msc Vlada MITROVIĆ

Pištolj bez serijskog broja

Naziv Caracal asocirao nas je na turski pištolj Kirikale, koji je pre četiri decenije po uzoru na Walther PP proizveo MKE – turski oružarski gigant. Caracal na arapskom i kirikale na turskom jeziku znači – ris. Po mišljenju konstruktora, naziv neustrašivog predatora iz familije mačaka je baš primeren novom modelu pištolja.
Pištolj Caracal predstavljen je javnosti na velikoj izložbi IDEX 2007, koja se tradicionalno održava u Abu Dabiju. Radi se o prvom oružju firme „Caracal International LLC“ iz Abu Dabija, proizvedeno na Srednjem Istoku, a prodaje se širom sveta. Uobičajeno je da svaki ram pištolja uvek ima serijski broj. U slučaju loma nekog od delova, potrebno je nabaviti sve zakonom predviđene papire za zamenu celog rama. Međutim, Caracalov čelični sklop nema utisnut serijski broj, tako da ceo lako može da se naruči, zameni i servisira.
Iako se 85 % delova radi u Abu Dabiju, ostalo se dobijalo iz „Merkela“ (Suhl, Nemačka). Svake godine 20 svršenih studenata iz Abu Dabija odlazi u Suhl, gde šest meseci nastavljaju studiranje i obuku. Posle toga, vraćaju se u Abu Dabi, bez obaveze da rade u „Caracal International LLC“.
Caracal je pištolj polimerskog rama, prva serija je rađena u kalibrima 9×19 i 9×21, pokazao se kao solidno, pouzdano i savremeno oružje, odlične ergonomije. Projektovao ga je austrijski konstruktor Wilhelm Bubits, koji je kompletnu konstruktivno-tehnološku dokumentaciju doneo u Abu Dabi, gde su urađeni prvi prototipi i serije pištolja Caracal. Moderno dizajniran, a sa posebnim ključem i okvirom, postaje neupotrebljiv za sve, sem vlasnika
Primerci iz prve serije pištolja poslati su u Meppen (Nemačka) na nezavisno testiranje i prošli su tri stroga testa predviđena za policijsko kratko oružje, NATO regulative i vojne pištolje za Bundesver (nemačke oružane snage). Ovim testovima je predviđeno čak 18 različitih najrigoroznijih ispitivanja preciznosti, pouzdanosti i upotrebljivosti oružja. Prestižna komisija Bundesvera i zavoda TUV izdala je WTD 91 sertifikat – da je pištolj Caracal sa uspehom prošao sve predviđene testove.

Sve je bilo očekivano, jer konstrukcija je proverena i dokazana Glockom, a proizvodi se u fabrici sa 25 najmodernijih CNC mašina.

msc Vlada MITROVIĆ

foto: Caracal International LLC

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još