Engelski mit o Kopu

Odigrala se 24. januara 1900. godine između vojske Velike Britanije i Bura. Bitka je deo Burskog rata (1899—1902) i završila se burskom pobedom.
Spajon Kop je planinski masiv u Natalu (Južnoafrička Republika), na obali reke Tugele, na oko 40 kilometara jugozapadno od Lejdismita. Krajem januara 1900. godine britanske trupe generala Bulera (30.000 ljudi) pokušale su po drugi put deblokadu Lejdismita. No Buri (11 000 ljudi) pod komandom generala Bote zadržali su ih 20. januara na ivici padina Spajon Kopa. Britanci su zatim u zoru 24. januara pod zaštitom magle prešli ponovo u napad i izbili na Spajon Kop. Međutim, kada se digla magla, Buri su podržani artiljerijom (5 topova) i lakom mitraljeskom i puščanom vatrom izvršili protivnapad i odbacili Britance na uzan i otkriven polazni položaj. Borba je produžena celog dana uz velike gubitke Britanaca. Dolazak britanskih pojačanja prouzrokovalo je nagomilavanje jedinica, koje su trpele velike gubitke. Ne čekajući naređenje ni nova pojačanja, Britanci su se u neredu povukli, izgubivši oko 90. oficira i 1650 boraca. Buri su izgubili 200 ljudi.


Ova bitka, iako ne toliko istorijski važna, imala je posebno mesto u izgradnji nacionalne svesti kod Engleza kao bitka koja je izgubljena ali se ipak slavi zbog herojske borbe. Kop je tako kod Engleza postao sinonim za požrtvovanu borbu. Tragove uticaja „mita o Kopu,, danas nalazimo u modernom kulturnom i sportskom životu kod Engleza. Npr. deo tribine na stadionu jednog od najvećih fudbalskih klubova Engleske, Liverpula, dobio je ime po ovoj bici, a kasnije je to postao opšti naziv za tribine sa glavnim navijačima svih fudbalskih klubova u Engleskoj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Afrički lovci

Borili se u Krimskom ratu, Francusko-pruskom ratu, Indokini, francuskoj invaziji Meksika i u oba svetska rata