Jamato

Jamato i Musaši, su bili najteži bojni brodovi ikada napravljeni, težine 72,800 tona pod punim opterećenjem i opremljeni sa devet topova kalibra 46 cm(40 cm/45 top Tipa 94), bili su najveći topovi ikada montirani na bojni brod. Ni jedan brod nije preživeo rat.
Nazvan po staroj japanskoj Jamato provinciji, Jamato je bio dizajniran da se suprotstavi brojčano nadmoćnijoj floti SAD, koje su bile glavni neprijatelj Japana u ratu na Pacifiku. Kobilica je bila postavljena 1937. godine i zvanično uveden u službu nedelju dana nakon napada na luku Perl Harbor krajem 1941. godine. Tokom 1942. godine služio je kao glavni brod Japanske kombinovane flote, a u junu 1942. godine admiral Isoroku Jamamoto je upraljao flotom sa njegovog komandnog mosta tokom bitke kod Midveja, koja je bila potpuni poraz za Japan. Musaši je preuzeo ulogu vodećeg broda kombinovane flote početkom 1943. godine, dok je Jamato proveo ostatak godine i veći deo 1944. na relaciji između najvećih japanskih vojnih luka Truk i Kure, odgovarajući na američke pretnje u regionu. Iako je bio prisutan u bici za Filipinsko more, nije imao aktivno učešće u borbi.


Jedini put kada je Jamato upotrebio svoje topove je bilo u oktobru 1944. godine, kada je poslat na misiju da spreči američku invaziju Filipina tokom bitke za zaliv Lejte. Pobeda im je bila zagarantovana ali japanska flota se povukla misleći da je pred njima cela američka flota nosača, iako su to samo bili laki prateći nosači aviona.
Tokom 1944. godine Japan je izgubio veći deo svoje flote, a početkom 1945. japanska flota je bila toliko istrošena da su jedva imali goriva za svoje brodove. U očajničkom pokušaju da se zaustavi napredovanje Amerike na Okinavy, Jamato je poslat na misiju bez povratka u aprilu 1945. godine. Posadi je bilo naređeno da nasukaju brod na obalu i da se bore do smrti. Međutim Jamato je primećen južno od Kjušua od strane američkih podmornica i aviona. Jamato je potopljen 7. aprila 1945. godine od strane američkih bombardera izgubivši veći deo svoje posade.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Afrički lovci

Borili se u Krimskom ratu, Francusko-pruskom ratu, Indokini, francuskoj invaziji Meksika i u oba svetska rata