Pun pogodak

U jednoj starijoj epizodi serijala „Simpsonovi“ prikazuje se imaginarno odrastanje glavnog junaka Barta i scena gde on ruši napuštene građevine, uz konstataciju: „I can’t believe I get paid to do this!“ (ne mogu da verujem da sam plaćen za to). Upravo to se nametalo kao zaključak tokom testiranja fabrički nove i koncepcijski savremene puške u predivnim vremenskim uslovima i uz obilje odlične municije u više laboracija. San svakog novinara specijalizovanog oružarskog časopisa, ali retkost u našim uslovima.
Užička prodavnica „Sport“ u svom prodajnom asortimanu ima paletu uvezenog modernog američkog oružja, namenjenog lovu i sportu, a nama najatraktivniji model je kompaktna varijacija proslavljenog rešenja Judžina Stonera. Fabrika „Smith & Wesson“ ne prestaje da tržištu nudi novitete, ne iskazujući surevnjivost ni prema modelima koji su konstruisani kod najvećih konkurenata. Tako je došlo do pojave da i oni ponude svoju varijantu puške sistema AR15, a na našem testu se našla verzija pod nazivom M&P15 Sport. Reč je o poluautomatskoj pušci u formatu dobro poznatog vojnog oružja M4, koji je blizak senzibilitetu brojnih Amerikanaca, ali i strelaca na drugim kontinentima.
Naš prvi utisak pri kontaktu s ovim oružjem se graničio sa oduševljenjem, prvenstveno jer je proizvođač primenio rešenja koja smatramo najoptimalnijim izborom. U SAD ovakve puške smatraju „Barbikama za muškarce“, jer je ponuda dodatnih i izmenjivih delova zaista impresivna. Doslovno svako može prema svojim potrebama i nahođenju da kastomizuje svoje oružje, ali naglašavamo kako nam se i ovaj standardni fabrički paket veoma dopada. Мada to nije među najbitnijim delovima celine, važno je istaći kako S&W prodaju ovaj svoj model opremljen Magpull okvirima kapaciteta 30 metaka, a oni se smatraju najboljim na tržištu i naša iskustva prilikom njihovog korišćenja na drugim puškama su sjajna.
M&P15 Sport ima nešto deblju cev dužine 16 inča (40,6 cm), a interesantno je da ona ima neuobičajenih pet polja i žlebova, dok je korak uvijanja provereni jedan pun krug na devet inča dužine. Od ostalih tehničkih karakteristika, valja pomenuti da je masa praznog oružja nepuna tri kilograma, čemu doprinosi izrada sanduka od 7075 T6 aluminijuma (cev je napravljena od čelika 4140). Teleskopski kundak se može podesiti u šest pozicija, u zavisnosti od namene i deluje prilično izdržljivo. Izuzetno zanimljivo deluje sistem mehaničkih nišana, jer je zadnji lako podesivi i precizni Magpul Folding MBUS, koji bismo kao komponentu rado videli u „after market“ prodaji i kod nas. To je sistem koji omogućava laku i veštu rektifikaciju tačnosti pogodaka, iako na nešto slično naši korisnici nisu navikli. Verujte, gađanje mehaničkim nišanima je vrlo zabavna delatnost, ako imate ovakav nišanski sistem na oružju.
Suprotno pojedinim militantno nastrojenim, doslednim pratiocima trenutnih trendova, deluje dopadljivo što se proizvođač opredelio da ovo oružje ne nudi sa dodatnim vertikalnim držaljama u zoni prednje obloge, već puška ima zaštitni rukohvat, kao na seriji M16A2. Prihvatamo da svako od nas ima drugačije sklonosti, ali ova varijanta se sasvim dobro pokazala u više konkretnih namena.
Primetivši da je cev spolja zaštićena nanosom materijala koji se u SAD uobičajeno naziva melonit, raspitali smo se kod tamošnjih korisnika koliko je ovaj vid zaštite otporan na spoljne uticaje. S obzirom na to da više „Smith & Wesson“ pištolja ima takav površinski sloj na čeličnim delovima, tokom upotrebe je otporan jednako kao i tenifer na „Glockovim“ modelima. Dakle – odlično.
Iz istih izvora smo saznali i kako je kolega iz „The Gun Digest“ magazina prilikom fabričke promocije modela MP15 Sport na otvorenom strelištu u Arizoni, krišom od predstavnika proizvođača, uneo punu šaku peska u sanduk jedne od pušaka i potom je samo otresao i više puta repetirao „na prazno“. Test-strelac je nakon toga iz nje ispalio 300 metaka u vrlo brzom režimu paljbe i nije bilo ni nagoveštaja zastoja ili mogućeg oštećenja. Ovo naročito ističemo, pošto na modelu koji opisujemo nema uobičajenog poklopca-klapne iznad otvora za ekstrakciju čaura, a uvreženo je mišljenje kako upravo taj deo sprečava probleme sa funkcionisanjem pušaka sistema AR15. Kao što se taj segment pokazao funkcionalno nepotrebnim, dopadljivo je i što na pušci nema suvišnih Picatinny šina koje štrče, jer je namena ovog oružja jasno definisana. Tu moramo pojasniti neke nedoumice kod potencijalnih korisnika na našem terenu. Formalno i „papirološki“ posmatrano, ovo je poluautomatski lovački karabin kalibra .223 Remington i može se regularno kupiti i posedovati, uz nabavnu dozvolu za tu vrstu i tip oružja. Kod nas i dalje postoji svojevrsna neodređenost oko naziva pojedinih sistema, tako da se i teške takmičarske puške namenjene long range takmičenjima poseduju s oružnim listovima u kojima piše da su lovački karabini. Isto važi i za delimično prerađeno, ranije vojno, repetirajuće ili poluautomatsko oružje, razne sportske i puške koje su manje-više namenjene rekreativnom streljaštvu.
Dakle, kome i čemu je namenjena puška S&W MP15 Sport? Najpre će mu se obradovati pobornici 3-gun takmičenja, jer su puške na bazi AR15 nezaobilazne u toj disciplini. Kako se promenom zakonskih propisa od naredne godine omogućava liberalnija nabavka municije, sasvim smo uvereni da će na našim strelištima takve višemetne poluautomatske puške malih gabarita biti jedno od najkorišćenijih oružja. Često se govori kako je za popularni plinking najzahvalniji kalibar .22 LR, potom sačmene patrone, ali mišljenja smo da se spretnom puškom kalibra .223 Remington može dobiti mnogo više. Metak razantne putanje, visoke preciznosti i malog impulsa je skoro idealan za ovladavanje bazičnom streljačkom veštinom. Biće prilike da to i dokažemo.
Dalje, ne može se osporiti činjenica da su bezbedonosne službe u našim uslovima prilično neadekvatno opremljene. Počev od agencija koje prate transport novca, čiji pripadnici, uglavnom, nose pištolje limitirane vatrene moći, preko policijskih timova naoružanih AP M70AB2, te obezbeđenja ličnosti i objekata, kod kojih vlada totalno šarenilo – svi odreda doslovno vape za laganim puškama malih dimenzija, a zavidne upotrebljivosti kada nastupi „daleko bilo“ scenario. Uostalom, obratite pažnju šta koriste iskonski profesionalci tog tipa širom planete – M4 i njene derivate, skoro po pravilu sa selektorom paljbe na jedinačnom modu.
Ovim nemamo nameru da otvaramo nesvrsishodnu raspravu oko upoređivanja efikasnosti municije .223 Rem./5,56×45 nasuprot nama dostupnijem kalibru 7,62×39, niti da glorifikujemo AR15 u odnosu na AK47 koncept. Drage volje bismo koristili i preporučili u opisane namene i neku domaću, laganu poluautomatsku pušku sličnih karakteristika, ali – još uvek nešto takvo nije na pomolu. Tržište traži oružje kao što je S&W MP15 Sport, a ko je uvrsti u proizvodnju, imaće i profit. Ovo nije vojnička puška, tako da je besmisleno razmatrati da li će pouzdano raditi ako je prethodno potopimo u gusto blato, a sumnjamo kako će nekome zasmetati što na nju ne može da montira nosač za podcevni bacač granata M203. Ali, svakako da će mnogi poželeti da je poseduju i kod nas, a Amerikanci su se odavno opredelili kako je ta konfiguracija sasvim dovoljna za skoro sve što oni od oružja traže i žele: vežbanje streljaštva, zabava, određena takmičenja, zaštita imovine i lica, pa i za lov.
Verovatno će se tradicionalisti „narogušiti“ zbog iznošenja stavova suprotnih njihovom poimanju da lovci moraju biti naoružani jednometkama, jer viteštvo i davanje šanse divljači je vrlo upitna kategorija, ako se uzme u obzir kako životinje reaguju na zvuk ispaljenog hica. Potpuno je svejedno da li ćete ulov pogoditi/promašiti skupocenim kiplaufom ili ovakvom puškom donekle militantnog izgleda, tako da samo možemo ovom prilikom da istaknemo kako se u Americi i te kako uspešno lovi varijantama AR15. Ako je korisniku ovakvo oružje blisko i prijatno, uspešno rukuje i pogađa njime – treba mu omogućiti da ga upotrebljava u svim zakonski predviđenim situacijama.
Ergonomija je toliko dobra da smo na momente suzbijali poriv da suviše nahvalimo ovu pušku. Unošenje u zgib ramena, poravnavanje nišanske slike, dostupnost komandama, kontrola nakon opaljenja, kao i prenošenje paljbe na novi cilj su radnje koje vrlo brzo postanu rutinirani potezi. Bez zastoja, napora pri korišćenju i velike zaprljanosti nakon što se barutni dim razišao. Sjajno oružje, ukratko rečeno.
M. MILANOVIĆ

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Ubojit hibrid

Radi se o modelu punog formata, sa dimenzijama koje odgovaraju Government verziji M-1911 ali sa polimerskim ramom. S оbzirom da reklamni slogan razmetljivo naglašava da "To nije M-1911 vašeg dede", razmotrićemo sličnosti i razlike