Neobična i jedinstvena BM8

Danas su moderne vazdušne puške opremljene mnogo efikasnijim pogonskim sistemima komprimovanog vazduha.
Izgled trouglastog oblika BM8 definitivno je iznenađujući. U stvari, ne postoji ništa slično ovome. Prilikom rasklapanja, kundak i cev se presavijaju oko sanduka I poklopca za nošenje čudnog oblika. Jednostavan metalni držač na kundaku odvaja ručicu, a tri dela vazdušne puške se okreću i čvrsto zaključavaju na mestu. Posle potpune montaže, puška postaje čvrsto jednodelno oružje.


Kada se rasklopi, BM8 je duži i malo teži od tradicionalnih pušaka na koje ste možda navikli, ali to je i očekivano, jer sanduk puške sadrži komoru koja je dovoljno jaka da komprimuje i akumulira vazduh.
Opremljen je sa tri Picatinny šine – jedna na vrhu za postavljanje optičkog nišana i dve kraće sa strane za dodatnu opremu. U početku je njihova lokacija izgledala čudno, ali sa dobrim razlogom. Budući da je BM8 vazdušna puška koja se rastavlja, njena prednja trećina mora biti nagnuta nadole kako bi se napunila gasna komora kao i za punjenje municije.


Za strelca koji puca iz obične puške, punjenje BM8 je najteži zadatak. U normalnim uslovima, potrebno je mnogo napora da se ukloni zatvarač i da se cev vrati na dovoljnu udaljenost za punjenje. Prvih nekoliko puta kada je napunjen, pružio je veoma veliki otpor. Prema priručniku Black Bunkera, BM8 treba do 250 hitaca da se potpuno razradi.


Rastavljanje i pakovanje BM8 je relativno jednostavno. Prekinite paljbu i pritisnite dugme na dnu kundaka da biste savili svaku trećinu vazdušne puške. Da biste ih povezali, nije potrebno da imate kućište za skladištenje u sredini. Međutim, ono je posebno dizajnirano da stane u ovaj prostor, pa zašto ga ne koristiti? Bajonet koji može da se montira na pušku ima ulogu alata. U njega su ugrađeni imbus ključevi, ključ za rezervoar za kiseonik i otvarač za boce.
Black Bunker nudi BM8 u dva kalibra (.177 i .22) i dve boje (Kojot braon i potpuno crna). Pored standardnog modela, postoji i nekoliko konfiguracija koje možete izabrati, a koje uključuju 1/2 – inčni rez bez navoja za prigušivač ili dodatak za nož.


Osim otežanog punjenja, zbog jake opreme, najveća mana ove puške su njene dimenzije. Suviše je kabasta da bi stala u bilo koji ranac, tako da otpada mogućnost nošenja na izlet radi rekreativnog pucanja. Što se preciznosti tiče, na uobičajenoj daljini od 45 m (50 jardi) je sasvim zadovoljavajuća. Po mirnom vremenu bez vetra, pogađa mete i na devedesetak metara (100 jardi).

Karakteristike
Ukupna dužina (cm): 108
Težina (kg): 7,5
Picatinny šine: 3
Kalibar: .177 I .22
Podesivi zadnji nišan
Dvostepeni sistem bravljenja
Kundak od teksturiranog polimera
Dodatni nosač bajoneta
Vodootporna futrola
Prosečna cena (dolara): 280

R.K.
Foto: Black Bunker, Patrick Diedrich

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još