljavajuća preciznost
Od predstavnika „Caracala“ dobili smo njihov pištolj za testiranje. Kao i obično, test smo napravili sa konstruktorom SAJ i velikim prijateljem „Kalibra“ Ivanom Živkovom. Iako po dimenzijama nešto manji, zbog zaobljene gornje površine navlake i više povijenog rukohvata, Caracal odaje utisak znatno kompaktnijeg oružja, nego što jeste. U ruci lepo leži, ima mogućnost ugradnje različitih ergonomskih segmenata i obojenih panela na rukohvatu. Imamo blagu zamerku na malo uži prorez zadnjeg nišana koji daje dobru preciznost, ali produžava vreme „nalaženja“ cilja. Sila na obaraču je nešto manja nego na Glocku, hod kratak, a moguće je i veoma brzo pucanje, popuštajući obarač samo do tačke gde razdvajač i zapinjač odrade svoj posao. Tako se „štedi“ na hodu obarača i vremenu potrebnom za opaljenje. Autor teksta je iz Caracala i Glocka ostvarivao približno istu preciznost, ali je domaćin testa Ivan Živkov iz Glocka napravio najužu grupu, koju tog dana nismo uspeli da dostignemo. Opšta ocena je da se Caracalom postiže sasvim zadovoljavajuća preciznost. Montirani su pomoćni kundak i prednji rukohvat, što je omogućilo nešto uže grupe pogodaka, uz cenu znatno nezgrapnijeg oružja. Trzaj pri opaljenju je za pištolj mase 790 g sasvim podnošljiv. Glock se neznatno brže vraća na liniju nišanjenja, ali je toliko i duža nišanska linija. Caracal je za milimetar niži od Glocka, što oba svrstava u najniža oružja na tržištu. Ravne površine između nišana omogućavaju i spontano (simultano) pucanje bez poravnavanja nišana. Ni u poređenju sa hrvatskim XDM-9, Caracal ne zaostaje u ergonomiji. Napominjemo da se svima dopada aktivna kočnica na pištolju XDM-9, jer strelcu uliva dodatnu sigurnost. Sva tri pištolja imaju spoljašnje metalne površine, savremeno zaštićene od habanja i korozije.
U zemljama gde se već prodaje, Caracal košta između 585 i 615 evra. S obzirom da je stigao poslednji od polimerskih pištolja, mišljenje učesnika testa je da će tom cenom teško uspeti da značajnije ugrozi pozicije Glocka, XDM… Bilo bi drugačije da je cena nešto niža, pa makar bio bez kundaka i ručice. S obzirom na preciznost, pouzdanost i odličnu ergonomiju, možemo da kažemo da je Caracal solidan, savremen pištolj, čija budućnost zavisi najviše od umešnosti onih koji ga budu prodavali.

 Mr Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još