Set Mali perjanici

Kevin Casei je kupio nekoliko antikvarnih primeraka jeftinih noževa iz escajga s kraja 19. i početka 20. veka sa sedefastim drškama i srebrnim bolsterima i odlučio da ih reparira u posebnom stilu.
Originalna sečiva je zamenio damaskusom sa šarom perja koji je sam iskovao. Čak je i oblik sečiva napravio u obliku pera. Svaki nož je drugačiji, sa neponovljivom šarom, ali čini fantastičan komplet koji je predstavio na izložbi u Solvangu. Mali perjanici, kako ih je nazvao brzo su prodati. Dva pojedinačno, a preostalih pet primeraka kupio je isti kupac.
Jednom prilikom izjavio je da je saznao kako su originalni noževi od kojih je napravljen njegov set Mali perjanici, izrađen u Sheffieldu u Velikoj Britaniji, ali da su pravljeni i u SAD, čak više miliona komada.
Sedef na ovih sedam noževa bio je u odličnom stanju, bez pukotina, ogrebotina li mrlja. Tako je došao na ideju da za njih napravi nova sečiva koja imaju starinski izgled. Zato ih je rastavio, pomno očistio i ispolirao drške od sedefa i srebrne bolstere, a zatim za svaki napravio različito sečivo koje podseća na pero.
Budući da je bilo mnogo zainteresovanih kupaca za takvu vrstu noževa, rešio je da ih ubuduće napravi još. Dizajniraće ih u skladu sa izgledom originalnih primeraka escajga koje nabavi. Damaskus za Perjanike napravio je od ugljeničnog čelika 1080 i nikl-čelika 15N20, sa tankim slojem nikla. U zavisnosti od uzorka broj slojeva se kreće od 50 do 500. Kako su sečiva različita, dužina im se kreće od 6,4 do 10,8 cm, a ukupna dužina noževa je od 16,5 do 20,3 centimetra.
Drške su od sedefa, a bolsteri od različito oblikovanog i graviranog srebra. Cene sličnih noževa kreću se od 600 do 900 dolara po primerku.

R.K.
Foto: Casey Knives

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još