U čast “pustinskih pacova”

U znak sećanja na učešće čehoslovačkih vojnika u borbama prilikom opsade Tobruka (21. oktobra 1941. do 10. decembra 1941.),”Češka Zbrojovka proizvela je ukupno osamdeset pištolja CZ 75 Tobruk.
Ovo jedinstveno izdanje posvećeno je 739 boraca čehoslovačkog 11. pešadijskog bataljona „Istok“, koji su se pod komandom potpukovnika Karela Klapaleka borili rame uz rame sa drugim savezničkim snagama u jesen 1941. godine, štiteći Libijski lučki grad Tobruk od nemačkih i italijanskih trupa.


Pištolj CZ-75 B kalibra 9 mm Parabelum punog formata potpuno čelični u varijanti l CZ 75 Tobruk Edition dolazi sa okvirom, zatvaračem i cevi poliranim do visokog sjaja. Konture rama i navlake naglašene su ukrasnim umecima od srebra, a obloge rukohvata su izrađene od visokokvalitetnog oraha. Obarač, udarač, dugme za oslobađanje okvira, poluga ustavljača navlake I kočnica su pozlaćeni.


Na levoj strani vatrenog oružja ugravirane su godine 1941. i 2021, kao i CZ 75 TOBRUK cal. 9 mm Luger i “napravljeno u Češkoj u ograničenom izdanju od 80 primeraka“. Na desnoj strani je u sećanje na mesto opsade nanesen natpis Tobruk, Libija.


Za ovu limitiranu seriju sačuvani su jedinstveni serijski brojevi od 1941-01 do 1941-80. Na desnoj strani okvira vatrenog oružja prikazan je citat iz tog perioda, koji ostaje aktuelan do danas: „vlast izgrađena na nepravdi je prolazna“, a neposredno ispod nje je ugraviran „11.čehoslovački pešadijski bataljon Istok“. Na dnu okvira ugraviran je pustinjski pacov, kako su u to vreme nazivani saveznički vojnici u Severnoj Africi.

R.K.
foto: CZUB

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još

Afrički lovci

Borili se u Krimskom ratu, Francusko-pruskom ratu, Indokini, francuskoj invaziji Meksika i u oba svetska rata