Revolver za Crnog Barta

Komemorativni Colt SAA Sheriff’s Model kalibra .45 Colt naručen je za izložbu oružja u Las Vegasu 1985. godine. Black Bart’s Colt je zapanjujuće umetničko delo od zlata, čelika i slonovače dostojno bilo koje kolekcije. Graviranje i intarzije u zlatu uradio je dugogodišnji “Coltov” majstor-graver George Spring predstavivši ključne motive i citate iz “balade o Crnom Bartu”.


Crni Bart je bio odmetnik Divljeg Zapada koji je pljačkao isključivo pošiljke novca prevožene Vels Fargom. U 28 prepada na diližanse poznatog prevoznika odneo je sefove pune novca i zlata, a da nije ispalio nijedan metak. Uvek je pljačkao sam, maskiran i naoružan sačmaricom. Ljubazno se obraćao kočijašima i njihovim pratiocima, nikada nije otimao novac od putnika, a prema ženama je bio pažljiv i galantan. Zbog toga su ga građani Amerike doživljavali kao razbojnika-džentlmena, a kasnije i pesnika jer je u toku prepada počeo da ostavlja pesme u diližansama, što je doprinelo da postane noćna mora Vels Farga.


Poslednja pljačka Crnog Barta nije protekla po planu. Kočija je prevozila 4800 dolara u zlatu i kovanicama u sanduku pričvršćenim za pod. Zbog toga je Bart morao da razbije okove sanduka, ali tada su ga iznenadili i zapucali, mladi lovac i kočijaš, tako da je ranjen morao na brzinu da pobegne. Pritom je u kočiji ostavio brojne lične stvari. Zahvaljujući tim sitnicama, među kojima je bila i maramica sa etiketom perionice veša, bandit je identifikovan i uhapšen.


Dugogodišnji pljačkaš se zvao Charles E.Bovles, vodio je mondenski život, a svetio se Vels Fargu, jer su mu u vreme „Zlatne groznice“ oteli prava na eksploataciju zlata na sopstvenoj parceli. Banka Vels Farga priznaje da ih je Crni Bart ojadio za 18000 dolara. Budući da tokom pljački nikada nije nikoga ranio niti ubio, Bovles je osuđen na šest godina, a odležao je samo četiri godine u Sent Kventinu.

Charles E.Bovles nikada nije zvanično priznao da je Black Bart
Charles E.Bovles nikada nije zvanično priznao da je Black Bart

Priredio: R.K.
Foto: Alan Garbers

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još