Milan Milanović

Dragulji na frontu

Najpoznatije polumatske puške Drugog svetskog rata su M1 Garand, Gewehr 43 i SVT40.
Sve tri su nastale tokom tridesetih godina prošlog veka.
Vojni vrh SSSR tridesetih godina 20. predano posvetio zameni uveliko anahronih repetirki Mosin-Nagan 1891/30, a domaći konstruktori su bili toliko napredni, da je prvobitno odabrano rešenje bila – automatska puška. Renomirani stručnjak Fjodor Tokarev je svojim modelom SVT38 uspeo da zadovolji kriterijume koje je postavio sovjetski vojni vrh. Trupna ispitivanja su iznela na videlo određene nedostatke, pa je izmenjeni model SVT40 definitivno usvojen u naoružanje
Poluautomatska puška Gewehr 41 (uvedena u nemačku vojsku 1941. po čemu je dobila naziv), zaslužna je za napredovanje Nemačke na frontovima u prvim godinama rata. Kasnije je modernizovana u Gewehr 43 I proizvođena u velikom broju.
Amerikanci su odlučili da krenu u realizaciju zamisli da se skoro kompletan borbeni sastav opremi savremenim oružjem velike vatrene moći. Američka pragmatičnost je došla do izražaja kada je tokom uporednog testiranja najbolje ocene dobila puška Džona Garanda. Istina, vojska je insistirala da novo oružje bude u unificiranom službenom kalibru .30-06 Springfield, pa je Garand morao da izmeni svoj inicijalni produkt izgrađen oko metka .276. Dobijena je puška koja je ovenčala slavom američke borce širom sveta, jer (nevezano za lične netrpeljivosti) jednostavno nije bilo ni približno tako moćne i jednostavne vojničke „alatke“ na bojnom polju.

Tekst i slke: M.Milanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još