Zlatni vez na crnom somotu

Uprkos činjenici da smo već pisali o puškama sačmaricama ove ugledne italijanske firme, kvalitet i estetska dopadljivost zavređuju našu pažnju…

Sestre Fausti
Sestre Fausti

Kompaniju je osnovao 1947, Stefano Fausti u Marćenu nadomak Breše, u dolini Val Trompia, koja je viševekovni centar italijanskog oružarstva. Stefano Fausti imao je odličan rezon, kada je tržištu prezasićenom ratom i vojničkim oružjem, ponudio fino klasično lovačko oružje. Iscrpljenim Italijanima posle velikog rata, bila je neophodna mirnodopska, relaksirajuća aktivnost – lov. Prva proizvedena i odlično prihvaćena serija “Faustijevih” pušaka nazvana je Taranto. To su bile dvocevne položare sa spoljašnjim udaračima (orozima, kokotima, petlićima…), veoma dobre izrade i čvrste izdržljive konstrukcije. Te puške su se odlično prodavale, prvo u Italiji, a potom i u Severnoj i Južnoj Americi. I danas postoji fenomen obožavanja pušaka orozara, kad čak i mladi lovci, prihvataju i love isključivo položarama sa spoljašnjim udaračima.

Uvek u centru pažnje

Stefano Fausti kreće i sa proizvodnjom hammerles dvocevki, kao i pušaka sa vertikalno postavljenim cevima – bokericama. I te puške bivaju odlično prihvaćene na tržištu, posao se širi, da bi Stefano dobio počasnu italijansku titulu Kavaliere. Posle njegove smrti, kada su mnogi pomislili da za ovu firmu dolazi kraj, jer nema muških naslednika, njegove tri kćerke Elena, Đovana i Barbara, 1990. potpuno preuzimaju upravljanje firmom. Uvode najsavremenije CNC mašine, projektovanje se bazira na CAD-CAM sistemu i tržištu se predstavljaju još lepši i uspešniji modeli ovih pušaka. Sestre Fausti vode firmu sa toliko umeća, šarma, ali i čvrstine, da ih uskoro oružarska literatura naziva “Gun Sisters”. Tajanstveni arapski šeik, koji nije mogao da odoli šarmu Elene, Đovane i Barbare, platio je 50.000 dolara, jednu njihovu pušku. Danas, na svim svetskim sajmovima u Nirnbergu, Las Vegasu, Breši i Moskvi, štand sestara Fausti, uvek je među najposećenijim.

Luksuzna položara Senator sa mehanizmom H&H
Luksuzna položara Senator sa mehanizmom H&H

Prikaz počinjemo dvocevnom položarom sa orozima, koja je naslednica Stefanove prve puške iz 1948. Ova puška sada nosi naziv Noblesse i radi se u dve verzije imena – Tema 1 i Tema 2. Razlikuju se samo u obliku i nivou gravure i luksuznog finiša. Može se dobiti u svim sačmenim kalibrima, uz više različitih dužina cevi i konfiguracije čokova. Puška uvek ima vitki engleski kundak od orahovine visoke klase. Sedam čivija na svakoj bočnoj pločici, uz skupe V lisnate opruge, daju spoljašnjim udaračima proračunatu silu udara uz mekano napinjanje. Udarači mogu da dođu u dodir sa udarnim iglama samo kada je obarač povučen do kraja. To anulira tvrdnje lovačkih neznalica, koji kažu da su puške orozare (petlare, kokotare), krajnje nebezbedne, jer mogu da opale, ako čekić zakači za drvo ili ako isklizne ispod promrzlih pristiju pri zapinjanju. Ispravna puška ovog sistema vatri, ne može tako da opali, jer obarač nije povučen do kraja.

Nikog ne ostavljaju ravnodušnim

Fausti Stefano svoje je orozare konstruisao sa ekstremno jakim zabravljivanjem. Pored dva donja Purdey ključa, ugrađen je i poprečni treći Greenerov klin. Ni to Stefanu nije bilo dovoljno čvrsto, pa je prorezao ispust za Greenerov klin i dodao čevrti – Scottov ključ. Tako da Noblesse ima četvorostruko Purdeyi-Greener-Scott bravljenje cevi u baskuli. Cevi su spojene celom dužinom najskupljim i za izradu najzahtevnijim demi-blok postupkom. Kod demi-blok (engleski chooper lump) postupka, cev se radi zajedno sa svojim delom ključeva, pa se sve to srebrnim lotovanjem povezuje u jednu celinu.

Senator sa dva oroza i ugrađenim interceptorima
Senator sa dva oroza i ugrađenim interceptorima

Noblesse Theme 1, nema gravirane površine, već je ukrašena bogatom zlatnom čipkastom inkrustracijom. Izgleda kao zlatni vez na crnom somotu. Za ovakav rad je bilo potrebno mnogo umeća, strpljenja i smisla za dizajn. Obično zlatne inkrustracije na oružju izgledaju suviše kitnjasto, čak često prelaze granice dobrog ukusa. Kod Theme 1 to apsolutno ne važi. Puška izgleda bogato, skupo, raskošno, ali bez primesa kiča. Noblesse Theme 2 je klasično obrađena paljenim finišom, uz scroll gravirane delove baskule i detalje lovnih ptica. Obe puške istog modela i danas imaju mnogo pristalica, naravno nešto dubljeg džepa.

Kako fabriku vode tri sestre, puškama pod nazivom Theme 6 stavljene su ukrasne pločice koje na sebi nose likove vlasnica fabrike
Kako fabriku vode tri sestre, puškama pod nazivom Theme 6 stavljene su ukrasne pločice koje na sebi nose likove vlasnica fabrike

Kada smo u zoni luksuznih Fausti položara, da kažemo nešto i o njihovom vrhunskom modelu Senator. Ove dvocevke položenih cevi, krase H&H mehanizmi za paljenje vatri. To su bočne pločice sa sedam čivija, dugim, preskupim lisnatim oprugama i ugrađenim interceptorima (hvatačima), su unutrašnji sigurnosni uređaj najviše klase. Njihov zadatak je da u hodu uhvate čekiće, pre kontakta sa udarnom iglom, u svim slučajevima osim kada je lovac povukao obarač do kraja. Interceptore na Zapadu ugrađuju isključivo u vrhunska oružja. Na našim prostorima najčešća oružja sa interceptorima su položare Merkel model 8 i bokerice IŽ 27. Položare Fausti Senator H&H, mogu biti sa ili bez polužice, koja služi za skidanje bočnih pločica. Cevi svih kalibara i čokova su demi blok spojene u baskuli, a zabravljuju ih dva donja Purdey ključa. Kundak je najčešće engleski, mada se može dobiti Senator i sa nemačkim tipom kundaka. Kupac odlučuje o nivou, odnosno klasi gravure. Videli smo duboku cvetnu gravuru, kod koje su isprepletane zlatne niti i spirale, istovetne na baskuli i bočnim pločicama. Nasuprot njoj je manje nametljiva sitna Rose&Scroll gravura obogaćena motivima iz ptičarskog lova. Često vlasnici žele da njihova puška nosi i njihove inicijale urađene u zlatu ili srebru, što se radi na štitniku obarača. Najsitnije ručno čekiranje, nauljenih, najfinijih orahovih kundaka, obavezan je detalj “Faustijevih” pušaka Senator klase. One se smatraju i najskupljim “Faustijevim” puškama.
Kako firmu “Fausti” danas vode Stefanove naslednice, Elena, Đovana i Barbara, napominjemo posebnu ediciju pušaka Dea British SL (Theme 6). Na ovim položarama Anson-Deeley sistema, postoje ukrasne pločice koje nose na sebi lik vlasnice puške. Ovo je vraćanje u 14. i 15. vek kada su bogati italijanski plemići kod najboljih gravera naručivali oružje sa likom svojih izabranica. Tako, danas bogati lovac može kod ove firme da naruči za sebe ili svoju damu, pušku koja nosi njen gravirani lik. Videli smo i vama prezentujemo puške sa likom Đovane i Barbare Fausti. Koja bi dama odolela ovakvom poklonu?

Nestvarno vitke i privlačne

Dea Britishh familija Fausti sačmarica u osnovi podrazumeva položare Anson-Deeley sistema, što znači da su im udarni mehanizmi smešteni unutar baskule. Cevi su ovde spojene najčešće danas primenjivanim mono-blok postupkom. Tu se u jakom čeličnom otkovku, radi deo ključeva, a cevi se umeću pojedinačno u ležišta na monobloku. Donji lenjir i nišanska šina se zatim letuju i tako povezuju cevi celom dužinom. Ovo je pouzdan, čvrst i mnogo jeftiniji način izrade dvocevnih sačmarica. Međutim, ovo pojeftinjenje u tehnološkom procesu je nadoknađeno tzv round body – potpuno zaobljenim izgledom glave puške – baskule.

 

Z

Puške iz ove serije izgledaju izuzetno vitko i privlačno, naročito dvocevke manjih kalibara kao što je Theme 1 napravljene u kalibru 36 - .410/76, sa jednim selektivnim obaračem
Puške iz ove serije izgledaju izuzetno vitko i privlačno, naročito dvocevke manjih kalibara kao što je Theme 1 napravljene u kalibru 36 – .410/76, sa jednim selektivnim obaračem

aobljavanje baskule nije samo vizuelno obaranje oštrih ivica, već je zahtevalo konstruisanje novog mehanizma, koji se sada smešta u mnogo manji prostor. Puške iz ove serije izgledaju nestvarno vitko i privlačno. To se naročito odnosi na dvocevke manjih kalibara, jer se za svaki kalibar radi dimenziono odgovarajuća baskula. Tako smo bili oduševljeni Fausti Dea British Theme 1 puškom, koja je urađena u malenom kalibru 36 – .410/76. Ta dvocevna puška ima jedan selektivni obarač, Purdey bravu, sitnu english scroll gravuru i nestvarno male, uzane dimenzije. Ona je poput dečije igračke i dimenziono odgovara ili je čak uža od jednocevnih sačmarica poput Harrington & Richardson (H&R) ili ruske puške IŽ-18 Baikal kalibra 12.

Mašta umetničkih gravera

U klasičnom obliku, bez zaobljenja baskule, ali i dalje sa Anson-Deeley (box lock) mehanizmom vatri, “Fausti” radi modele Dea British SL Theme 1, Theme 2, Theme 4 i Theme 5. I ovo su divne puške, nešto uglastijeg oblika baskula i sve imaju ukrasne bočne pločice, koje ne smemo smatrati H&H mehanizmima vatri. Pošto se ove pločice ugrađuju kako se ne bi ograničenom površinom sputavala mašta umetničkih gravera, to ovde njihovo umeće potpuno dolazi do izražaja. I spajanje cevi je demi blokom, što takođe smanjuje cenu puške, tako da kupac koji voli maštovite gravure dobija rad gravera za sav raspoloživi novac. Da li ovo razumete? Kupili ste klasično (jeftinije) konstruisanu pušku, ali ste zato do njene pune cene dobili vrhunsku gravuru. To može biti duboki Rose&Scroll sa motivima iz lova, ili sitna cvetna, veoma umerena, ali za izradu složena gravura. Takođe, kao Theme 1 i Theme 2, kupac može da dobije duboku cvetnu gravuru, kroz koju se celom površinom provlači utkana zlatna nit. Ta zlatna nit potpuno prati engleske cvetne gravure. Isto to, samo sa tamnom mat (kao crni somot).

Veliki izbor graviranih motiva na “Faustijevim” modelima
Veliki izbor graviranih motiva na “Faustijevim” modelima

Bili smo u prilici da vidimo kako bogati kupac upravo u ovom Theme 4 dezenu, je naručio dve identične puške, koje jedino mogu da se razlikuju po zlatnim ciframa 1 i 2 umetnutim u početak nišanske šine. Posedovanje i lov puškama bliznakinjama, po pravilu najbogatije graviranih, privilegija je i najbogatijih lovaca, koji usvajaju britansko lovačko razmišljanje.
Ovim tekstom više smo se bavili leopotom puške, a manje njenim tehničkim karakteristikama. Nismo mogli da nađemo bolju firmu od ove koju vode tri šarmantne sestre Fausti. Nadamo se da ćete uživati razgledajući fotografije ovih lepotica.

Vlada Mitrović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još