Žestok udar iz Rusije

Zajednički rad ruskih i italijanskih stručnjaka za kratkcevno oružje rezultirao je pojavom još jednog veoma interesantnog pištolja. Kuriozitet je da ovaj model nosi dva različita imena. U Rusiji se zove Striž (ime veoma brze ptice) dok je za ostatak sveta jednostavno Strike One (Udar 1).

Strike One je moderna, po mnogo čemu jedinstvena konstrukcija
Strike One je moderna, po mnogo čemu jedinstvena konstrukcija

Iako je prvi put javno predstavljen tokom sajma IWA 2012, u Nirnbergu, ovaj model se u Rusiji već duže vreme intenzivno testira od strane zainteresovanih vojnih i policijskih službi, ali i sportskih IPSC strelaca, koji po sopstvenim rečima jedva čekaju da novi model bude uveden u kategoriju produkcija (čeka se model sa kraćom cevi).

Po čemu je poseban

Za naše čitaoce potrudili smo se da saznamo šta je ono što ga čini tako posebnim? Na prvi pogled, reklo bi se da je to samo još jedan u velikoj ponudi pištolja sa polimerskim ramom, pritom ne naročito privlačan. Ali, odmah se uočava njegova prva prednost u odnosu na konkurente – ekstremno niska silueta. U odnosu na SIG SP-2340 osa cevi je niža za neverovatna 23 mm! Dobro, SIG inače pravi pištolje sa relativno visokom navlakom ali Strike One je trenutno pištolj sa najnižom osom cev/rukohvat na svetu. Time se značajno smanjuje odskok cevi pri opaljenju, jer je krak poluge preko koje deluje moment sile znatno kraći, pa je kontrola oružja lakša. Niža, stepenasto oblikovana navlaka, znači manje materijala i manju pokretnu masu, a sve to omogućava dosta brže opaljenje sledećeg metka. To je ostvareno jedinstvenim rešenjem bravljenja cevi. Iako se ovaj način bravljenja može donekle porediti sa više od veka starom konstrukcijom Louisa Schmeissera (pištolj Bergman ”“ Mars), ovo je originalno rešenje koje je patentom zaštićeno u preko 60 zemalja. Sistem je jednostavan, a osnovna odlika mu je potpuno pravolinijsko kretanje cevi bez ikakve rotacije ili vertikalnog otklona.

Slikovit prikaz drastično niže ose cevi kod modela Strike One u odnosu na SIG Pro
Slikovit prikaz drastično niže ose cevi kod modela Strike One u odnosu na SIG Pro

Ključni deo je blok za bravljenje tj. vertikalni klizač Y oblika, postavljen ispod cevi neposredno ispred ležišta metka. Viljuškasti gornji deo obuhvata dugu, hladno kovanu cev sa donje strane, istovremeno ulazeći u vertikalne žlebove sa obe unutrašnje strane navlake. Kroz lučni otvor u donjem delu klizača prolazi poprečna čivija (kojom se ujedno i rasklapa oružje). Pri opaljenju, ceo sklop navlake i cevi kreće unazad, dok čivija u lučnom kanalu ne primora klizač/zabravljujući blok, da se spusti za oko 4 mm niže i time dopusti da navlaka sama nastavi kretanje unazad, izbacujući ispaljenu čauru.

Glavni sklop - navlaka, cev i viljuška brave
Glavni sklop – navlaka, cev i viljuška brave

Osim što pravolinijsko kretanje cevi omogućava uže tolerancije i veću preciznost, kratak hod i veoma mala pokretna masa zabravljujućih delova, doprinose bržem ciklusu bravljenja, mirnijem radu i lakšoj kontroli oružja, pa je efikasna brzina paljbe kod Strike One skoro dvostruko veća od Glocka (iako ovaj podatak dobijen na štandu proizvođača, deluje pomalo preterano). Svi metalni delovi izrađeni su od viskokvalitetnog 42CrMo4 čelika, površinski nitriranog do tvrdoće od 75 HRc, pa garancija pokriva 50.000 metaka bez promene funkcionalnosti oružja. Ali to nije sve…

Olakšano brzo prepunjavanje

Budući da je cev tokom svog kratkog pravolinijskog kretanja sve vreme oslonjena na unutrašnje vođice, preciznost je srazmerno veća. Osa cevi postavljena samo 12 mm iznad rukohvata, dopušta pravolinijsko uvođenje metka u ležište, pa nema opasnosti od deformacije zrna ili zastoja, zbog toga što se metak popreči, bez obzira koliko je vrh projektila zaravnjen. Kod drugih konstrukcija, uzrok zastoja često je upravo oblik zrna. Spoljašnji izvlakač je snažan i širok, a tesno naleganje ležišta metka u zoni otvora za izbacivanje čaure, sprečava ulaz nečistoćama. Iako proizvođač hvali male dimenzije otvora, što navodno doprinosi strukturnoj čvrstini navlake, to je kritična tačka zbog potencijalno mogućih zastoja. Većina dorade za takmičarsko i borbeno oružje, podrazumeva povećavanje i poliranje ovog otvora. Mehanički nišani su pregledni, a nišanska linija izuzetno duga, jer je zadnji nišan postavljen sasvim pozadi, na pločici koja zatvara navlaku sa zadnje strane. U centru je ujedno rupica za iglu indikatora napetosti mehanizma, koja se može napipati u mraku.

Rasklopljen pištolj
Rasklopljen pištolj

Donji deo pištolja se po izboru kupca, pravi od aluminijumske legure ili polimera u tri boje (crna, zelena i bež). Ram u prednjem delu ima Picatinny šinu čitavom dužinom, a površina odlično oblikovanog rukohvata pokrivena je sitnim, trodimenzionalnim ispupčenjima, što se reklamira kao bolje rešenje od uobičajenog urezivanja, iako nismo primetili neku razliku u pogledu udobnosti i sigurnosti hvata. Sa zadnje strane rama je dugačak prepust, koji štiti šaku od `ujeda` navlake. Zdušno pozdravljam ovakvo rešenje, jer se veoma često srećem sa ovim problemom. Sve komande su dobro pozicionirane, a obostrano dugme za izbacivanje okvira ima izdašne dimenzije i lako se angažuje. Zanimljivo je da okviri kapaciteta 17 metaka, imaju ureze za kačenje sa obe strane i da se tako i fiksiraju u pištolju, što je ipak sigurnije rešenje ukoliko oružje ispadne na tvrdo tlo. Uvodnik okvira je verovatno najbolje rešenje koje sam video do sada, jer je u dršku uobičajenih dimenzija neprimetno ugrađena `suknjica` koja olakšava brzo prepunjavanje. Sa prednje strane rukohvata, na dnu je polukružni isečak, kao na HK seriji USP, a uloga mu je da prstom zakačite i izvadite okvir koji iz nekog razloga ne možete da izbacite na uobičajeni način.

Za okidanje – kapa dole

Daleko od toga da je najbolje koje sam probao, ali ovo je pištolj sa unutrašnjim udaračem kao Glock i mehanizam je u polu-zapetom stanju. Posledično, put okidača kod ovakvih sistema je dug, sa onim neugodnim osećajem, da vučete gumenu traku bez definisane tačke okidanja. Ali, okidač kod Strike One je potpuno pravolinijski, kontinuirane sile sa reskim okidanjem na kraju putanje. Uz to, izostalo je i uobičajeno rešenje sigurnosnog sistema sa jezičkom ili podeljenim okidačem. Ceo sistem je unutar mehanizma i za ovu kategoriju pištolja veoma elegantno rešen. Osim osnovnog modela, najavljena je proizvodnja kompaktne verzije pod nazivom Combat.

Dragan Šaponjić sa dugocevnom verzijom
Dragan Šaponjić sa dugocevnom verzijom

Na štandu „Arsenal Firearmsa“ izložena je još jedna zanimljiva modifikacija sa oznakom LRC (Long Range Conversion – dalekometna konverzija). U suštini, proizvođač je odlučio da iskoristi mogućnosti pravolinijskog kretanja cevi i tesne tolerancije, pa je ponuđena veoma duga (čak 300 mm) cev, uz precizno izrađenu nadogradnju od aluminijumske legure ergal, koja se za ram pištolja fiksira preko Picatinny šine. Cev je sa spoljne strane olakšana uzdužnim žlebovima i bez obzira na tvrdnje da to olakšava hlađenje, malo je verovatno da će ovo oružje ikada imati tako intenzivan režim paljbe. Masa ove cevi i tzv. tunela sa Picatinny šinama, sa sve četiri strane iznosi 650 grama, uključujući sklopive nožice sa pet položaja za montiranje. To pruža mogućnost da se montiraju različiti optoelektronski nišani, snažni reflektori za lov i slična oprema, jer cev ove dužine obezbeđuje efikasan domet od oko 200 metara.

Dugocevna verzija sa optikom i nožicama
Dugocevna verzija sa optikom i nožicama

Novi pištolj je fascinantno oružje, sa velikim potencijalom i originalnom konstrukcijom koja, barem na prvi pogled, donosi rešenja za neke probleme kod klasičnih modela. Prodaja počinje u septembru 2012, a po svemu sudeći vladaće veliko interesovanje. Iz kompanije obećavaju da će cena biti `konkurentna Glocku` ali to ne garantuje da će potrebna svota biti zaista manja, jer se pojam konkurentnosti veoma fleksibilno tumači. U svakom slučaju, želimo da ga isprobamo i na vatrenoj liniji, potvrdimo ili demantujemo obećanja o superiornim performansama.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još