Zlatni primerci doline Val Trompia

U italijanskom gradu Marčeno, nadomak Breše egzistira interesantna oružarska firma – F.A.I.R, koja u duhu svojih brojnih Val Trompijskih oružara, nastavlja tradiciju izrade pušaka, započetu još u 15. veku

Nigde na svetu ne postoji regija u kojoj ima više proizvođača oružja od doline Val Trompia u severnoj Italiji. Oni su, uprkos renomiranim nemačkim, engleskim austrijskim, češkim, francuskim, ruskim i turskim gigantima, oružarski broj jedan na planeti. Ovu priču o italijanskim oružarima posvećujemo fabrici „Isidoro Rizzini & Co“, koja je sedamdesetih godina iz poslovno-finansijskih razloga promenila ime u F.A.I.R. Ta razdvojena slova skraćenica su od „Fabrica Armi Isidoro Rizzini“. Današnji FAIR, postoji od 1971. i za razliku od ostalih susednih proizvođača, akcenat ne stavlja na ulaganje ručnog stručnog rada, već na ultra modernu proizvodnju oružja na savremenim kompjuterizovanim obradnim centrima. Zato su im svi delovi istog modela pušaka, potpuno zamenлjivi, a prestižni italijanski Zavod za žigosanje i ispitivanje oružja u Gardoneu, daje sertifikate na veoma visoke ispitne pritiske u cevima. Sve sačmene cevi FAIR pušaka mogu bez problema da ispaljuju municiju punjenu čeličnom sačmom i u najžešćim laboracijama.

Čistokrvna italijanska proizvodnja

Firma FAIR u ponudi ima sačmarice vertikalnih i horizontalnih cevi, sportske trap, skit, sporting puške, kombinovane puške i dvokuglare vertikalno i horizontalno postavljenih cevi. Sve ove puške koje su jedini izbor lovaca klasičnog ukusa su sto posto proizvedene u Italiji. Kod FAIR nema kooperanata iz drugih evropskih ili evroazijskih država. Priču o FAIR fabrici oružja počinjemo njihovim modelom Iside, odnosnо sačmaricom položenih cevi. Time svesno i pristrasno odajemo počast lovcima koji neguju klasičan ukus, pri izboru lovačkih pušaka. Još od osnivanja, FAIR je proizvodio klasičnu dvocevnu položaru u svim sačmenim kalibrima od 12 do 36 (.410), pod imenom Imperial. Ta puška je poslužila i za današnji Iside model uz neke izmene, kao što su zaobljena baskula koja se naziva round body. Zbog vitkog i elegantnong izgleda ovakve puške su sve više tražene na tržištu.

Iside FAIR radi se u kalibrima 12, 16, 20, 28 i 36 (.410) sa ležištima dugim 70 i 76 mm, za kalibre 12, 20 i 36. Kao što znate, kalibri 16 i 28 nemaju svoju magnum varijantu. Postoji čak osam podmodela puške Iside i razlike su uglavnom estetske prirode, u vidu ukrasnih bočnih pločica, ugradnje ejektora ili izvlakača, nivou orahovine i gravure. Predviđene su cevi dužine 55, 68, 71 i 76 cm. Sve su rađene od vrhunskog čelika i testirane na upotrebu čelične sačme i pritiske od 1.200 barа u italijanskom ZIŽ u Gradoneu. Unutrašnjost cevi ima FAIR specifičnu geometriju, koja se naziva X cones. To podrazumeva staro, klasično i usko bušenje duše cevi na prečnik od 18,4 mm, ali i znatno duže prelazne konuse u odnosu na standardne. Ovi produženi prelazni konusi omogućavaju ravnomerniji i blaži ulaz sačme u dušu cevi i čok, što po tvrdnji proizvođača daje blaži trzaj pri opaljenju, ravnomerniji raspored sačmenog snopa i dublju penetraciju – probojnost sačmenih kuglica. Tvrde da se ova poboljšanja odnose podjedanko na olovnu i čeličnu sačmu. Cevi modela Iside položare opremljene su kompletom „Fairovih“ techni čokova oznake XP 50. Ovaj komplet čini pet izmenjivih čokova dužine 50 mm, koji su zajedno sa kvalitetnim ključem za montažu, spakovani u crnu, čvrstu plomersku kutiju.

Široka lepeza bok sačmarica

Cevi ove lepe položare spojene su, skupim za izradu, veoma složenim demi blok (Englezi i Amerikanci ga nazivaju chooper lump) postupkom. To odlikuje samo dobre proizvđače cevi, jer ovaj postupak dovodi do obrađivanja obe cevi usled samo malog dimenzionog odstupanja. Demi blok spajanje podrazumeva izradu svake cevi sa svojom polovinom ključeva i spojnih mesta. Mimoilaženje ovih tačaka samo na jednom mestu, dovodi do odbacivanja skupocenih cevi u škart. Zato kada vidite položaru bez karakteristične poprečne linije, u kojoj cev ulazi u mono blok, znajte da je reč o kvalitetnom proizvođaču cevi. Konstruktori su za Iside predvideli najčešće korišćenu Purdey bravu sa dva donja ključa. Baskula, ključevi i zabravljujuća ploča urađeni su od kovanog čelika, što dodatno ojačava sklop. Polugom za preklapanje Westley Richards, lako se rukuje, baš kao i Purdey puš rod dugmetom, kojim se skida podkundak. I ovaj način veze podkundaka prednjim dugmetom i dugom polugom odlikuje fino rađeno oružje. To se vidi i iz izrade orahovog kundaka. Bez obzira što je primenjen sistem sa samo jednim obaračem, sve puške (osim onih po posebnom zahtevu), imaju vitki engleski kundak. Čekiranje je specifično sa krupnim rombovima u kojima je sitno čekirana površina. Čak i kod osnovnih standardnih modela, orahovina je u višoj klasi. Najskuplji podmodel Iside Prestige ima orah vrtložnih šara i bogato gravirane bočne, ukrasne (ne H&H) pločice, koje su se odlično uklopile u zaobljenu baskulu. Cevi su tamno brunirane i na svakoj pušci piše 100% – Made in Italy, čime je proizvođač stavio do znanja kupcima, da nije bilo saradnje sa proizvođačima jeftinog oružja. Ove puške, zavisno od kalibara i dužine cei teže od 2,5 do 3,0 kg i vizuelno su dopadljive. Model Iside ubraja se u srednju klasu finih pušaka, koje vlasniku omogućavaju ulaz u najprestižnija evropska lovišta, uz činjenicu da za njih ipak nije dato pravo bogatstvo. Ni najveći zaljubljenici u „fine guns“ dvocevke, ne mogu da daju realno objašnjenje zašto pojedine puške plaćaju po stotinu hiljada evra. To jednostavno izlazi iz okvira realnog i zato oružja poput Iside Prestige, lako nalaze kupca, jer pružaju mnogo za daleko, daleko manje novca. A, ako im neko zameri Anson Dili mehanizam vatri, vlasnik će se lako odbraniti vrhunskom pouzdanošću i trajnošću ovog sistema.

„Fabrica Armi Isidoro Rizzini“ – FAIR, najveći deo svoje proizvodnje pokriva ne opisanom, Iside položarom, već velikim brojem modela bok sačmarica. Sve njih odlikuje mono blok način povezivanja cevi i four locks zabravljivanje. Mono blok veza znači da su posebno izrađene cevi ubačene u kovani čelični mono blok, koji sadrži i ključeve za zabravljivanje. Bravljenje four locks (četiri ključa) je unapređenje Browningove B-25 brave, tako što je izbačen prednji centralni oslonac i umesto njega se mono blok okreće oko razmaknutih, bočno postavljenih obrtnih tačaka. Tako maksimalno udaljene četiri oslone tačke daju, sa aspekta statičkog proračuna, mnogo čvršći sklop. Prednost je i laka zamena bočnih prednjih oslonaca na baskuli, čijom brzinom i jednostavnom izmenom, puška praktično može da proživi još pun radni vek. Pored visokog ugleda koji uživa „Perazzijeva“ boss brava, ili kersten plus dva donja Purdey ključa – Merkelovo rešenje, brava four locks je danas najmasovnije primenjena. Laka je za izradu, a ekstremno čvrsta. To je dokaz da praksa može da nadjača teoriju, omasovilo se jeftinije, za izradu lakše rešenje, samo zato što je čvrstina zabravljivanja kod njega, bila slična onoj na najskupljim konstrukcijama. I ovde, kod FAIR bokerica, baš kao kod Iside položara, cev se radi od specijalno trostruko legiranog čelika. Unutrašnjost cevi ima opisanu X cones geometriju sa dugim prelaznim konusima i 18,4 mm prečnikom duše (duša cevi je cilindrični deo) cevi. Unutrašnjost se posle honovanja obavezno tvrdo hromira. Kod bokerica se nude čak tri vrste technochoke izmenjivih čokova. Pored standardnih XP 50, koji su dugi 50 mm, u ponudi su i XP 70 i XP 100, produženi čokovi koji izviruju van usta cevi. Postoji i unutra ožlebljeni paradox čok, kao i sportski čokovi za discipline skit i trap. I ovde cevi podnose visoke pritiske i dozvoljava se upotreba municije sa čeličnom sačmom. Zavisno od podmodela, FAIR bokerice mogu da budu opremljene izvlakačima ili selektivnim ejektorima.

Ručni rad i plemeniti metali

Sada opisujemo nekoliko podmodela. Za opis svih podmodela bio bi nam potreban veliki prostor, jer postoji na desetine invarijanata FAIR bokerica, koje se razlikuju u pojedinim detaljima. Osnovni model je Premier, a FAIR ga radi u devet različitih podmodela za lov i sportnig. Ovo je puška kod koje je za razumnu cenu ponuđen njihov kvalitet. U Evropi FAIR bokerice koštaju od 800 do nekoliko hiljada evra. I najjeftiniji Premier ima orahov kundak nemačkog oblika, belu laserom graviranu baskulu, jedan selektivni obarač, ventilirajuću nišansku šinu i ventilirajuće, prorezima olakšane vertikalne spojene pruteve.

Nešto skuplji i luksuzniji je model FAIR SLX 600. Tu čak postoji i jedna lovna, kamuflažno finiširana puška, kao i kratka slug puška, sa cevima dugim samo 55 cm. Model SLX 692 Gold ima ukrasne bočne pločice, na kojima su umetnici u zlatu uradili motive iz lova. I na laganom Light modelu mogu se dobiti fino gravirani primerci sa zlatnim inkrustracijama. Šnabelov podkundak i oblik kundaka poznat pod imenom Princ od Velsa, imaju modeli Jubilee i Jubilee Prestige. Što bi konstruktori automobila rekli: na istoj šasiji su urađeni i FAIR sporting, trap i skit sportski modeli pušaka. Oni nose nazive Master, SRL 802, Carrera, Racing i svaki sa više podmodela. Tu su različiti kundaci fiksnih i podesivih obrazina za sve sportske discipline.

Najskuplji FAIR modeli, sa najviše uloženog ručnog rada i skupocenih plemenitih metala, nose nazive Jubilee 900, Jubilee 902 i Pathos. Ovo su divne bok sačmarice uzanih, zaobljenih baskula i sa vitkim engleskim kundacima. Jubilee ima bogato gravirane ukrasne pločice, model Pathos ima kao somot crnu mat površinu, koju narušavaju samo zlatna slova PATHOS. Ovo su zaista skupe puške! FAIR radi i kombinovane i express puške ožlebljenih cevi. Njih ćemo opisati u nekom od narednih brojeva, jer su zaista lepe i kvalitetne. Već godinama pišemo o puškama proizvedenim u Italiji, i dolini Val Trompia nadomak Breše. Međutim, tek smo načeli nepresušni rudnik u kome vekovima stručni ljudi proizvode prekrasne puške.

Zastupljeni svi kalibri

Opciono postoje puške sa jednim selektivnim ili sa dva nezavisna obarača. Baskula se najčešće radi od kovanog čelika, mada postoji i light laki, pod modeli, kod kojih je baskula urađena od Ergal 55 lake al-legure. Zastupljeni su svi kalibri 12, 16, 20, 28 i 36 u standard i magnum izvedbi. Zavisno od namene slug, lov, sporting, trap, skit, postoji veliki broj ponuđenih dužina cevi od 55, 61, 68, 70, 71 i 76 cm. Masa im iznosi od 2,4 do 3,6 kg.

Vlada MITROVIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još