Boško Ljubinković

Granica slobode

Američka oružarska firma „Freedom Arms“ ima sedište u mestašcu neobičnog naziva – Freedom (sloboda), koje je osnovano 1879, na granici država Ajdaho i Vajoming.
Postoji zanimljiva priča, o tome kako je mesto dobilo ovakvo ime. U tzv. pionirsko doba naseljavanja Severne Amerike, u 19. veku, dobar deo doseljenika činili su i mormoni, sa svojim čudnim običajima. Jedan od njih je i poligamija – mnogoženstvo, koje su zvanično upražnjavali sve do 1890. Kako su neke države zakonom zabranjivale brak sa više žena, a druge nisu, dovitljivi mormoni su se dosetili da izgrade naselje na samoj granici između dve savezne države, Ajdaha i Vajominga. Zakon u Ajdahu je zabranjivao poligamiju, ali u Vajomingu nije, pa je bilo dovoljno preći u drugu polovinu gradića da ne biste bili osuđeni. Po toj „slobodi“ je i mesto Freedom dobilo ime.
Ovo mesto od 470 stanovnika, kasnije je postalo čuveno po kvalitetnim puškarskim proizvodima, a sada je poznato i u celom svetu. Tu je, svojevremeno, Vejn Bejker osnovao firmu „Freedom Arms“, koju danas sa velikim uspehom vodi njegov sin Bob.

Boško Ljubinković
foto: Freedom Arms

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još