Zlato sa Pirineja

 

Sačmarice i dvokuglare horizontalnog rasporeda cevi, koje nose oznaku Arrieta Y Cia, ubrajaju se u klasu Fine Guns oružja, koje se u svetu bogatih smatra za predmet investicionog ulaganja novca. Takve puške svrstavaju se u familiju dragocenosti, poput umetničkih slika, skupocenih satova, dijamanata… Što starije to su vrednije. Zavirili smo u plavu knjigu vrednosti oružja (Blue book of gun values), gde stoji da je u SAD bez premca najbogatije svetsko tržište, puške Arrieta uvozile velike kuće ”žGriffin&Howe”, ”žNew England Arms”, ”žOrvis”, ”žQuality Arms” i ”žWingsshooting Adventures”. Ovaj popis prestižnih uvoznika i cene koje su prikazane kreću se od 15.000, pa na više. To nam dovoljno govori o kakvim je puškama reč.

Položare u više primeraka

Puške Arrieta imaju H&H mehanizme vatri, najskuplje sisteme spajanja cevi, kundake i gravuru. Produkcija nije velika i dvadeset zaposlenih vrhunskih puškara, baš kao u vreme kada Avelino radio pušku za španskog Kralja Alfonsa. Arrieta puške prodaju se u SAD, Britaniji, Italiji, Nemačkoj… Ni jedna puška nije serijska, već o svakoj odlučuje budući vlasnik, u smislu kalibra, dužine cevi, čokova, kundaka i nivoa gravure. Čitav tim eksperata pregleda staru orahovinu i Pirineja, Galicije i Andaluzije, kako bi se odabrali odgovrarajući primerci. Kupci Arrieta pušaka mogu biti jedan od 13 ponuđenih modela sačmarica i tri modela dvokuglara. Sve su puške horizontalnog rasporeda cevi, koje zovemo položare, a Englezi i Amerikanci ih označavaju sa S/S – side by side.

Rigorozna kontrola

Model 557 može se smatrati za standardni i bazni model ove kuće, a predviđen je za kalibre 12, 16, 20, 28 i 36 (.410). Kalibri 12, 20 i 36 mogu biti sa ležištima dugim 70 ili 76 mm. Cevi su urađene od vrhunskog Bellota – čelika i obavezno imaju tvrdo hromiranu unutrašnjost.

Sačmarica Arrietta Model 557 je standardna puška - bazni model ove kuće
Sačmarica Arrietta Model 557 je standardna puška – bazni model ove kuće

Povezivanje cevi je izvedeno starim i skupim demi blok postupkom, koji Englezi zovu chooper lump. Taj postupak podrazumeva da se svaka cev sa odgovarajućim delom ključeva radi kao jedna celina. Zatim sledi rigorozna kontrola svake cevi, dela ključeva i spoljnih elementa, posle čega se cevi uzdužnim lotovanjem povezuju u jednu celinu. Mala greška u bilo kom delu izrade ili spajanja dovodi do odbacivanja obe cevi u škart. Zato ovaj postupak primenjuju samo najbolji proizvođači oružja, dok svi ostali cevi povezuju u zoni ležišta metka kovanim monoblokom, koji na sebi nosi ključeve, Monoblok postupak je jednostavan, jeftin i daje vrlo mali procenat škarta. Ali, zato ne postoji ni jedna jedina vrhunska Fine Guns puška, kod koje su cevi povezane monoblok postupkom. Ove cevi se u jakoj kovanoj čeličnoj baskuli zabravljuju klasičnim Pardijevim zabravljujućim mehanizmom. Engelski puškar Purdey je još 1863, patentirao sistem za bravljenje sa dva donja ključa.

Pušku Arrietta poručio je i postao vlasnik španski kralj Alfonso 13.
Pušku Arrietta poručio je i postao vlasnik španski kralj Alfonso 13.

Oni se nalaze jedan iza drugog sa donje strane cevi i u zatvorenom položaju ih blokira dvozuba, horizontalno pokretna ploča. Pločom za zabravljivanje se komanduje preko poluge smeštene na vrhu baskule. Literatura ovu polugu definiše kao Vestli-Ričards ili Top Lever polugu. Kod podkundaka Arrieta primenjuju se najskuplja i najkvalitenija rešenja. Nareckano dugme na prednjem kraju podkundaka je ustvari kraj duge šipke kojom se komanduje bravom koja povezuje podkundak i cev. Ovaj opet najskuplji mehanizam takođe se vezuje za engleskog puškara Pardija i naziva se Purdey push rod (Pardijeva gurajuća šipka). U tom maniru je urađen i udarni mehanizam ili mehanizam za paljenje vatri – mehanizam vatri.

Bazni model Arrieta 557

Najskuplji postojeći mehanizam vatri je onaj kod koga se svi delovi, osim podizača oroza, nalaze montirani na bočnim pločicama. Takav prvi mehanizam je proizvela i patentirala engleska firma Holand i Holand 1883. Od tada se naziva H&H, side lock ili nemački – seitenschloss. Karakterišu ga skupe i na odziv veoma brze V lisnate opruge, meko okidanje, postojanje interseptora – hvatača. Oni hvataju udarače uvek kada krenu ka iglama, osim kada su obarači povučeni do kraja. Ova unutrašnja sigurnost koju pružaju interseptori je dragocena osobina i osim ruske IŽ-27 bokerice, imaju je isključivo skupe puške. To važi za sve primenjene sistem paljenja vatri na Arrieta puškama.

Dvokuglare položenih cevi Arrieta Exspress R2 rade se u snažnim kalibrima .300 H&H Magnum, .375 H&H Magnum, 9,3x74R...
Dvokuglare položenih cevi Arrieta Exspress R2 rade se u snažnim kalibrima .300 H&H Magnum, .375 H&H Magnum, 9,3x74R…

H&H mehanizmi se lako skidaju sa puške, pa se zato mehanizam lako održava, čisti, podmazuje i popravlja. Postoje razni H&H mehanizmi, a na većoj su ceni oni koji imaju više čivija – osovinica. Arrieta model 557 ima H&H pločice sa šest čivija i to je bazni model. Na gornjoj strani pločice nalazi se polužica za laku demontažu H&H mehanizma baskule. Standard je da model 557 ima dva obarača, ali se može dobiti i puška sa jednim ne selektivnim obaračem. Kočnica se nalazi na vratu kundaka i koči sve delove koji se mogu neželjeno otpustiti. Dužina cevi i raspored čokova su detalji koji se unapred dogovaraju sa svakim kupcem. Masa puške kalibra 12 iznosi od 3,1 do 3,3 kg. I ovaj osnovni Arrieta model ima ugrađene selektivne ejektore, ali se moguu zameniti i klasičnim izvlakačima ukoliko to kupac želi. U svim pristojnim lovovima sramota je iza sebe ostaviti ispaljene čaure i zato mnogi lovci više vole izvlakače od ejektora, jer ne moraju da skupljaju izbačene čaure. Kundak je po pravilu engleski, ali na zahtev rade i nemački tip kundaka, Nauljeni u dugo polirani orah sa Pirineja je detalj koji svojom strukturom privlači pažnju čak i na ovom baznom modelu. Često se Arrieta 557 model radi u paru kao puške bliznakinje, koje razlikuje samo zlatni broj 1 ili 2, na početku nišanske šine. Modele 557, 578 i 570 razlikuje samo završna obrada baskule, nivo gravure i kategorija orahovine. Sve su to puške vrhunskog proizvođača, iako ne sa vrha Arrieta lestvice.

Lako otvaranje

Arrieta model 600 Imperial je direktan naslednik sačmarice koju je na početku karijere Avelino uradio za španskog kralja Alfonsa XIII. Ova položara radi se u svim kalibrima 12, 16, 20, 28 i 36 (.410) i sa istom tehnologijom izrade i povezivanja cevi. I ovde cevi u baskuli bravi Pardijeva brava, ali postoje i jake bočne blende koje dodatno osiguravaju cevi od horizontalnog pomeranja. Bočne blende, odlika su nemačkih oružara koji su ih obavezno primenjivali na Sauerovim i Simsonovim položarama. Udarni H&H mehanizmi na ovom modelu imaju pločice sa čak devet čivija – osovinica, što ih po kvalitetu stavlja iznad gore navedenih modela. Imperial 600 ima još jednu odliku, koju retko imaju puške, pa čak i one iz redova Fine Guns.

 

puške Model 802 su veoma cenjene među damama lovcima zbog izuzetno lakog otvaranja
puške Model 802 su veoma cenjene među damama lovcima zbog izuzetno lakog otvaranja

Posebno je ta odlika cenjena među damama lovcima i starijom gospodom, a to je osobina lakog otvaranja. Ovaj assisted opening action, sistem lakog otvaranja – preklapanja cevi, zasniva se na ugradnji specijalne opruge koja ima zadatak da smanji silu potrebnu za pomeranje u desno Vestli-Ričardsove poluge. Nemoguće je da se puška sama otvori, ali zato poluga klizi lako u stranu, čak i pod nežnim ženskim prstima. Sve napred rečeno, uz još skupji orah i dublju i bogatiju gravuru, važi i za Imperial 600. Divna puška dostojna kraljevskog imena. Sličan je i novi model 601, ali i modeli 801, 802, 803, 871, 873 i 931, se razlikuju samo u nivou luksuza i gravure.
Iz tog sveta gornje klase izdvajamo još dve sačmarice položare Arrieta model 872 i model 06, koje zadržavaju sve opisane vrhunske osobine, ali pored njih imaju i ptpuno zaobljene linije baskule. Ove round body zaobljene puške, deluju nestvarno lepo. Kao da se radi o igračkama, blagih oblih linija, a ne o ubojitim puškama. Sve opisane Arrieta sačmarice mogu se smatrati ostvarenjem sna svakog lovca klasičnog ukusa.

Ojačana baskula

Za kraj priče o Arrieti, da Vas bliže upoznamo sa njihovim dvokuglarama položenih cevi. Nose oznake Arrieta Express R2, R4 i R5 Safari. U osnovi su to iste puške samo su rađene u tri nivoa luksuza i gravure. Rade se u kalibrima .300H&H Mag, .375 H&H Mag. 9,3x74R, 8x57IRS, .458 Win, Mag, i .470 Nitro Exp. Cevi su i ovde urađene od najboljeg Bellot čelika i spojene demi blok postupkom. Pored dva donja široka ključa, dodat je i treći u vidu prizmatičnog ispusta smeštenog između cevi. Ova se trostruka brava naziva Pardi Skot konstrukcija. Baskula je znatno ojačana, jer jaki karabinski kalibri daju znatno veće radne pritiske. Kao i kod sačmarica, igle se mogu demontirati sa čela baskule, a postoje i odvodi za gasove u slučaju da igla probije kapsulu. Mehanizam vatri je takođe H&H sa sedam čivija i crticom koja služi kao indikator položaja udarača. Dragoceni hvatači – interseptori nalaze se u svakoj H&H pločici.

Arrieta Exspress R4 napravljene su u tri nivoa luksuzne gravure. Cevi su urađene od najboljeg bellota i spojene demiblok postupkom. Ove dvokuglare namenjene su za afrički lov
Arrieta Exspress R4 napravljene su u tri nivoa luksuzne gravure. Cevi su urađene od najboljeg bellota i spojene demiblok postupkom. Ove dvokuglare namenjene su za afrički lov

Ugrađuju se uglavnom ejektori, a na poseban zahtev izvlakači ispaljenih čaura. Otvoreni V nišan, dnevna i noćna mušica, standardna su oprema ovih dvokuglara. Takođe Arrieta i oprema montažama i optičkim nišanima po želji kupca. Kundaci, duboka, cvetna arabeska ili bulino gravura su važni detalji koje određuje naručilac puške. Preciznost ovih pušaka naravno, nije na nivou lovačkih obrtnočepnih karabina, ali je veoma visoka za standarde dvokuglara.

Sam vrh luksuza

Iako na svetskom tržištu postoji mnogo kvalitenih karabina raznih sistema, dobra dvokuglara prestižnog imena nikada neće izaći iz mode. I uvek će biti lovaca koji ne žale da izdvoje i desetine hiljada dolara. U samom vrhu te lux ponude se nalaze Arrieta Expres R dvokuglare. Predstavili smo vam izvanredne, lepe, kvalitetne i skupe puške proizvedene na adresi Morkaiko 5, 20870 Egoibar – Guipuzcoa – Spain. Tu svega dvadesetak vrhunskih majstora proizvodi Arrieta puške koje će svakoga zadovoljiti u lovu, ali i predstavljati vredno dobro, baš poput umetničke slike, nakita, nekretnina…

Hrabar početak

Sve je počelo još davne 1916, kada je dvadesetogodišnji, tek odškolovani puškar Avelino Arrieta, otvorio u Eibaru radionicu. To je bio izuzetno hrabar potez, jer je Eibar u Baskiji centar proizvodnje oružja celog Pirinejskog poluostrva i tu vlada nemilosrdna konkurencija. Tako je bilo i te 1916, a tako je i sada. Avelino Arrieta, kreće vrlo ambiciozno, ne sa popravkama, delovima i izradom jeftinog oružja, već sa vrhunskom sačmaricom položarom, ručno rađenom po sopstvenoj konstrukciji. Te njegove prve puške imale su mehanizme vatri na demontažnim bočnim pločicama i jako skupu duboku gravuru. Po onom pravilu da najskuplja i najluksuznija roba prva nađe kupca, tako su se i puške Avelina Arriete prodavale čim bi bile završene. U sredini starih i poznatih oružara Eibara, tek stasali momak postao je veoma poznat. Toliko, da je kod njega naručio pušku, niko drugi do španski Kralj Alfonso XIII. Istu takvu pušku, rađenu za španskog kralja Arrieta Y Cia proizvodi i danas pod imenom 600 Imperial. Kada Avelinu u pomoć pristignu i njegovi sinovi Hoze i Viktor Arrieta, te 1940, otvara manju fabriku oružja pod imenom “Avelino Arrieta & Hijos” (A. Arrieta i sinovi), takođe u Baskiji, u gradu Elgoibaru. Firma napreduje, menja prvo ime u “Manufacturas Arrieta”, a 1981, dobija današnji naziv “Arrieta Y Cia”. Danas firmu uspešno vode Avelinovi unuci Huan Karlos i Asier, opredeljeni samo za proizvodnju vrhunskih skupih lovačkih pušaka.

Vlada MITROVIĆ

foto: „Arrieta“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još