Želja u senci propisa

Suprotno ukorenjenim stavovima i propisima koji nemaju uporište u realnosti, možemo samo da žalimo što ovakve puške nisu češće kod nas

Redovni čitaoci su zasigurno primetili da u “Kalibru” dosta pišemo o oružju koje koristi municiju .22LR, iako je ono sve manje prisutno u konkretnoj upotrebi na našim prostorima. Na osnovu apsolutno neopravdanih i proizvoljnih konstatacija, najpre su puške u ovom kalibru označene nepodesnim za lovne potrebe, a i (nekada masovna) streljačka takmičenja MK oružjem su prilično retka pojava. Osim toga, bili smo često u prilici da registrujemo kako se nabavne dozvole “nerado” izdaju, jer su malokalibarska oružja neosnovano okarakterisana kao omiljeni “alat” krivolovaca i prekršilaca zakona.
Ostatak sveta, čak i one zemlje koje imaju restriktivne zakonske odredbe oko drugih tipova oružja, vrlo tolerantno se odnose prema distribuciji oružja i municije u kalibru .22 Long Rifle. Najbolji primer je Velika Britanija, gde se bez ikakvih ograničenja prodaju i koriste poluautomatske “malokalibarke” velikog kapaciteta okvira, često opremljene i prigušivačem. O Severnoameričkom kontinentu je bespotrebno trošiti reči ”“ osnovno oružje gotovo svih korisnika je bilo i ostalo revolver, pištolj i najčešće puška kalibra .22LR.

Svojevrsna nepoznanica
Dugo je i ovde vladao vrlo tolerantan stav po tom pitanju, pa se nostalgično prisećamo kako se municija “Pobjeda” Goražde mogla kupiti u doslovno svakoj knjižari ili gvožđari, i to u neograničenim količinama. Kvalitetne puške, poput čehoslovačke “Brno” 2, bile su lako dostupne i mnogi od nas su s zadovoljstvom ispalili obilje hitaca upravo tom kombinacijom. Iz opisanih razloga, rado smo pristupili testiranju interesantne puške “Remington” Model 597, koja je kod nas prilično retka, a pronašli smo je u užičkoj prodavnici “Sport”. Objektivnosti radi, uporedili smo je sa četiri druga dostupna MK poluautomata: “Remington” Modeli 66 i 550, “Winchester” Model 190 i “Gevarm” A7. Ovih pet pušaka su približnih funkcionalnih karakteristika, iako se spoljnim izgledom znatno razlikuju. Model 597 nam je bio svojevrsna nepoznanica, iako se odlikuje svim pozitivnim karakteristikama koje su nam bliske: sintetički kundak velike otpornosti i dobre ergonomije, odvojivi okvir kapaciteta 10 metaka, pregledni podesivi nišani, snažan sklop metalnih delova, te izvanredan sistem komandi. Pored toga, puška ima integralnu šinu za montiranje optičkog nišana, kao i sjajan balans koji doprinosi da masa od 2,6 kilograma ne zamara korisnika.
“Remington” je već gotovo čitav vek dominantan američki (možda i svetski) proizvođač pušaka u ovom kalibru, bez obzira da li su u pitanju jednometke, repetirke ili poluautomati. Svaka nova generacija njihovih MK pušaka je bila manjih dimenzija, ali jednako precizna i priručnih komandi. Model 597 se kupcima nudi u skoro dvadesetak fabričkih varijanti, a teško je i pobrojati koliko dodataka za nadogradnju je poslednjih godina razvijeno upravo oko ovog oružja. Nama je na raspolaganju bila jedna od najčešćih verzija, opremljena lakšom cevi na kojoj su mehanički nišani.

Glatkoća okidanja
U poređenju sa ostale četiri puške na našem testu, Model 597 se nametnuo kao odličan izbor za više namena: odstrel štetočina, obuka u streljaštvu, rekreativni “plinking”, ali se ni takmičarski zadaci ne mogu u startu odbaciti. To ističemo jer nas je prijatno iznenadila glatkoća okidanja, što nije karakteristika svih poluautomatskih malokalibarki. Iskusniji strelci znaju u kojoj meri oružja ivičnog paljenja umeju da budu problematična po dva osnova ”“ nedefinisano okidanje i zastoji uzrokovani okvirom. Ovde toga nema ni u najavi, kontaktne površine okidačkog mehanizma su fino ispolirane, a dopalo nam se i rešenje desetometnog okvira, koji donosi naredni metak u osu cevi i besprekorno funkcioniše (pod uslovom da su meci nanizani pravilno ”“ obod pred obod). Istini za volju, dosta je onih koji preferiraju tubularni magacin sa starijih modela višemetnih MK pušaka, ali njihovo prepunjavanje ume da bude baš “pipav” posao, te je lako izmenjivi okvir savremenije i lagodnije rešenje. Na Modelu 597 komande za ovu funkciju su odlično profilisane, pa je moguće brzo i bez napora kažiprstom dominantne šake aktivirati polugu za deblokiranje, nakon čega okvir ispada iz ležišta pravo u dlan. Osnovni fabrički okvir je izrađen od aluminijuma, a opremljenije prodavnice nude i plastične uvećanog kapaciteta (25 metaka), kao i doboše u koje je moguće ubaciti čitavih 110 “dvadesetdvojki”.
Kada već pominjemo dodatnu opremu za ovaj model “Remingtonove” male puške, zapazili smo u kojoj meri su se brojni proizvođači potrudili da udovolje prohtevima novih strelaca. Već smo u nekoliko prethodnih brojeva ukazivali na vizualno groteskna oružja nastala uklanjanjem izvornog kundaka sa drugih malokalibarskih pušaka, na koje kasnije vlasnici montiraju kundake i rukohvate nalik onim na jurišnim puškama AR15 sistema, zatim čitavu paletu optoelektronskih pomagala, nožice, kompenzatore trzaja i odskoka, skrivače plamena, doboše ogromnog kapaciteta, čak i tipske bajonete i imitacije podcevnih bacača granata! Istini za volju, “Ramboi iz fotelje” niti jednom od ovih (suštinski nepotrebnih) spravica nisu poboljšali karakteristike svog oružja, ali očigledno je kako njima imponuje da imaju puške zastrašujućeg izgleda i sami sebi deluju što opasnije. Svojstvo “Remingtona” Model 597 da velikom brzinom ispaljuje dosta hitaca, brojne američke “plinkere” približava iluziji da koriste neku od savremenih jurišnih pušaka u kalibru 5,56 mm.

Streljački zadaci
Kao i svakom tržišnom trendu, i njima treba udovoljiti. Ali, tokom testa koji smo upriličili ”“ nimalo nam nisu nedostajali ti militaristički dodaci. Ovo je izvanredna puška baš u originalnom fabričkom izdanju. U tom stavu nas je dodatno učvrstila poseta strelištu, gde i pored nešto kraće cevi (56cm) Model 597 iz ležećeg stava plasira pogotke u kružnu metu promera 10x10cm na (za MK pušku) možda i daleku razdaljinu od stotinu metara. Uz optički nišan i rafiniraniju municiju, moguće je pred ovu neveliku pušku postaviti i ambicioznije streljačke zadatke. Mi smo, dobrim delom radi podsećanja na neku srećniju prošlost, koristili novoproizvedenu municiju “Pobjeda”, koja se i dalje odlikuje solidnom snagom i prihvatljivom preciznošću prema svojoj ceni.
Tokom testa je preovladavao stav učesnika kako postoje makar dva kvalitetnija primerka MK puške u istom “cenovnom razredu”, pa se izdvojio stav kako su neprolazna repetirka “Brno 2” i popularni američki poluautomat “Ruger” 10/22 po nekoliko osnova bolji izbor. Istina, retka su oružja koja nakon više decenija upotrebe i petocifrene količine ispaljenih metaka, mogu da vlasniku prirede toliko dobrih pogodaka kao što je to slučaj sa izvanrednom “čehinjom”. Isto tako, kao i sve konstrukcije Bila Rugera, i Model 10/22 je robusno, izdržljivo i pouzdano oružje svoje klase. Međutim, uz dosta neskrivene subjektivnosti i pod impresijama našeg testa ”“ bezrezervno možemo i “Remington” Model 597 da svrstamo uz bok ovim puškama.
Na kraju, želeli bismo da ovom prilikom javno sugerišemo domaćem proizvođaču da u ovom kompleksnom trenutku adekvatno reaguje i na platežno najatraktivnijem tržištu nastupi nudeći upravo malokalibarske puške sličnih svojstava. Na nesreću, kod nas ovakvo oružje nema dovoljno “manevarskog prostora”, a tako rado bismo ga posedovali.

Tekst i snimci: Milan Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još