Konverzijom Advantage Arms do perfekcije

Pištolji velikog kapaciteta okvira IV generacije, posebno sa plastičnim ramom, suvereno vladaju svetskim oružarskim tržištem – iako se godinama smatralo da je u pitanju prolazna moda. Rodonačelnik primene ovog materijala, austrijski „Glock“ je i pored obilja koncepcijski sličnih modela i dalje neprikosnoven, a matična fabrika iz godine u godinu ulaže napore ka daljem osavremenjivanju ovog, u suštini genijalnog rešenja. I u našim uslovima Glock je najracionalniji izbor pri kupovini pištolja strane produkcije, dobrim delom i zbog mogućnosti da se za njega nabavlja mnoštvo dodatne opreme, što sa drugim modelima uglavnom nije slučaj.

Konverziona jedinica za municiju .22 LR
Konverziona jedinica za municiju .22 LR

Ne treba posebno da naglašavamo kakva je ponuda u Sjedinjenim Američkim Državama, gde brojne puškarske radionice konstantno osmišljavaju izmene na funkcionalnim delovima, kao i korisne dodatke, kojim se oružje znatno unapređuje, u preciznosti i udobnosti manipulacije. Značajniji proizvođači ulažu velike napore ka usavršavanju osnovnih modela, a ovom prilikom predstavljamo zaista izvrsna konstrukciona rešenja firme „Advantage Arms“ iz Stenforda, u Kaliforniji.

Vežbanje i obuka

Njihov izmenljivi sistem u kalibru .22 LR za pištolje Glock pod nazivom Advantage Arms Conversion Kit (AACK), pojavio se u prodaji još 1999, u dve verzije: TM – Target Model i LE – Law Enforcement model. Target model je podrazumevao zaobljenije konture navlake, visokoprofilni podesivi zadnji i fiksni integralni prednji nišan. Za razliku od Targeta, LE model je zadržao identične konture, kao i „Glockovi“ pištolji u “ozbiljnim“ kalibrima, tako što su i oba nišana bila kao na fabričkom modelu. Zanimljivo, upravo je verzija LE bila znatno popularnija i traženija, pa se i dalje proizvodi, kao možda najkvalitetnija malokalibarska konverzija za Glock dostupna na američkom tržištu. Posebno ukazujemo na to da je kod svog poluautomatskog oružja konvertovanog na MK municiju najkritičniji funkcionalni deo – okvir. Jer, doslovno svi zastoji potiču od konstrukcionih problema pri “hranjenju“ oružja. Kako AACK varijante ne uzrokuju česte zastoje i pored velikog kapaciteta metaka u dvoredom rasporedu i ne čudi zašto brojni korisnici u SAD poverenje i novac daju “Advantage Arms“ proizvodima.

Američki vlasnici Gloka odlično su prihvatili navlaku od nerđajućeg čelika, iako je i originalna zaštićena tenifer postupkom, bila vrlo izdržljiva
Američki vlasnici Gloka odlično su prihvatili navlaku od nerđajućeg čelika, iako je i originalna zaštićena tenifer postupkom, bila vrlo izdržljiva

Kupovina izmenljive jedinice za MK municiju u zemljama višeg standarda i razvijene oružarske kulture i te kako ima realnog i racionalnog osnova. Amerikanci vole da se “srode“ sa svojim oružjem, ispaljujući velike količine municije dok u potpunosti ne ovladaju finesama rukovanja, ali i rutiniranim pogađanjem postavljenih ciljeva. Iako su u proseku znatno finansijski moćniji od nas, vode računa i o troškovima. Nabavka jedne ovakve konverzije, cene do 300 dolara ima smisla, pogotovo kada se uzme u obzir da na tamošnjem tržištu može da se nabavi pakovanje od 500 metaka .22 LR za oko 80 dolara!

Neobični nišani "Advantage arms" osvojili Severnu Ameriku
Neobični nišani „Advantage arms“ osvojili Severnu Ameriku

Ovim je zadržan isti ergonomski prihvat pištolja, identična nišanska linija, jedino su balans i trzaj bitno drugačiji. Navlaka konverzionih jedinica je izrađena od tamno adoniziranog aluminijuma, prilično je otporna na manipulaciju i finiš se dugo održava i pored grube upotrebe. Cev u kalibru .22 LR je od nerđajućeg čelika, a ekstrakcija ispaljenih čaura i uvođenje novog metka u cev odvijaju se bez problema, ukoliko se koristi municija koju proizvođač preporučuje – CCI MiniMags, Rem. Golden Bullet, Rem. Thunderbolt, kao i ostala „High Velocity“ municija sa zrnima mase 40 grejna.
Nisu preporučeni meci Federal i PMC, kao i većina sa zrnima mase 35 grejna tipa hollowpoint. Za vežbanje, obuku početnika, plinking – ovo je skoro idealno rešenje.

Redizajnirana navlaka

Posebno su nas oduševili noviji proizvodi “Advantage Arms“ u kalibru 9×19 mm: cev od nerđajućeg čelika sa klasičnim ožlebljenjem, navlaka od istog materijala sa zaobljenijim ivicama gornje površine i zarezima za repetiranje na oba kraja navlake i drugačijim uglom od originalne, kao i nišanski set pravo su osveženje među izvanrednim nišanima za Glock, koji stižu iz Amerike. Kombinacija trouglastog, jarko žuto oivičenog zadnjeg nišana, uz fluo zelenu mušicu, nazvana je Advantage Tactical Sight i omogućuje briljantnu vidljivost u praktično svim situacijama, koje se postavljaju pred jedan defanzivno – borbeni pištolj ovog tipa. Korisnici imaju samo reči hvale, a u kombinaciji sa ostalim, opisanim izmenljivim delovima, daju vizuelno pomalo neuglednim austrijskim pištoljima sasvim drugačiju estetsku konotaciju.
Takvom pozitivnom utisku znatno doprinosi navlaka od vrhunskog materijala, koja je redizajnirana, tako da nema potpuno zaravnjene gornje površine kao na izvornim pištoljima, što je mnoge prethodnih godina odvraćalo od Gloka. Potpuno nove konture doprinose utisku kao da u rukama imate skupoceni kastomizirani primerak, za koji je doskora morala da se odvoji pozamašna svota. Da ne poverujete, ništa od ovog nije preterano skupo, posebno ne za američke prilike. Navlaka je 75 do 80 dolara (u zavisnosti od “natpisa“), nišani 20 dolara, a cev tek 50 dolara!

S konverzionom jedinicom kalibra .22 LR vlasnik Glocka za malo novca dobija oružje bez promene ergonomije, idealno za trening
S konverzionom jedinicom kalibra .22 LR vlasnik Glocka za malo novca dobija oružje bez promene ergonomije, idealno za trening

Navedimo i da je još pre četrdesetak godina konstatovano da je Glock izvanredan pištolj, što se i potvrdilo u prethodnom periodu – ali su promene bile više kozmetičke prirode. Ovakvim rešenjima, “Advantage Arms“ je napravio iskorak u najboljem smislu, što potvrđuju i pohvale kupaca koji i dalje visoko ocenjuju pregledne nišane, izdržljivi Tenifer sloj zaštite čeličnih delova na fabričkom modelu, kao i originalnu poligonalnu cev. Ipak, nabavkom novog nišanskog sistema, klasično bušene cevi od nerđajućeg čelika i naročito izvrsno dizajnirane navlake – svi su oduševljeni mogućnošću da za samo 150 dolara, “običan“ pištolj pretvore u skoro savršen.

Milan MILANOVIĆ
Foto: „Advantage Arms“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još