STI Apeiro, Edge i Legend

Zubi sabljastog tigra

Zahvaljujući firmi D.O.O. “MBM Grof” iz Požarevca, koja nam je izašla u susret, na strelištu smo isprobali tri luksuzne, sportske varijante, modele Apeiro, Edge i Legend. Zaključak je bio da su STI pištolji sjajna vrhunska oružja, bez izuzetka. Znali smo to i ranije, ali bilo je zadovoljstvo proveriti još jednom

Oružja američke kompanije ”STI International“, iz Džordžtauna u Teksasu, dugo su prisutna na domaćem tržištu. Njihova ponuda do sada se uglavnom svodila na nekoliko sportskih modela pištolja i poneki karabin. Tek od nedavno u Srbiji se pojavila paleta različitog oružja ovog proizvođača, pa je to bila prilika da ih detaljno predstavimo i testiramo. Uprkos volji da njihovu ponudu prikažemo što šire, na kraju smo odlučili da se ipak ograničimo na nekoliko sportskih modela u raznim kalibrima koje ćemo Vam predstaviti. Karakterističnu borbeno-službenu ponudu prikazaćemo u sledećem broju. Zahvaljujući firmi D.O.O. “MBM Grof” iz Požarevca, koja nam je izašla u susret, na strelištu smo isprobali tri luksuzne, sportske varijante, modele Apeiro, Edge i Legend.

Šuemanovo ostrvo

Najnoviji model u sportskoj ponudi firme ”STI” je Apeiro, koji je svetsku promociju imao krajem prošle godine. Ovaj klasični pištolj sistema M.1911, u modularnoj konfiguraciji, doneo je kao novost jedno staro, davno odbačeno rešenje u fiksiranju cevi, tokom procesa zabravljivanja. Ovaj sistem, poznat kao Schuemann Island (Šuemanovo ostrvo), predstavlja do spoljnje gornje ivice navlake uzdignuto uzdužno rebro na prednjoj trećini cevi.

STI Apeiro sa skeletoidnim okidačem, odlično čekiranim koricama i posebno čekiranoj navlaci
STI Apeiro sa skeletoidnim okidačem, odlično čekiranim koricama i posebno čekiranoj navlaci

Prilikom uvođenja metka i ponovnog zabravljivanja cevi i navlake, pomaže njihovom idealnom naleganju i tako i povećanju ukupne preciznosti. Rebro ulazi u prosečeni uzdužni kanal na gornjoj strani navlake, primoravajući cev da se zabravi u idealno istoj poziciji svaki naredni put. Još jedna od prednosti ovog sistema, je da je prednji nišan montiran direktno na rebro, odnosno na cev, a ne na navlaku. To takođe u nijansama popravlja preciznost ovih savršenih pištolja.

Tri kalibra

Po ostalim svojim rešenjima, Apeiro je vrhunski takmičarski pištolj, sa produženim ojačanim ramom (long dust cover) i ravne (odozgo polukružno zaobljene), masivne navlake. Ukupnu dužina mu je 220 mm, visina od 150 mm, a maksimalna širina 39 mm. Cev je debela, napred konična (bull tipa), duga 127 mm, a ukupna masa je 1.048 g bez okvira. Pravi se u tri kalibra standardno (9×19 Para, .40 S&W, .45 ACP), a mi smo praktično isprobali na strelištu upravo ovaj poslednji, koji sa okvirima dugim 140 mm, ima kapacitet od 14+1 metak.

Atraktivni zarezi

Karakterističan dizajn ovog modela, podvlači ravni, tanki, od staklom ojačanog polimera liveni, duboko čekirani rukohvat. Predviđen za korišćenje dvorednih okvira, u minimalnoj širini rukohvata, uobičajen je za sportske modele ove firme. Apeiro ima potpuno ravnu, masivnu navlaku, od nerđajućeg čelika. Konična cev je ugrađena bez čepa na vrhu navlake. Bravi, naravno, sa dva rebra i dva kanala, Colt-Browningovim sistemom kratkog trzaja.

Vrhunski sportski pištolj STI Legend. Uočljiva je specifično i originalno čekirana navlaka pod nazivom „zubi sabljastog tigra“
Vrhunski sportski pištolj STI Legend. Uočljiva je specifično i originalno čekirana navlaka pod nazivom „zubi sabljastog tigra“

Kompletirana je vođicom povratne opruge pune dužine, što doprinosi ujednačenosti u radu. Kako je reč o sportskom oružju, nema ugrađen sigurnosni blok udarne igle. Od ove godine, na udarne modele firme STI, urezuje se splet širokih, krivih, koničnih, dubokih i kosih, međusobno ukrštenih zareza na površini za repetiranje, nazvani ”žzubi sabljastog tigra“. Osim što su neverovatno atraktivni i dopadljivi (opšti izgled više nego razmetljiv), daju neverovatnu sigurnost prilikom repetiranja. Ram je klasično oblikovan i napred produžen, da bi ispratio dužinu navlake, a branik obarača je pravougaono formiran. .

Prvoklasni nišani

Na rukohvatu je ravno kućište udarne opruge, takođe čekirano veoma agresivno, sa trideset linija po inču, a na dnu se nalazi veliki sportski uvodnik od nerđajućeg čelika. Svi ostali delovi mehanizma su potpuno takmičarski. Tu je brzi skeletoidni polimerski obarač sa triger stopom i ravnom (5 mm širokom) prednjom stranom. Oroz je olakšan, skeletoidni, sa četvrtastim profilom. Dugačak na gore izvijeni rep automatske kočnice (dabrov rep), sa velikim ravnim rebrom poluge na dnu i obostrana poluga manuelne kočnice. Dugme utvrđivača okvira, nije povećavano i nalazi se na uobičajenom mestu. Završna obrada je sjajna i kod ovog, kao i kod svih ostalih modela oružja ovog proizvođača, sa besprekorno poliranim čeličnim delovima. Nišani su takođe prvoklasni. Široka, takmičarska mušica sa insertom od crvene plastike, napred, a pozadi je montiran malo veći, ali prvoklasan mikrometarski, potpuno podesivi ”žBo-Mar“ nišan. Model Apeiro je pouzdano i sigurno oružje, vrhunskog kvaliteta, kao uostalom i ostale varijante modela M.1911 iza koji stoji firma ”STI”.

Razlika u gornjoj stranici navlake

Druga dva isprobana modela Edge i Legend, od Apeiro se razlikuju, pre svega, u odsustvu novog dodatka na cevi (Šuemanovo ostrvo), tako da brave na klasičan, konvencionalan način, ali bez čepa naravno. Po dimenzijama su gotovo identični Apeiro modelu, a i izbor kalibara je isti. Osnovna razlika je u gornjoj stranici navlake, koja je kod Edge ravna, a kod Legend modela zaobljena, ali sa šrafiranom, plitkom, izdignutom uzdužnom šinom.

Velika STI trojka Apeiro, Edge i Legend, kalibra 9 mm, .40 S&W i .45 ACP, vrlo su slični ali male razlike su bitne za svakoga strelca
Velika STI trojka Apeiro, Edge i Legend, kalibra 9 mm, .40 S&W i .45 ACP, vrlo su slični ali male razlike su bitne za svakoga strelca

Model Edge ima navlaku od običnog ugljeničnog, crnim brunirom, zaštićenog čelika. Na bočnim stranama navlake, sa prednje i zadnje strane, urezano je po šest širokih, dubokih i kosih zareza, kao površine za repetiranje. Vrhunsko sportsko oružje izrazito ravnih linija i skromnog, ali urednog izgleda, Edge ima nešto nižu cenu, ali ni za dlaku niži kvalitet. Legend još ima i po dva paralelna bočna kanala na prednjim bočnim stranicama rama postavljenih isključivo iz estetskih razloga.

Savršena kontrola

Radi sticanja potpunog utiska o ovim modelima, Edge smo isprobali u kalibru .40 S&W (koji je generalno i najčešće izabirani kalibar kod ovih modela, kada se koriste u IPCS sportu, jer pištolj smeštaju u privilegovano bodovanu major kategoriju, a imaju veći kapacitet od .45 ACP koji je prvi sledeći izbor). Model Legend smo odabrali u kalibru 9×19 Para, sa kojim ima kapacitet od čak 20+1 metak. Kod svih ovih modela posebna pažnja posvećena je izuzetnoj funkcionalnosti, ali i vrhunskoj preciznosti (na nivou najboljih pištolja).

Okidanje je odlično, a nišanjenje brzo i sigurno
Okidanje je odlično, a nišanjenje brzo i sigurno

Isprobani na papirnoj meti, davali su, bez obzira na kalibar i vrstu municije, neverovatne grupe, od kojih je najbolja bila 35 mm u prečniku, a pogađanje metalnih poper meta (čunjeva), nije bilo problem ni na 50 m. Kontrola je kod sva tri, naravno, fenomenalna, a jedino je Legend pomalo čudno ležao u rukama, sa potpunim odsustvom bilo kakvog odskoka, kao kod malokalibarskog oružja (ovo navodi na pomisao da ovakvi modeli u tom kalibru predstavljaju i sjajan samoodbrambeni izbor, bez obzira što im je namena prvenstveno sportska).
Zaključak prisutnih na strelištu je bio jednoglasan: STI pištolji su sjajna vrhunska oružja, bez izuzetka. Ruku na srce, znali smo to i pre ovog testa, ali bilo je zadovoljstvo proveriti to još jednom.

Kvalitet iznad svega

Čitaocima ”Kalibra“, proizvodni program ove firme je jako dobro poznat, jer oružje ovog proizvođača svojim kvalitetom apsolutno zaslužuje svaku pažnju, ali i neki od ranije predstavljanih i testiranih modela, prolaze kroz sitnije modifikacije iz godine u godinu, pa najnovije, ovogodišnje varijante i modele, apsolutno treba prikazati detaljno. Firma ”STI International“ je za kratko vreme stekla veliku slavu u svetu oružarstva i priznanje kako samih takmičara, tako i drugih konstruktora oružja. Danas prave po mnogima najfinije pištolje sa modularnim ramom na tržištu, za globalno najpopularniju borbeno-sportsku streljačku disciplinu – IPSC, zasnovane na sistemu Browningovog besmrtnog modela M.1911.

Boris VOJVODIĆ

foto: Vojin KAĆURIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još