Iskonska ljubav prema sečivu

Tržište je preplavljeno obiljem modela, pa ni poznavaocima nije lako da se snađu u tolikoj ponudi. Ako razmišljate o nabavci takve alatke za svakodnevnu upotrebu, za vas smo pripremili kratak pregled pet kompaktnih foldera visokog kvaliteta iz ponude renomiranih proizvođača

Oni koji su gledali film „Krokodil Dendi“ možda se sećaju scene u kojoj glavni glumac suočen sa par siledžija naoružanih noževima izgovara kultnu rečenicu „To nije nož – OVO je nož!“ vadeći ogroman bowie iz futrole. Naravno da veliko sečivo ima određenih prednosti, ne samo u borbenoj upotrebi. S druge strane, potreba savremenog čoveka da uvek ima nož uz sebe nije prestala, ali je znatno evoluirala. U svakodnevnom životu više se ne oslanjamo na sečivo da nam obezbedi sklonište, vatru, hranu ili da nas odbrani. Ipak, i dalje je potrebno ponekad nešto preseći, probosti, doterati oblik isecanjem ili deljanjem pa i naseckati, namazati ili oljuštiti namirnice za obrok na poslu ili izletu. A za tako nešto dovoljan je i dobar preklopni nož. Tržište je preplavljeno obiljem modela, pa ni poznavaocima nije lako da se snađu u tolikoj ponudi. Ako razmišljate o nabavci takve alatke za svakodnevnu upotrebu, za vas smo pripremili kratak pregled pet kompaktnih foldera visokog kvaliteta iz ponude renomiranih proizvođača. Svaki od predstavljenih noževa svakodnevno smo koristili u periodu od nekoliko meseci, a neke i znatno duže i ovo su naši zaključci.

Format koji paše
Benchmade 556 Pink Mini Griptilian je nož koji moja supruga godinama koristi za sve ono što žene inače rade svakom sečivu koje im se nađe nadohvat ruke. Mali Benchmade se pokazao kao pun pogodak. Na njemu su dobro uklopljeni svi elementi praktičnog dizajna i kvalitetne izrade. Sečivo i drška imaju jednostavan, dopadljiv izgled. Sa praktične strane, za pohvalu je način kako su dizajneri oblikovali, udobnu dršku sa sigurnim hvatom u relativno male dimenzije. Ružičasta boja blago bubrežastih stranica od G-10 iz specijalne serije naglašava „žensku“ prirodu ovog noža, pa ne privlači previše pažnje u javnosti. Ali nemojte pomisliti da je nežan! Ispod stranica drške su snažni ulošci od nerđajućeg čelika, sa axis-lock bravom koja je među najizdržljivijim u ponudi. Sečivo od CM-154 nerđajućeg čelika odlično drži oštrinu i posle dužeg korišćenja, a ceo nož je jednako podesan za upotrebu i levorukim korisnicima. Šnala za nošenje može da se postavi sa obe strane drške. Ovaj format odgovara osobama sa manjom ili prosečnom šakom, pa čak i kod duže upotrebe ne zamara korisnika. Za sumu od stotinak dolara, koliko košta u SAD svakako predstavlja dobar izbor.

SOG Spec Elite I Auto je prozvod kompanije koja se ponosi nasleđem iz Vijetnamskog rata i većina njihovih modela ima prvenstveno taktičku namenu pa ni Spec Elite nije izuzetak. Ali zahvaljujući praktičnoj formi i veličini sečiva, ovaj SOG bez problema radi sve što se očekuje od jednog EDC noža. Specifičnost ove konstrukcije je automatsko otvaranje na pritisak dugmeta, gde snažna opruga munjevito lansira sečivo u otvoreni položaj. Opruga je legirana sa berilijumom i bakrom što joj garantuje ekstremno dug život i na hiljade otvaranja. Cela konstrukcija spakovana je u laganu i veoma izdržljivu dršku od aluminijumsko/titanijumove legure 6061-T6, zaštićene elektro-hemijskim procesom anodizacije koja joj je dala mat crni finiš. Sečivo je izrađeno od japanskog nerđajućeg čelika AUS-8, sa dugom lažnom oštricom sa gornje strane i centralno pozicionarim vrhom što olakšava precizno ubadanje. Vanadijum koji je sastavni deo čelične legure doprinosi lakom oštrenju i pristojnom držanju oštrine. Naravno, ukoliko sečete žilav ili tvrd materijal, moraćete češće da koristite strop ili kamen za oštrenje. Tanak profil i dobro postavljena šnala za nošenje, čine ga neprimetnim u džepu sve dok vam ne zatreba. Primetio sam da tesno priljubljen kraj šnale uz samu ivicu oštrog udubljenja na metalnoj dršci može da se zakači za tkaninu džepa i znatno uspori izvlačenje noža. Dugme za otvaranje nije naročito veliko, ali je dobro pozicionirano, pa se palac sasvim prirodnim pokretom nađe na njemu. Dovoljan je kratak, umeren pritisak i nož je otvoren u deliću sekunde. S druge strane, uadarac sečiva pri otvaranju u krajnjoj poziciji traži malo privikavanja. Nož je dobro balansiran, a nareckani segmenti za palac i kažiprst pomažu sigurnom držanju. Za oko 175 dolara koliko košta u SAD, dobijate specifičan nož koji ipak ima ograničenu primenu za prosečnog korisnika.

Odlično drži oštricu
Lionsteel SR-2A dolazi iz pogona porodične italijanske firme u gradiću Maniago, koja u poslednje vreme ubrzano gradi reputaciju kvalitetnog i inovativnog proizvođača. Najpoznatiji model je SR-1 sa ramom izrađenim od jednog komada titanijumske ili aluminijumske legure. Taj veliki, snažan nož već je postao kategorija za sebe i njegov koncept danas oponašaju mnogi poznati custom majstori, a dizajner, talentovani Gianni Pauletta, postao je cenjeni konsultant u ovoj oblasti. Ipak, za svakodnevno korišćenje SR-1 ima nepotrebno debelo sečivo, masu i ukupne dimenzije. Prošle godine kao alternativa ponuđena je njegova manja verzija, model SR-2. Izabrali smo model SR-2A sa integralnim ramom od crno anodizirane aluminijumske legure – ergal. Osim što odlično izgleda, poprečno naborana površina drške pruža siguran i udoban hvat, a rupe izbušene na zadnjoj strani smanjuju težinu i olakšavaju čišćenje. Desna strana je delimično izrezana tako da formira polugu frame lock brave, koja se još naziva i RIL (Reeve Integral Lock). Zaključavanje sečiva u otvorenom položaju se lako oseti uz jasan „klik“, a dodatni roto block predstavlja osiguranje da brava neće doživeti kolaps u trenutku ekstremnog opterećenja. Čelični umetak brave sprečava bazu sečiva da u kontaktu sa drškom od legure potroši mekši material i tako vremenom dođe do klimanja sečiva. Materijal sečiva je švedski čelik Uddelholm Sliepner okaljen na tvrdoću 60-61 RcH, koji je po karakteristikama vrlo blizak poznatom polu-nerđajućem D-2. Brušenje je izvedeno visoko, skoro do leđa sečiva, kao veoma blagi konveks sa sekundarnom oštricom (većina iskusnih korisnika noževa već pri prvom oštrenju formiraju konveksan rez bez sekundarne oštrice, ali ovom SR-2 još uvek ne treba oštrenje). Sve ivice su pažljivo zaobljene i prijatne na dodir, pa imate utisak da u ruci držite daleko skuplji custom nož. Na kraju drške postavljena je šnala za nošenje, koja dopušta da čitav nož bude u džepu, a šraf kojim je učvršćena oblikovan je kupasto da posluži za razbijanje ojačanog automobilskog stakla u slučaju potrebe. Cena verzije sa aluminijumskom drškom je 180 evra. Moje iskustvo tokom nekoliko meseci korišćenja ovog noža je da odlično drži oštricu, izuzetno je robustan i iznenađujuće snažan uzimajući u obzir veličinu, ali mislim da bi sečivo moglo da bude tanje za čitav milimetar, a da nož prtom ništa ne izgubi na upotrebljivosti. Odlično je rešenje za svakodnevno korišćenje ali i za lov ili odlazak na kraći izlet u prirodu.

Zero Tolerance ZT-0350 možda i nije pravi izbor za ovde predstavljenu kategoriju noževa. Iako predstavlja kompaktniju i lakšu verziju daleko poznatijeg ZT-0300, ovaj „mlađi brat“ teško da se može svrstati među male foldere. Sa masom od oko 160 grama to je „puna šaka“ noža. Ipak, ukupna dužina i dimenzije sečiva svrstavaju ga među noževe za svakodnevnu upotrebu. Uostalom, sa tim ciljem je i projektovan. Ipak, noževi Zero Tolerance kao zaseban brend kompanije „Kershaw“, namenjeni su, pre svega, policijiskim i vojnim operativcima, kao i specijalizovanim službama za brzo reagovanje, poput spasilaca Obalske Straže ili vatrogasaca, pa su i koncipirani prvenstveno kao alatke za ozbiljne poslove. Sečivo je najbitniji deo svakog noža, a kod ZT-0350 napravljeno je od nerđajućeg čelika S-30V namenski razvijenog za sečiva i lopatice turbina. Vrh je tipa „drop point“ a oštrica ima oblik izduženog slova S sa izraženom krivinom u prednjem delu, što pomaže u sečenju povlačenjem ali generalno dodaje na efikasnosti, bez obzira na način upotrebe. Dvostruko zakrivljena oštrica jeste komplikovanija za oštrenje, ali bolje prodire u materijal i u kombinaciji sa širokim sečivom idealno je za tanke, precizne rezove. A sečivo na ZT-0350 široko je kao daska za peglanje! Pritom materijal nije predebeo, a vrh je dovoljno snažan da izdrži veća poprečna opterećenja i zabadanje u tvrd materijal bez deformacije. Iako je materijal sečiva otporan na uticaje spoljašnje sredine, dobio je crni ugljenični DLC (Diamond Like Carbon) zaštitini premaz, sa prevashodno estetskom ulogom. Zaista izgleda dobro ovako kompletno crn i bez odsjaja. Sam nož je podesan za vrlo širok dijapazon poslova. Drška je široka ali sa malom debljinom, na snažnu konstrukciju od nerđajućeg čelika učvršćene su ohrapavljene pločice od crnog G-10 polimera. Možda je bilo moguće uštedeti desetak grama olakšavanjem konstrukcije, ali to očigledno nije bio prioritet Kena Oniona, koji je dizajnirao ovaj nož. Zadnja strana je do polovine otvorena što olakšava održavanje. Poluga liner lock brave takođe je masivna i snažna, a na kritičnim mestima ivice su nareckane da pruže bolji oslonac palcu, kažiprstu ili korenu dlana. Nož se otvara gurenjem obostrano postavljenih stubića nadohvat palca ili povlačenjem čeličnog ispusta u bazi sečiva tzv. flipera. U oba slučaja, dovoljno je početi pokret koji potom dovršava opruga pod pritiskom. Ovaj sistem naziva se Speedsafe assist open i za razliku od automatskog otvaranja, nije zabranjen u pojedinim državama. Hod sečiva na podloškama od fosfor-bronze je potpuno gladak i brz. Kome ovo rešenje ne odgovara, dovoljno je da skine oprugu sistema i dobiće klasičan, manuelni folder. Rukohvat je udoban, bez razlike da li nosite debele rukavice ili ste goloruki. I kod obrnutog hvata palac se udobno smešta na nazubljenu površinu na kraju drške. Šnala za džep je tipična za Kershaw noževe, ali je diskretna i pouzdana. Kvalitetni materijali, precizna izrada „made in U.S.A.“ i praktičan dizajn dovoljna su preporuka za nabavku. Dodajte tome pouzdanost dokazanu u službenoj upotrebi, uz cenu od oko 150 evra i shvatićete zašto je među najpopularijim Zero Tolerance modelima.

Superioran u svakom pogledu
Spyderco Junior je nož čiji dizajner se fokusirao, pre svega, na decu kao korisnike, ali se pokazao kao iznenađujuće komforan i za odrasle. Koncept ovog foldera nastao je kada je rumunski inženjer Alexandru Diaconescu zv. Dialex, napravio preklopni nož za svog mlađeg sina. Roditeljska briga o bezbednosti tokom upotrebe, podstakla ga je da dršku noža oblikuje sa veoma naglašenim udubljenjem u prednjem delu, neposredno iza korena sečiva. Na ovaj način onemogućeno je da šaka klizne unapred, na sečivo pri udarcu u čvrstu prepreku, a takođe je olakšano sečenje na ravnoj podlozi. Tako Junior umanjuje rizik od povreda, a može odlično da posluži u kuhinji. Uprkos neobičnom obliku drška je veoma udobna, a debljina od 9 mm olakšava diskretno nošenje. Na kraju drške postavljena je elegantna žičana šnala, pa nož minimalno izviruje iz džepa. Za lakše vađenje, na kraju drške postoji otvor kroz koji se može provući privezak od parakorda. Stranice su od fino čekiranog G-10, a ispod se nalazi olakšani ram od nerđajućeg čelika spojen zavrtnjima preko tri valjkasta distancera. Urezi na delovima gde se oslanjaju kažiprst i palac pomažu čvrstini hvata. Otvorena konstrukcija olakšava čišćenje i održavanje, masa je nenadmašnih 75 grama. Kod ovog noža neverovatan je odnos između dužine drške i sečiva. Sa drškom dugom 10 cm dobija se čak 82 mm sečiva od 3 mm debelog japanskog čelika VG-10. Ravno brušenje i širina od 30 mm uz centralno postavljen drop-point vrh, čine od ovog mališana pravu mašinu za sečenje. Nakon što sam Juniora isprobao u nekoliko situacija, bio sam u ozbiljnom iskušenju da ga preotmem od svog mlađeg sina. Otvaranje je lako i glatko uz pomoć patentirane Spyderco rupe na sečivu. Čak i da nije toliko dobar, Spyderco Junior bi zaslužio pažnju po jedinstvenom dizajnu i sjajnoj ergonomiji. Međutim, kompaktni Spyderco se pokazao kao superioran u svakom pogledu, pa je i njegova, realno visoka cena od 230 dolara ipak opravdana.

Sa stanovišta prosečnog korisnika, nećete pogrešiti bez obzira za koji nož da se odlučite.

Tekst i snimci: Dragan Šaponjić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još