“Crna kutija” na sajmu

Uočava se napor evropskih bezbednosnih agencija da podignu nivo stručne osposbljenosti svojih kadrova, kao i veće ulaganje u nabavku ne samo oružja, nego i opreme za tehničku podršku. U mnogim zapadnim zemljama veći deo visoke vojne tehnologije vrlo brzo (samo godinu-dve) posle uvođenja u službenu upotrebu, možete pronaći i u komercijalnoj ponudi.

 Termovizijski osmatrački uređaji za šlem
Termovizijski osmatrački uređaji za šlem

Tako se za osmatračke i nadzorne potrebe agencija za obezbeđivanje ljudi i objekata već par godina nude termovizijske naočare sa udvojenim objektivima, što im povećava vidno polje, pouzdanost i osetljivost, ali uvećava masu i potrošnju baterija.
Međutim, kako proceniti performanse termovizijskog uređaja, neke nove lampe, senzora ili lasera u IC spektru? Najbolje je posetiti neki od sajmova oružja: IWA, SHOT SHOW, Enforce Tac IDEX, IDEP, Partner, Milipol… Prednost ovakvih izložbi je, između ostalog, mogućnost da se uživo upoznate sa sredstvom koje vas zanima. Upravo za takve slučajeve u okviru hala u kojima se izlažu i prodaju optoelektrična sredstva, napravljena je tzv. “crna kutija”.

Optoelektronika za osmatranje i gađanje
Optoelektronika za osmatranje i gađanje

U suštini, reč je o potpuno zamračenoj prostoriji sa nekoliko odeljaka gde možete isprobati određene uređaje ili prisustvovati demonstracijama koje su povremeno organizovane. Takođe, prvi put je prikazana ponuda meta za uvežbavanje gađanja sa termovizijskim uređajima.
R.K.
foto: Dragan Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još