Petar Veliki

Petar I Aleksejevič Romanov (Moskva, 30. maj/9. jun 1672 — Sankt Peterburg, 28. januar/8. februar 1725), poznatiji kao Petar Veliki, bio je ruski car i imperator koji je vladao od 27. aprila/7. maja 1682, pa sve do svoje smrti 1725. godine. Reforme sprovedene na planu zemlje, teritorijalno proširenje i proglašavanje imperije ga čine najistaknutijim i najuticajnijim ruskim monarhom, evropejista, reformator, vojskovođa, modernizator i ekspanzionista, Petar Veliki je najpre idejni, a zatim i delotvorni tvorac Rusije kao jake, industrijski, militarno, urbanistički, teritorijalno i kulturološki evropske sile koja će postati jedna od najstabilnijih i najmoćnijih imperija, a zatim država svetske istorije, do današnjeg dana.


Na presto je došao nakon mnogih dvorskih intriga i zavera. U početku je vladao zajedno sa slabim i bolesnim polubratom, Ivanom V, koji je umro 1696. godine. Nakon Ivanove smrti, kad je postao car, nemilosrdno je ugušio bilo kakav tip otpora, pa čak i u sopstvenoj porodici.
Petar je vladao sam do 1724, a potom je vladao zajedno sa svojom ženom, Katarinom Aleksejevnom. Modernizovao je u to vreme prilično zaostalu feudalnu Rusiju na društvenom, političkom, vojnom i ekonomskom planu, a u isto vreme vodio je ekspanzionističku politiku, uglavnom ka zemljama koje su izlazile na more. U toku svoje vladavine, pretvorio je Rusiju u vodeću evropsku silu tog vremena. Odbacio je titulu cara 1721. godine i zamenio je titulom imperatora.
Petar Veliki jedan od najmoćnijih i najuticajnijih vladara moderne evropske istorije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Afrički lovci

Borili se u Krimskom ratu, Francusko-pruskom ratu, Indokini, francuskoj invaziji Meksika i u oba svetska rata