Ninoslav Trifunović

Brzo prepunjavanje oružja

Američka kompanija “Zeta 6” dobro je poznata svim ljubiteljima revolvera. Specijalizovali su se za izradu naprava za brzo punjenje doboša revolvera. Donedavno su proizvodili trakaste punjače I svima poznate tzv. speed loadere, ali sada imaju i dva nova proizvoda. U pitanju su Clip punjači i alatka za obuku koja štiti udarnu iglu od oštećenja prilikom “suvog” okidanja.

 K-Clip
K-Clip

Kao i dosad “Zeta 6” pravi punjače za revolvere J i K rama, a novi modeli su, moglo bi se reći, prelazni oblik između speed stripa (trakastih) i speed loadera. Predviđeni su za revolvere kapaciteta 5 ili 6 metaka. Generalno, ideja prepunjavanja revolvera u borbenim uslovima je prilično optimistična stvar, ali ipak nije zgorega nositi spreman barem jedan ovakav punjač. Prodaju se u paru, a cena za dva punjača je oko 12 dolara.

Na revolveru S&W 638 je vidljiv način prepunjavanja J-Clipom
Na revolveru S&W 638 je vidljiv način prepunjavanja J-Clipom

Mnogi strelci u okviru vežbanja praktikuju okidanje bez municije, a ta praksa je primenjiva I kod obuke u rukovanju revolverom. Kako ne bi došlo do oštećenja udarne igle, vlasnici revolvera su uležište metka umetali prazne čaure. Kompanija “Zeta 6” je na tržište izbacila plastični žuti disk -Safe Snap koji apsorbuje veliki deo kinetičke energije koja se oslobađa prilikom kontakta udarača i rama.

Safe Snap za petometne revolvere
Safe Snap za petometne revolvere

Ujedno kada se montira na komore doboša, jarko žutom bojom upozorava da je revolver prazan i spreman za transport ili vežbanje okidanja.

Zaštitni disk postavljen na doboš revolvera, jarkom bojom označava da je oružje prazno
Zaštitni disk postavljen na doboš revolvera, jarkom bojom označava da je oružje prazno

Izrađuje se za Ruger LCR i revolvere J i K rama kalibra .38 Secial/ .357 Magnum kapaciteta pet odnosno šest metaka. Dimenzije ovog diska su 127X89X12,7 milimetara, a teži nešto više od 14 grama. Pakovanje sa dva zaštitna diska košta nepunih devet dolara.

Ninoslav TRIFUNOVIĆ
foto “Zeta 6”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još