Zaštitnik u džepu

Shield je vitak, kompaktan model male mase koji pouzdano i precizno ispaljuje snažnu municiju kalibra 9 mm Para ili .40 S&W. Od nas je dobio jaku četvorku i sve preporuke…

Nesporno kvalitetni revolveri čuvenog „Smith and Wessona“ zaslužni su za njegovu svetsku slavu. Međutim, kompanija iz Springfielda u Masačusetsu nikada nije mogla da se pohvali naročito uspešnim modelima velikokalibarskih pištolja, iako je bilo više pokušaja u tom pravcu čak i uz pomoć naručenih kontigenata pištolja za državne službe poput FBI ili elitne vojne jedinice. Međutim, od pre nekoliko godina kada je predstavljena nova linija službenog oružja nazvana MP (Military and Police), pištolji sa tom oznakom dobijaju pohvale sa svih strana. Prvi put sam se sreo sa njima pre nekih šest godina i iskreno, nisam prepoznao nekakav izuzetan potencijal ovih pištolja.

Al,i krajem prošle godine, u kontaktu sa jednim instruktorom SWAT tima iz Burbanka u Kaliforniji, saznao sam da su bili prinuđeni da podignu streljačke norme za pištolj od kada su uveli novi MP-40, jer su svi imali primetno bolje rezultate na gađanju, u poređenju sa ranije korišćenim Glockom 22! Pazite, nije reč o lokalnom streljačkom klubu, već o uvežbanim profesionalcima koji za ulazak u ovu prestižnu jedinicu prolaze oštru selekciju i zato je ova primedba o MP pištoljima imala naročitu težinu. Na sreću, naš prijatelj, vlasnik prodavnice „Sport“ iz Užica, Dragan Perić je i uvoznik „Smith & Wesson“ oružja, pa se na rafovima njegove prodavnice mogu pronaći najnoviji modeli ove kompanije. Naravno, takva prilika se ne propušta pa smo upriličili mali test nekoliko modela iz ponude. U ovom broju upoznaćemo vas sa S&W MP-9 Shield.

Nešto između

Rastuće tržište kompaktnih pištolja već godinama ispostavlja proizvođačima iste zahteve – snažni kalibri u što manjem pakovanju zgodniji za nošenje i po sve pristupačnijoj ceni. „Smith & Wesson“ je nastavio taj trend modelom MP-9 Shield, približavajući ga veličini rezervisanoj za pištolje kalibra 7,65 ili 9×17 Kratki. Ipak, novi model je daleko od toga da bude najmanji u klasi. Naprotiv, dosta proizvođača nudi pištolje skromnijih dimenzija što uz sve prednosti može biti i problematično. Manja dužina nišanske linije loše utiče na preciznost, a ni kratke opruge povećane krutosti u kombinaciji sa snažnom municijom nisu garancija pouzdane funkcije (kao što se pokazalo kod npr. Kel Tec PF-9 ili Berette Nano). Sa 155 mm dužine, masom od 530 grama i visinom od 117 mm Shield (štit) je na granici između malog kompakta i velikog subkompakt modela. Samo 15 mm kraći od modela MP-9 Compact nešto manji Shield ipak ima značajnu prednost – širinu od nepuna 24 mm i nišansku liniju od solidnih 136 mm (za oružje čija je cev duga 79 mm).

Prema već ustaljenom trendu, ram pištolja izrađen je od polimera zytel ojačanog staklenim vlaknima, oružje ima unutrašnji udarač i pojednostavljen okidački mehanizam. Umesto klasičnih šina za vođenje, navlaka se kreće preko četiri kontakne površine blago zaobljenog oblika. Ovo je dobro rešenje, jer se u slučaju veće zaprljanosti npr. blatom, nečistoća lakše izbacuje kretanjem navlake, pa je manja verovatnoća da dođe do zastoja. Sistem rada je SIG modifikacija Browningove brave, a mala dužina povratne opruge kompenzuje se specifičnim dvodelnim amortizerom, kod koga su opruge namotane u različitom smeru da se ne bi međusobno umrsile. Od sigurnosnih uređaja tu je blokada udarne igle koja sprečava opaljenje, ukoliko okidač nije povučen do kraja, zatim dvodelna poluga okidača kao i manuelna kočnica na zadnjem levom delu rama, na dohvat palca desne šake. Ovakvo rešenje je izazvalo dosta polemike među ljubiteljima ovog modela ,zbog mogućnosti da se tokom nošenja ispod odeće poluga neželjeno aktivira, što bi u kritičnoj situaciji za nedovoljno pripremljenog korisnika moglo da bude fatalno. Lično, takav scenario smatram nerealnim, ali za proizvođača je to bio dovoljan razlog da ponudi isti model bez manuelne kočnice. Za rukovanje ovom komandom potrebni su vam prilično kratki palčevi ili izraženi, čvornovati zglobovi da biste doprli do nje, bez promene hvata. Ostale komande su dobro pozicionirane i uprkos skromnim dimenzijama lako se angažuju.

Dobri borbeni nišani

Osećaj kada Shield uzmete u ruke je stvarno pozitivan. Oružje ima dobar balans i komforan hvat. Rukohvat je kao i kod modela pune veličine, zakošen pod uglom od 18 stepeni, pa nije problem prirodno usmeriti oružje ka meti. Uprkos skromnim dimenzijama to nije „miš pištolj“, prvenstveno zahvaljujući izdašnoj visini rukohvata tako da i korinici sa krupnijim šakama nemaju problema sa manipulacijom. Pištolj stiže sa dva jednoredna okvira kapaciteta 7 i 8 metaka kalibra 9 mm Para ili po metak manje, za verziju u kalibru .40 S&W. Opruge su nešto jače od proseka, pa je bol u jagodici palca propratna pojava za onoga ko redovno puca sa Shieldom. Duži okvir ima polimersko dno i oblogu koja se uklapa u oblik donjeg dela rukohvata, tako da praktično predstavlja njegov produžetak što svakako poboljšava hvat i sprečava pojavu tzv. „visećeg“ malog prsta, što je ponekad iritirajuće. Za ovaj duži okvir vezane su i dve moje zamerke, koje su, doduše, subjektivne. Kada držite oružje, donji deo dlana uz koren šake može da pritegne polimersku oblogu i da time spreči izbacivanje okvira. Takođe, ova obloga u pojedinim situacijama može da se pomera duž tela okvira i eventualno ometa njegovo uvođenje u pištolj. Takav problem se lako rešava kapljicom super-lepka, ali može da ima neugodne posledice. Kraći okvir bez problema ispada iz rukohvata na pritisak dugmeta utvrđivača.

Pritisak na okidač ne izaziva oduševljenje, ali daleko od toga da ne valja. „Smith & Wesson“ naglašava da je za Shield korišćen unapređen MP okidački mehanizam. Po subjektivnoj proceni, sila na okidaču je između 3,5 i 4 kg, a hod je srednje dug i dobro definisan sa jasnim resetom nakon tačke okidanja. U poređenju sa okidanjem kod Glocka ili Sringfielda XD predstavlja primetno bolje rešenje, ali ima prostora za dalje unapređenje, tako da se zahtevniji korisnici često odluče za nabavku Apex Tactical okidačkog seta sa boljim karakteristikama.

Decenijama je uvrežen stav da malim pištoljima nisu potrebni kvalitetni nišani jer se najčešće koriste na minimalnoj udaljenosti ili čak instiktivno, bez nišanjenja. Srećom, u „Smith & Wessonu“ nisu zagovornici ovog gledišta, pa je Shield dobio veoma dobre borbene nišane. Široki, niskoprofilni, sa tri uočljive bele tačke i pažljivo čekiranih površina koje eliminišu eventualni odsjaj, podesivi po pravcu, predstavljaju jedno od najboljih rešenja u svojoj kategoriji. Nišanska slika je jasna i brzo se poklapa sa metom. Budući da sam navikao na dosta širi, trodimenzeionalno oblikovan rukohvat, odmah sam primetio da ravne bočne stranice drške kod Shielda za posledicu (kod mene), imaju nišane blago pomerene u donju levu stranu. To je od velike pomoći, jer strelcu može ukazati na potencijalnu grešku i pre nego što je napravi. Odlično rešenje čak i za borbene pištolje punog formata.

Ocenjen jakom četvorkom

Sve to je OK, ali oružje se pravi da ispaljuje metke, a najbolji način za proveru je strelište. Ovoga puta bili smo u prilici da direktno uporedimo Shield sa većim MP-9 modelom. Velikokalibarski pištolji malog gabarita retko su zabavni za pucanje što je i očekivano jer namena im je prikriveno nošenje a upotreba je poslednja opcija za odbranu života. Uprkos osetnom trzaju Shield ipak nije neprijatan i izostaje onaj osećaj uvijanja zgloba pri opaljenju, a i vraćanje na nišansku liniju je zadovoljavajuće brzo. Pažljivo nišanjenje na 25 metara udaljenoj meti daje iznenađujuće uske grupe, ali Shield je osmišljen za drugačiju upotrebu. Navlaka u zadnjem delu ima dobro osmišljene, talasaste ureze koji sprečavaju klizanje ako su prsti vlažni. Umesto indikatora metka u cevi, na navlaci sa gornje strane u zoni otvora za izbacivanje čaura je rupica, kroz koju se može videti da li je metak u ležištu. Brz sled hitaca sa 10 metara pravi izvrsnu grupu, doduše malo razvučenu po visini, ali to se i očekuje. Neočekivano je da većina pogodaka završi u centru mete ili neposredno uz njega. To znači da bi u realnoj situaciji svaki pogodak bio u tzv. vitalnoj zoni tela napadača, što je i najbolji recept za odbranu. Sa pet metara veće udaljenosti, veliki MP-9 ima čak i bolje rezultate što posle učinka ovog mališana i nije iznenađenje, ali će biti tema posebnog teksta. U razgovoru sa probnim strelcima fabrike municije “Prvi partizan” iz Užica, koji takođe koriste Smith & Wesson serije MP saznali smo da se Shield veoma dobro pokazao bez obzira na tip municije i da nakon više od 1000 ispaljenih metaka nije zabeležen nijedan zastoj.

Zaključak? Shield je vitak, kompaktan pištolj male mase koji pouzdano i precizno ispaljuje snažnu municiju kalibra 9 mm Para ili .40 S&W. Zadovoljavajuće udoban uz odlične nišane i solidnu kontrolu ovaj pištolj predstavlja dobitnu kombinaciju u pogledu cene i performansi. Ne, nije savršen ali je veoma dobar i bez preterivanja nudi više nego što se očekuje od oružja ovog koncepta. Od nas je dobio „jaku četvorku“ i sve preporuke.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još