Dragan Šaponjić

Odbijen na „neviđeno“

Kada je početkom 2013. godine, u SAD najavljen program modularnog ručnog oružja za vojsku (Modular Handgun System – MHS), vredan minimum 350 miliona dolara (perspektivno i znatno više), „Beretta“ je ubrzala radove na novom polimerskom pištolju APX. Ujedno je modernizovan i osnovni model M-9 koji je još 1995. ušao u naoružanje US Army.
No ovoga puta armija nije prihvatila unapređenu verziju M-9. Iznenađenje je tim veće što nisu čak ni tražili oružje za testiranje, već su ga odbili na „neviđeno“, a naručili su još 100.000 komada osnovnog modela M-9! Pritom, ova odluka nije zvanično obrazložena, a neoficijelno je rečeno da „novi pištolj ima previše noviteta“.
Neki od „noviteta“ (zapravo se radi o proverenim rešenjiima preuzetim sa nekih drugih modela pištolja), su finiš oružja u vidu specijalnog keramičkog premaza otpornog na visoke temperature i mehanička oštećenja (od grebanja i abrazije) u mat bojama peska i zemlje. Cev je produžena za nekoliko milimetara (iako i kod osnovnog modela izviruje iz navlake), a na ustima je navoj za montažu prigušivača zaštićen fino nareckanom navrtkom.
Ipak, „Beretta“ nije odustala od usavršavanja svog najprodavanijeg modela i u junu 2015. godine nova M-9A3 ponuđena je službenom i civilnom tržištu. što je svakako obradovalo mnoge civilne korisnike.

Dragan Šaponjić
foto: „Beretta“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još