Ista namena, različite forme

Činjenica je da skoro svaki nož može biti prilično efikasno upotrebljen u borbi, pa odrednica „dobar borbeni nož“ najčešće ne ukazuje na tačno određeni kvalitet, već ima veze sa subjektivnim utiskom gde se vrednuje udobnost, osećaj sigurnosti pri upotrebi, balans noža i svi oni faktori koje sumiramo rečima „dobro mi leži“ ili „ne leži“

Nebrojeno puta čuli smo da je nož najstariji čovekov alat, ali se, barem u većem delu Evrope, nekako prećutkuje da je to, ujedno, i najstarije oružje. Restriktivni zakoni i tzv. „politička korektnost“ naterali su ljubitelje sečiva na svojevrsnu autocenzuru i izbegavanje svake, makar formalne povezanosti sa oružjem i nasiljem, iz straha da ne dođu pod udar nekih novih, još strožijih propisa.

Na svu sreću, naša zakonska rešenja u ovoj oblasti su među najboljim i najliberalnijim, pa u Srbiji nema potrebe za ovakvom vrstom mimikrije. Zato vam ovom prilikom predstavljamo četiri modela radnih i borbenih noževa.

Imajući u vidu da imaju istu namenu, ali različite forme, zanimalo nas je koji koncept će biti uspešniji. Uobičajeno, radni kvaliteti noža proveravani su obradom sirovog i suvog drveta, sečenjem i probijanjem fibroznih materijala, kao što su sintetički konopci i podne obloge – itison, dok je otpornost vrha testirana zabadanjem u tvrdu drvenu podlogu i bočni izvaljivanjem u tzv. snap out maniru.

Kada je reč o borbenim kvalitetima, tu je situacija već nešto drugačija. Činjenica je da skoro svaki nož može biti prilično efikasno upotrebljen u borbi, pa odrednica „dobar borbeni nož“ najčešće ne ukazuje na tačno određeni kvalitet, već ima veze sa subjektivnim utiskom, gde se vrednuje udobnost, osećaj sigurnosti pri upotrebi, balans noža i svi oni faktori koje sumiramo rečima „dobro mi leži“ ili „ne leži“. Zato smo se fokusirali na ergonomska rešenja pri različitim hvatovima, bezbednost kada se nož koristi s maksimalnom snagom, preciznost sečenja i uboda, kao i lični utisak o svakom konkretnom nožu. Kao neku vrstu finalnog testa, vrednovali smo učinak sečiva na komadima mesa s kožom, obučenim u kožnu jaknu.

MR. Blade Bison

Od četiri ovde predstavljena modela, tri su iz programa svetski poznatih proizvođača, koji su već dugo prisutni na tržištu, ali imamo i jedan novitet. Reč je o modelu Bison, koji nudi novoosnovana firma „Mr. Blade“ (gospodin sečivo) sa sedištem u Češkoj i predstavništvom u Rusiji. Posle kratke, ali intenzivne marketinške kampanje, vođene pod sloganom „Vi ne znate ko sam ja, ali ja znam šta vama treba“, noževi Mr. Blade premijerno su prikazani na sajmu IWA 2016 u Nirnbergu. Proizvodni program sastoji se iz lovačkih, vojnih, radnih-kuhinjskih i preklopnih noževa. Ukupno, dvadesetak modela.

Dizajnerska rešenja su šarolika, a nas je privukao Bison, kao nož kod koga oblik prati namenu. Na gore izvijen vrh (upswept) s dugom lažnom oštricom na leđima sečiva, lepo oblikovana drška od kompozita G-10 i futrola s kydex umetkom deluju obećavajuće. Materijal sečiva je alatni čelik D-2, tvrdoće oko 58 RcH, odličnih mehaničkih osobina, umerene debljine od 3,5 mm, što omogućava dubok, efikasan prodor u materijal. Sečivo je ravno brušeno, relativno široko, a završna obrada je fini bead blast mat, bez odsjaja, kao da je površina peskirana. Ipak, posle rada u tvrdom drvetu i probijanja urolanog itisona, ostali su fini, tamniji tragovi. Finiš nije oštećen, nego je poput najfinije šmirgle zadržao prašinu obrađivanog materijala, koji se lako uklanjaju prostim pranjem. Drška je udobna, s dobro postavljenim udubljenjima i ne kliza u šaci. Nož je sposobna alatka, a zbog oblika vrha najbolje se pokazao u sečenju povlačenjem.

Ipak, mali integrisani štitnik u korenu sečiva ume da nažulja kažiprst pri probijanju tvrđih materijala, a polukružni usek ispred njega ima samo estetsku funkciju. Problem je što se time skraćuje oštrica, pa tako kompaktniji Fallkniven S-1 PRO uz manje dimenzije ima veću efikasnu dužinu sečiva. Takođe, mišljenja sam da bi olakšavanje usadnika izrezivanjem ispod obloga drške značajno uticalo na smanjivanje mase i nož bi bio spretniji u rukama. Futrola od kordure ima čvrsti umetak za sečivo, kompatibilna je s MOLLE sistemom kačenja i dolazi s digitalnom kamuflažnom šarom, nalik na nove ruske Specnaz uniforme, što će, svakako, privući ljubitelje militarija i ponekog lovca. Sa spoljašnje strane je džep za sitnice sa sigurnosnom kopčom i širokom, elastičnom trakom koja osigurava sadržaj da ne zvecka i ne tumba se, što je vrlo praktičan detalj. Bison je robustan i efikasan, nešto veće mase, ali, svakako, vrlo upotrebljiv za mnogo poslova. Cena se kreće od 180 dolara za rusko tržište, do osamdesetak evra u ostatku Evrope.

SOG Kiku

Američki brend borbenih noževa, legendarni SOG, ekskluzivno je ponudio novitet nastao u saradnji s čuvenim japanskim majstorom Kiku Matsudom. Ovo je jedini primer međusobne saradnje mnogo puta nagrađivanog majstora, čiji opus čine taktički noževi i nekog industrijskog proizvođača. Označen jednostavno kao SOG Kiku, nož objedinjuje nekoliko zanimljivih rešenja i vrlo prepoznatljivu siluetu. Materijal sečiva je nerđajući japanski čelik AUS-8 oblikovan neobičnim i komplikovanim brušenjem koje kombinuje ravne, konkavne i konveksne površine.

Već na prvi pogled, jasno je da ovaj nož ima, pre svega, borbenu namenu. Oboren vrh pozicioniran je blizu centralne linije sečiva, što olakšava precizno ubadanje, s gornje strane je lažna oštrica, tzv. swedge u vidu kreste, koja vrhu daje profil harpuna i ravno je brušena. Glavni rez na oštici je konkavan, dok je relativno dug vrh blago konveksan, što ga ojačava za probijanje. Iz profila, sečivo je kombinacija dvostruko zakrivljene oštrice sa izduženim vrhom, „na pola puta“ do tanto forme i krupno nazubljenim delom na leđima sečiva, gde se može osloniti palac ili dlan druge ruke, kada sečenje zahteva dodatnu snagu. Izvučen rep usadnika i te kako može da posluži za udaranje.

Prilično sam skeptičan kada su u pitanju ovakvi dizajnerski izleti, jer verujem da su protekli milenijumi korišćenja poslužili kao vrhunski selektor po pitanju oblika. Zato sam bio nemalo iznenađen efikasnošću kojom je SOG Kiku presekao kožnu jaknu i žilavo meso u rukavu, a takođe je demonstrirao izuzetnu probojnost na urolanom itisonu. Drška je veoma inteligentno oblikovana, udobna i zahvaljujući tekstilnoj mikarti, od koje je napravljena, ne kliza ni kada je ruka masna. Pored uobičejnih udubljenja, duž cele drške je diskretan, širok kanal, koji, zaista, doprinosi komforu. U obrnutom hvatu, s vrhom na dole, SOG Kiku je najlakši za kontrolu. S druge strane, rad u tvrdom drvetu ni malo mu ne odgovara, a uprkos deklarisanoj tvrdoći sečiva, ono se relativno brzo istupi. Futrola od kydexa je, verovatno, najbolja na testu, lagana, čvrsta, sigurno drži nož frikcijom, čak i bez potrebe za dodatnom kopčom. Neobična silueta, odličan finiš, opšti kvalitet, kao i slavno ime, čine ovaj nož interesantnim primerkom. S cenom od oko 220 dolara on je više od tri puta jeftiniji u odnosu na originalne Matsuda borbene noževe.

Fallkniven S-1 PRO

Nabavkom modela Fallkniven S-1 dobijate, za naše uslove, veoma dobar nož za boravak u prirodi na pošumljenom terenu. Zanimalo nas je kako će se pokazati nova PRO serija slavnog švedskog proizvođača, unapređena kvalitetnijim čelikom i manjim dizajnerskim izmenama. Nož dolazi u velikoj polimerskoj kaseti, koja se hermetički zatvara i može poslužiti za čuvanje osetljivih delova opreme (Kinezi slične koferčiće prodaju za dvadesetak evra). Iako je novi S-1 PRO nastao na osnovu zahteva kanadskih i severnoameričkih bushcraftera, ovaj nož ima častan i dug vojni staž u vazduhoplovstvu USMC i Kraljevine Švedske, a ispitivan je u više različitih vojnih formacija.

U odnosu na osnovni model, serija PRO dobila je deblje i primetno masivnije sečivo od laminate novog super čelika CoS, s visokim sadržajem kobalta i drugih legirajućih elemenata. Oštrica je konveksno brušena, što je prilično retko na serijskim noževima, ali joj podiže efikasnost. Na žalost, brušena je samo do polovine visine. Masivan, jednostrani čelični štitnik čuva prste, a izvučen rep usadnika može da posluži kao priručni čekić.

Uz polimersku futrolu s kordura viskom i odličan DC-4 oštrač s kojim se isporučuje, jasno je da S-1 PRO u osnovi predstavlja odličan radni nož, a borbena namena mu je sekundarna. Proporcije su dobre, nije preglomazan, ali može da obavi skoro svaki zadatak. Oštro čekirana drška od mekog polimera se lepi za šaku, ali deluje suviše tanko u zadnjem delu. S obzirom na to da je masa noža koncentrisana u prvoj trećini oštrice, sjajno seče udarcima iz zamaha, a dobro odmeren branik ne smeta pri preciznijim poslovima. Fallkniven S-1 PRO je, sigurno, najuniverzalniji nož na našem testu, iako nije najbolje rešenje za borbu. Ipak, ako platite 350 evra, kolika je mu je cena u Evropi, imate pravo da tražite i praktičnu upotrebnu stranu, zar ne? Ovaj nož zaslužuje da bude ocenjen kao radna alatka u nekom drugačije koncipiranom testu.

Extrema Ratio Col Moschin

Extrema Ratio Col Moschin zvanično je usvojen 2002. kao oficijelni nož 9. Padobranskog Jurišnog Bataljona „Col Moschin“ – elitne specijalne jedinice italijanske armije i grb te formacije nalazi se na mat crnom sečivu jednog od trenutno najpopularnijih vojnih, borbenih noževa u svetu. Samo padobranac koji uspešno prođe zahtevnu selektivnu obuku dobija jedan ovakav nož. Ceo izrađen od jednog komada nerđajućeg čelika Bohler N-690, sa integralnim dvostranim štitnikom, ovaj nož je inspirisan asimetričnim dvoseklicama koje su tokom Prvog svetskog rata koristili čuveni Arditi, ratujući protiv austrijskih planinskih jedinica na Alpima.

Italijani su majstori dizajna, pa je Col Moschin istovremeno agresivan i elegantan. S gornje strane se čitavom dužinom noža proteže lažna oštrica (uslov da se ovaj deo vojne opreme prodaje na civilnom tržištu), a prvih 40 mm do štitnika je sitno nazubljeno za sečenje padobranskih i veračkih konopaca. Vrh je izdužen, centralno postavljen i tanak, pa ne iznenađuje što Col Moschin ima najbolje rezultate u probijanju prepreka. Gumena obloga drške je učvršćena jednim zavrtnjem i lako se demontira u slučaju potrebe (čišćenje, zamena, improvizovanje koplja i slično).
Futrola je već druga priča. Kvalitetna kordura, čvrst polimerski uložak koji frikcijom drži sečivo, ali da bi bio bezbedan pri padobranskom skoku postoji skidajući poklopac i dodatna traka za osiguranje s dva drikera, što kompikuje i otežava futrolu. Nož je sjajno balansiran i namenjen, pre svega, za mačevalački hvat, ali je spretan i siguran bez obzira na način držanja. Cena od 350 evra nije mala, čak ni za nabrojane kvalitete, ali ovaj nož je tražena roba i vojnici drugih zemalja često ga kupuju od sopstvenog novca, tako da ga nije uvek lako nabaviti. Kolekcionarska verzija s kutijom za izlaganje košta oko 630 evra. Previše, pa makar i za najbolji borbeni nož na našem testu.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još