Ruger

Ugled koji ne bledi

Bila je doza subjektivnosti u opisu ovog modela, s obzirom da sam ljubitelj “Rugerovog” oružja, posebno SA revolvera, od kojih sam jedan u kalibru .44 Magnum posedovao više od 20 godina. Sa Super Blackhawk sam imao mnogo zadovoljstva u streljačkim takmičenjima, a u lovu nekoliko neverovatnih pogodaka

Kao proizvođač oružja, od nastanka, američka firma “Ruger” je poznata po kvalitetu, izdržljivosti i pristupačnim cenama svojih proizvoda. Osnovali su je 1949. dvojica ortaka i prijatelja – William Ruger i Alexander Sturm. Oni su imali viziju, ali i hrabrosti da se pojave na američkom tržištu oružja, na kome su bili neprikosnoveni giganti sa preko stogodišnjim iskustvom kao što su “Colt”, “Smith & Wesson”, “Winchester”, “Remington”, “Marlin”. Od početka, linija vodilja Firme bila je umerena cena i što bolji kvalitet, uz najmoderniju tehnologiju. “Ruger” je prvi počeo sa proizvodnjom oružja od mikrolivenog čelika. Prvi i jedini proizvod te 1949, bio je pištolj MK 2 u kalibru .22 Long Rifle, koji je postigao momentalni uspeh, a proizvodi se i danas. Ovo je dalo zamah i podsticaj tada mladoj firmi da nastavi dalje i proširi asortiman. Alexander Sturm ubrzo je umro 1951, ali je William Bill Ruger uspešno nastavio da vodi Firmu i stvori giganta kakvog danas znamo. Tokom vremena ređali su se novi modeli pištolja, revolvera, karabina, sačmarica, a pokrivene su sve vrste sportskog oružja, uz jednostavan recept – niska cena i odličan kvalitet. Bill Ruger je imao neverovatan osećaj za tržište, skoro svaki model oružja bio je više nego dobro prihvaćen i prodavan, jednom reči – hit. Za kratko vreme “Ruger” je stao rame uz rame sa već pomenutim američkim legendama, a većinu je i prerasla.
Bill Ruger je umro 2002,. posle više nego uspešne karijere, a još za života je postao američka legenda. Ostavio je za sobom jaku firmu koja je uspešno nastavila dalje, vođena njegovim sinom i već uigranom ekipom. Neki autori svrstavaju Williama Rugera u oružarske veličine kao što je John Moses Browning, što smatram malo preteranim, ali to trenutno nije naša tema.

Besmrtan jednostruki sistem

Testirali smo jednu “Rugerovu” klasiku, koja se kod nas ne viđa baš često – Ruger New Model Blackhawk Convertible .357 Magnum/.38 Special/9 mm Para. Revolver ima dodatni doboš za kalibar 9 mm Para, dok iz osnovnog doboša ispaljuje municiju .38 Special i .357 Magnum. Blackhawk je nastao 1955. posle uspeha koji je postigao model Single Six Convertible u kalibru .22 LR i dodatnim dobošem za .22 Magnum, koji se pojavio dve godine ranije. Pedesete godine 20. veka su bile zlatno doba vestern filmova, tako da je potražnja za revolverima kaubojskog stila bila razumljiva. Blackhawk se proizvodio u moćnim kalibrima: .30 M1 Carbine, .357 Magnum, sa konvertovanjem na 9 mm Para, .41 Magnum i .45 Colt, sa mogućnošću konvertovanja na .45 ACP. Nešto je ređa varijanta Blackhawka bila u kalibru .38-40 Winchester sa konverzionim dobošem za 10 mm Auto. Pre nekoliko godina kada se pojavio metak .327 Federal, (najjača tridestdvojka do sada), “Ruger” nije propustio da napravi Blackhawka i u tom kalibru i to kapaciteta osam metaka, umesto uobičajenih šest. Naravno, ovaj model može da ispaljuje sve ostale aktuelne tridesetdvojke: .32 H&R Magnum, .32 S&W Long i .32 S&W.
Na istoj veličini rama, samo sa nešto većom drškom, pravio se i model Super Blackhawk u kalibru .44 Magnum. Ovaj model uvozila je naša, nekada po oružju čuvena firma “Univerzal” krajem osamdesetih godina prošlog veka i mogli su da se vide po beogradskim strelištima, dok je običan Blackhawk bio prava retkost. Blackhawk je izrazito sportsko-lovački revolver, koji je i danas popularan i tražen kao kada se pojavio pre više od pola veka. Proizvodi se sa raznim dužinama cevi od kojih je najkraća 4 3/4 inča (120 mm), a najduža 10 inča (254 mm). “Naš“ model je imao cev dužine 6 1/2 inča (165 mm). U početku su ovi revolveri bili crno brunirani, a kasnije su rađeni i u varijantama od nerđajućeg čelika. Jednostruko dejstvo na kome funkcioniše ovaj revolver, dokazano je besmrtan sistem, posebno dobar za lov i precizno pucanje. Američki zakon o lovu toleriše, pa čak i stimuliše, lov revolverima i pištoljima, a i drugim neobičnim napravama kao što su luk i strela. Mnogi lovci kratkim vatrenim oružjem, uglavnom se opredeljuju za različite snažne SA revolvere, a “Rugerovi” modeli su svakako među najtraženijima.
Imam samo jednu primedbu, na serijske Blackhawk revolvere, a to je malo pretvrdo okidanje. Međutim, silu okidanja vrlo je lako doterati da bude idealna, jednostavnom zamenom opruga (ima ih dve), za čiju montažu nije potrebna preterana stručnost, a i cena opruga je više nego prihvatljiva – petnaestak dolara. Američka firma “Wolf” vodeća je u proizvodnji custom opruga za skoro sva postojeća oružja!

Nepoderiv model

Do 1973, Blackhawk je imao mehanizam sličan Colt Peacemakeru, osim opruga, koje su bile spiralne, umesto lisnate i udarne igle smeštene u ramu, umesto na udaraču. Peacemaker je poslužio kao uzor, što je jasno vidljivo po siluetama ova dva revolvera. Blackhawk je takođe bio nebezbedan za nošenje napunjen sa svih 6 metaka. Ruger je to promenio 1973. i patentirao svoj čuveni transfer bar – okidanje preko pločice, koju aktivira samo pritisak na obarač. Ovaj sistem omogućava bezbedno nošenje svih 6 metaka u dobošu. Takođe je patentirano i odbravljivanje doboša kada se otvore vratanca za punjenje. Ovo ga čini mnogo jednostavnijim za punjenje i pražnjenje, nego klasičan SA revolver, a i mnogo je robusniji i dugotrajniji. Iskusni strelci klasičnim single action revolverima uvek u rezervi nose oprugu obarač, pa i neke sitne delove, koji su skloni habanju, što je kod Blackhawka nepotrebno. Ovaj revolver je bukvalno “nepoderiv”. Od 1973. zbog poboljšanog mehanizma revolver nosi naziv New Model Blackhawk i tako je ostalo do danas. Drška je od fine tamne orahovine sa “Rugerovim” medaljonom u gornjem delu. Prednji nišan je fiksni, dok je zadnji mikrometarski, podesiv po visini i po pravcu.
Ovakav nišan zaista je neophodan za konvertibilne revolvere, koji će ispaljivati, (u našem konkretnom slučaju) zrna mase od 6,5 g, pa do čak 13 g, raznih oblika i konstrukcija, što će se značajno odraziti na slike pogodaka. Uvežban strelac će lako, sa par “klikova” na mikrometarskom nišanu, podesiti revolver prema municiji koju koristi.

Test na strelištu “Trofeja”

Sa rastojanja od 15 m do mete, sa po pet metaka od četiri vrste municije uradili smo test ovog revolvera. Korišćene su dve klasične laboracije “Prvog partizana” od legiranog olova .38 Special, prva sa zrnima Wad Cutter, 9,6 g i Round Nose (zaobljen vrh) 10,2 g. Treća vrsta municije bila je takođe proizvodnje PPU u kalibru .357 Magnum sa zrnom 158 SJHP (Semi Jacketed Hollow Point – zrno sa polukošuljicom i rupom u vrhu) mase 10,2 g. Za četvrtu laboraciju, takođe PPU municiju 9 mm Para (uobičajeni FMJ) mase 8 g, trebalo je promeniti doboš, što se učini za tridesetak sekundi. Oba doboša funkcionišu besprekorno, s tim što su pogoci sa municijom 9 mm grupisali nešto niže, naravno, zbog lakšeg zrna i slabijeg odskoka revolvera. Ovoga puta nisam upucavao revolver, nego sam pucao za što bolju grupu, nišaneći stalno isto, u podnožje crnog kruga. Grupe pogodaka su kao što se vidi na fotografijama izmeštene malo udesno, ali revolver nije upucavan nego samo testiran. Treba da naglasim da testove radim bez prethodnih priprema i iz prvog pokušaja, bez ponavljanja, jer je municija skoro uvek u “knap” količinama. Sigurno bi grupe pogodaka bile znatno tesnije, da je bilo malo više familijarizacije sa ovim revolverom.

Idealan u svakoj varijanti

Zbog gabarita, ovaj revolver nije pogodan za svakodnevno nošenje, ali je svakako vrlo upotrebljiv za različite sportske aktivnosti, gde može da se nosi u koferu ili vidljivoj futroli. Izbor municije za koju je predviđen – 9 mm, .38 Special i .357 Magnum takođe je velika prednost, jer su ovo nesumnjivo kalibri u vrhu popularnosti i mogu da se nađu u svakoj specijalizovanoj prodavnici, u različitim laboracijama. Revolver se vrlo lako kontroliše čak i sa najjačom municijom .357 Magnum, a to zbog svoje mase i karakteristične drške koja odlično “upija” odskok. Bilo je pravo zadovoljstvo testirati i fotografisati ovaj model. Nov Blackhawk u Americi košta oko 600 dolara, a u Evropi oko 700 evra.
Moram da priznam da sam, možda bio malo subjektivan u opisu ovog modela, s obzirom da sam ljubitelj “Rugerovog” oružja, a posebno SA revolvera, od kojih sam jedan u kalibru .44 Magnum posedovao preko 20 godina. Taj Super Blackhawk mi je doneo mnoga zadovoljstva u streljačkim takmičenjima, a i u lovu sam imao nekoliko neverovatnih pogodaka.

Slobodan Ilić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još