Ljubiša MOMČILOVIĆ

Specifično oružje Air Saber

Iako prvenstveno IPSC strelac, pre nekoliko godina u Las Vegasu na sajmu Shot Show, Ljubiša Momčilović nije odoleo mogućnosti da isproba vazdušno oružje koje ispaljuje strele.

Air Saber je ozbiljna puška koja ispaljuje strele sa dovoljno energije i može slobodno da se koristi u lovu i na najveću divljač Severne Amerike. Rezervoar za komprimovani vazduh je smešten u potkundaku koji prati celu dužinu cevi. Sa maksimalnim pritiskom od 250 bar omogućava oko 10 hitaca maksimalne brzine od 400 fps (122 m/s). U kombinaciji sa strelom dužine 58 cm i težine 24 grama dobijamo energiju od oko 180 džula. Sa donje strane potkundaka nalazi se merač tako da korisnik može lako i brzo proveriti trenutno stanje pritiska.
Radi na istom principu kao i Air Jevelin zajedničkog proizvođača “Umarex”. Posle postavljanja strele na cev potrebno je malim zatvaračem osloboditi količinu komprimovanog vazduha, neophodnog za hitac koji sledi. To se radi povlačenjem zatvarača nagore i nazad, a potom napred i dole. Isti sistem kao kad praznimo i punimo obrtnočepni karabin. Kao i kod standardnih strela vrhovi se mogu menjati, od onih za trening do lovačkih, uz izbor različitih težina i modela.
U toku isprobavanja oružja ljubazni predstavnik “Umarexa” skrenuo je pažnju posetiocima da ne nišane uvek na isto mesto, jer je do tada izgubio već nekoliko strela. Dešavalo se da strele oštete jedna drugu, kada se više njih zabije u jedno mesto na meti. O!igledno, puška je veoma precizna!

Ljubiša Momčilović
foto: “Umarex”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još