Neregularci iz ulice Bejker

Uprava za specijalne operacije (Special Operations Executive), bila je britanska obaveštajna organizacija iz vremena Drugog svetskog rata. Osnovana je odlukom ministra za ekonomsko ratovanje Hjua Daltona 22. jula 1940. da vrši špijunažu, sabotaže i izviđanje u delovima Evrope koju su okupirale sile Osovine i da pomaže lokalnim pokretima otpora.


U početku je bila uključena u osnivanje Pomoćnih trupa, tajne organizacije otpora koja bi bila aktivirana u slučaju nemačke invazije Britanije. Malo je ljudi znalo za postojanje Uprave. One koji su bili deo nje ili su povezani sa njom nazivali su „neregularci iz ulice Bejker“, po sedištu njenog štaba u Londonu. Takođe se nazivala i „Čerčilova tajna vojska“ ili „Ministarstvo nedžentlemnskog ratovanja“. Zbog bezbednosti, njeni ogranci, a ponekad i cela organizacija je bila sakrivana pod imenima kao što su „Združeni tehnički odbor“ ili „Međuslužbeni istražni biro“.
Uprava je delovala u svim država koju su napale ili okupirale sile Osovine, osim onih gde su demarkacione linije dogovorene sa britanskim glavnim saveznicima, Sovjetskim Savezom i SAD. Povremeno je koristila neutralne države ili je činila planove i pripreme u slučaju da neutralne države napadnu sile Osovine. Organizacija je direktno zapošljavala više od 13.000 osoba, od kojih su oko 3.200 bile žene.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Afrički lovci

Borili se u Krimskom ratu, Francusko-pruskom ratu, Indokini, francuskoj invaziji Meksika i u oba svetska rata