Bambus – izvor života

Nekada nismo ni mogli da zamislimo da se zateknemo u tropskoj šumi ili na nekom drugom kontinentu. Prevozna sredstva su usavršena, standard porastao i letovanje na dalekim destinacijama nije više nedostupno.
Koliko god atraktivna odredišta na dalekom Istoku bila valjalo bi voditi računa i u koje doba godine se tamo putuje. Zbog monsuna i tropskih oluja neki periodi nisu preporučljivi za boravak na Tajlandu, Filipinima, Vijetnamu… No cene su tada povoljne.
U koliko se zateknete usred šume kada počinje kiša ili oluja, trebalo bi poštovati redosled prioriteta: zaklon, vatra i voda. Odgovor na sva ova pitanja daje – bambus. Raste u tom podneblju, a mnogi i ne znaju koliko može biti koristan na terenu.
Ukoliko imate nož, od njegovog stabla možete lako da napravite zaklon, oružje ili posudu, a poslužiće i kao ogrev. Budući da je stablo bambusa člankovito, dovoljno je da probušite rupu u jednom od članaka i dobićete pitku vodu koja se skuplja u bambusovim stablima. Na taj način utolićete žeđ i smanjiti potrebu za hranom. Međutim ko zaista ogladni, a nije gadljiv može se poslužiti krupnim crvima koji se hrane bambusom. Kažu da su odličan izbor proteina.
No ni to nije jedini izvor hrane, jer bambusovi izdanci su veoma ukusni kada se skuvaju, što je poznato ljubiteljima kineske kuhinje.

R.K.
Foto: Thaiger Wa

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Afrički lovci

Borili se u Krimskom ratu, Francusko-pruskom ratu, Indokini, francuskoj invaziji Meksika i u oba svetska rata