Ljubiša MOMČILOVIĆ

“Koplje” na vazdušni pogon

Kompanija „Umarex“ je poznata po oružju, koje koristi vazdušni pritisak za izbacivanje projektila. Ovaj put su otišli korak dalje i konstruisali oružje koje uz pomoć komprimovanog vazduha ispaljuje specijhalno dizajnirane strele.
Strela se sa zadnje strane navlači na cev celom svojom dužinom {to je omogu}eno time {to je ona {uplja a unutrašnji prečnik odgovara širini cevi kroz koju izlazi vazduh. U slučaju tetivnog oružja pritisak strune deluje na zadnji kraj strele i gura je ka napred, pri čemu dolazi do njenog bočnog uvijanja. U slučaju ovog samostrela pritisak vazduha direktno deluje na vrh strele potiskujući je ka napred.
Klasično odapeta strela se kreće ka cilju uz uzdužne oscilacije dok se potpuno ne stabilizuje. Dejstvujući pritiskom vazduha na vrh strele, otklonjene su ove bočne oscilacije, tako da se dobio njen ravan i stabilan let strele, što doprinosi većoj preciznosti.
Air Javelin ispaljuje strelu težine 11 grama brzinom od 91 m/s uz pomoć CO2 ampule, zapremine 88 grama, koja se nalazi u potkundaku. Potkundak se lako skida pomeranjem ka napred i tada je omogućen pristup i zamena CO2 ampule. Zbog relativno kratkih strela sa manjom početnom brzinom namenjen namenjen je lovu sitnih i srednjih životinja.
Osećaj prilikom pucanja je izuzetan. S obzirom na ergonomiju kundaka, okidanje i obrtnočepni zatvarač korisnik ima utisak da u rukama ima pravu pušku. Razlika se uočava kad se opali i strela ode ka cilju.

Tekst i slike: Ljubiša MOMČILOVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još