Dalton Banda

Dalton Banda, bila je grupa odmetnika američkog Divljeg Zapada tokom 1890−1892. Takođe su poznati i kao Braća Dalton zbog tri njena člana koji su bili braća. Međutim, treba napomenuti da nisu svi članovi bande pripadali porodici Dalton. Banda je bila specijalizovana za pljačku banaka i vozova. Tokom pokušaja pljačke banke u Kofivilu, Kanzas, 1892. ubijena su dva brata i dva člana bande. Emet je osuđen na zatvorsku kaznu. Nakon što je odslužio 14 godina zatvora, bio je uslovno pušten.


Njihov najstariji brat Frenk je bio zamenik američkog Maršala, ali je ubijen 1888. godine. Godine 1890. trojica Dalton braće su se okrenuli ka kriminalu posle neuspeha kao pravnici. Oni su bili Graton „Grat”, Bob i Emet, najmlađi. Njihov srednji brat Viijam M. „Bil” Dalton je takođe imao karijeru kao odmetnik. Daltoni su bili aktivni kasnije i nezavisno od bande Džejmsa Jangera.
Njihov otac je bio Luis Dalton od Jackson County, Missouri. On je bio vlasnik bara u Kanzas Sitiju, kada se oženio sa Adeline Younger. Ona je postala tetka Kolu i Džimu. Nova generacija Daltona je rođena u kratkom razmaku: Frank (1858), Graton „Grat“ (1861), Vilijam M. „Bil“ (1866), Bob (1869), i Emet (1871).
Do 1882. godine, porodica je živela na Indijanskoj teritoriji, a kasnije u Oklahomi. Nekoliko godina kasnije, oni su se naselili u Kofivilu u jugoistočnom Kanzasu. Luis i Adelin Dalton su imali ukupno 15 dece, od kojih su dvojica poginuli kao bebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još