Ambiciozni projekat

Grant Houk, prijatelj poznatog nožara Krisa Riva počeo je relativno kasno da se bavi izradom noževa, a uskoro mu se u poslu pridružio i sin Gavin. Najčešće nazive njihovih noževa predstavljaju akronimi – skraćenice od početnih slova osobina ili brave noža.
Ovaj porodični tandem izrađuje veoma kvalitetne I interesantne modele, a 2014. su se uhvatili u koštac sa izazovom da naprave automatski nož. Ovaj projekat uključivao je i samostalnu izradu mehanizma za izbacivanje sečiva. Proces projektovanja, izrade i usavršavanja trajao je godinama. Model Deadlock A imao je OTF mehanizam koji je brzo i glatko sa prednje strane noža gurao sečivo napolje. Posle godinu dana rešili su da usavrše nož i pojednostave izradu, tako da je nastao Deadlock B, a nedavno je završen i model C.
Uprkos visokoj ceni većoj od 2000 dolara, lista naručilaca ovog modela je toliko narasla da nisu uspevali da naprave dovoljan broj primeraka. Tako su otac i sin odlučili da iz porodične manufakture proširenjem proizvodnih kapaciteta i većim brojem radnika prerastu u Kompaniju sa kompjuterizovanim konstruisanjem u CAD programu i firmama saradnicama koje su im izrađivale pojedine delove noževa.
Na žalost nedavno je tandem ostao bez osnivača – Grant je preminuo ostavivši sinu Gavinu da vodi firmu i osmišljava nove noževe.
R.K.
Foto: Pat Covert

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još