Milan Milanović

Precizan i nepouzdan

Automat Reising kalibra .45 ACP, konstruikcija Judžina Reising na proverenom sistemu odloženog trzaja zatvarača, zbog opšteg nedostatka poluautomatskog i automatskog oružja uveden je u naoružanje SAD po hitnom postupku.
Međutim, kritike oko svojstava modela 50 i 55 su postale sve učestalije. Rasklapanje radi uklanjanja zastoja bilo je prilično otežano zbog mnonštva sitnih delova podložnih kvaru ili gubljenju, često su se lomile udarne igle, a selektor paljbe je bilo teško kontrolisati u uslovima slabije vidljivosti, što zaista ume da zbunjuje korisnika.
Ređali su se primeri koji su pokvarili reputaciju automata M50 i M55. Usled pravih vapaja svojih boraca zbog brojnih zastoja automata Reising tokom kampanje na Solomonskim ostrvima (okviri su bili neupotrebljivi zbog prodora blata i peska), potpukovnik Merit Edson je naredio da se svi primerci u njegovoj jedinici jednostavno bace u reku Lungu punu krokodila. Svojim borcima je kao zamenu podelio spore, ali uvek pouzdane repertirke Springfield 1903.

Milan MILANOVIĆ
foto: depositphoto

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još