Na nišanu kompjutera

Nekada skupa i glomazna, elektronska tehnologija ugrađena je u nišane i dvoglede, tako da je dostupna lovcima i ljubiteljima prirode. Streličari su konačno zauzeli značajno mesto sa brojnim novitetima. Poklonici „hladnog čelika“ imali su svoju halu, u kojoj je izlagalo oko 170 izlagača

Osim redovnog izložbenog dela na sajmu oružja i opreme, organizovani su i brojni stručni seminari, od lovstva do oblasti bezbednosti. Ove godine, imali smo pristup specijalizovanom segmentu izložbe nazvanom „Enforce Tac“ gde su 62 izlagača za oko 1.400 oficijelnih predstavnika bezbednosnih službi, prikazali dijapazon proizvoda namenjen pre svega, specijalnim vojno-policijskim jedinicama, o čemu će biti više informacija u sledećim brojevima. Neminovno, sveprisutna recesija ima uticaj u svetu proizvođača oružja i prateće opreme, što se primetilo i u Nirnbergu. Za razliku od prethodnih godina, upadljivo je manje izlagača iz Kine i Pakistana, ali je na radost poklonika outdoors stila života, znatno proširena ponuda opreme za boravak u prirodi, tako da je jedna sajamska hala rezervisana za njih. Znatno je povećana ponuda lukova i streličarske opreme, jer veliki deo evropskih zemalja stimuliše razvoj ovog sporta, time što za nabavku nije potrebna nikakva dozvola, a za lovce lukom su sve dažbine višestruko niže. Upravo iz tog razloga, neki nacionalni savezi streličara, sprovode poseban program edukacije za mlade članove sa ambicijom da se oprobaju u lovu.

Fotografija kroz optiku

Ove godine, magična reč na sajmu bila je – digitalizacija. Budući da su razne elektronske spravice postale uobičajeni deo opreme modernih avanturista, imali smo priliku da vidimo brojne interfejs adaptere za novu generaciju tzv. smarthphone uređaja, koji na dodir prsta daju uvid u kompjuterski generisane balističke tablice za karbinski hitac, meterološke podatke uz kratkoročnu lokalnu prognozu, ili vas u svakom trenutku obaveštavaju gde vam se nalaze lovački psi ili drugi učesnici lova. Posebno je zanimljiv adapter koji omogućava snimanje kroz optički nišan, što je velika pomoć pri kasnijoj analizi mogućih grešaka i uvežbavanju gađanja.

Kamuflažna uniforma od aktivnih materijala sa novim ATACK uzorkom
Kamuflažna uniforma od aktivnih materijala sa novim ATACK uzorkom

Visoka tehnologija nije više dostupna samo specijalizovanim službama sa velikim budžetom. Masovna proizvodnja i trka za profitom obaraju cene, pa se na tržištu odeće i opreme pojavljuju novi hi-tech materijali sa polupropusnim membranama, koje sada ne štite samo od kiše i prekomernog znojenja, već odbijaju komarce i krpelje, štite od UV zračenja, blokiraju ljudski miris tako da vas divljač (ili psi) ne osete, a zahvaljujući utkanim nitima srebra imaju antibakterijska svojstva, što olakšava održavanje lične higijene, čak i u dužem vremenskom periodu. Ovakva odeća je do pre godinu-dve bila dostupna samo pripadnicima elitnih specijalnih jedinica, a sada može da se nabavi u dobro snabdevenim radnjama sa sportskom i lovačkom opremom.
Izgleda da klasičnim optoelektronskim uređjima sa katodnim pojačivačem svetlosti dolazi kraj. Lakši, jeftiniji i efikasniji termovizijski osmatrački i nišanski sistemi, već se nude i na civilnom tržištu. Interesovanje je veliko, pa čuveni proizvođači poput ruskog „Dedala“ praktično nisu imali ni minut predaha između poslovnih razgovora. Procena stručnjaka je, da u narednih nekoliko godina tek sledi „bum“ sa pojeftinjenjem ove tehnologije i smanjivanjem dimenzija uređaja, do nivoa kada će se koristiti u mobilnim telefonima poput digitalnih kamera danas. Uz to, razvija se nova vrsta zoo-turizma, gde posetioci koristeći najmodernije noćne opto-elektronske uređaje prate aktivnosti životinja u njihovom prirodnom okruženju.

Kapacitet i dimenzije

U svetu kratkocevnog oružja nema puno novosti. Nastavlja se trend pakovanja puno snage u male gabarite, pa su najčešći noviteti upravo subcompact verzije već poznatih modela. Švajcarski „Sphinx“ je prikazao kompaktnu verziju svog SDP, STI je proširio ponudu borbenih pištolja sa nekoliko džepnih modela na bazi M-1911 povećanog kapaciteta, a čuveni SIG je svoje „mališane“ ponudio u snažnijim kalibrima u odnosu na prošlu godinu. „Beretta“ je prikazala najnoviji model Nano sa ambicijom da preotme deo tržišta koji drže „Kahr“, „Glock“ i „Walther“ sa svojim najmanjim modelima. Jedino je slovački proizvođač „Grand Power“ predstavio prototip svog pištolja pune veličine u kalibru .45 ACP. Najzanimljivije konstrukcije mogle su da se vide na štandu rusko-italijanske kompanije „Arsenal“, koja je uz filigranski izrađene minijature legendarnog oružja, predstavila neobičan dvostruki M-1911, ali i moderan polimerski borbeni pištolj Strike One, o kome ćete verovatno, tek slušati.
S druge strane, širi se segment oružja u kalibru .22 LR, koje ergnomski i po dimenzijama predstavlja potpune kopije službenih pištolja i revolvera pune snage. I tu čuvena imena poput „Smith & Wesson“, SIG, „Ruger“, „Walther“… U Evropi je već formirano nekoliko asocijacija za Small Bore Action Shooting kao praktična i jeftina alternativa IPSC sportu, jer za kalibar .22 LR su daleko niži troškovi za municiju i oružje, a dovoljna su i 100-metarska strelišta.
„Ruger“ i „Thompson Center“ izložili su dva nova sportsko-lovačka karabina modularne konstrukcije, sa lakom izmenom kalibra, ali prvi utisak je da nisku cenu prati i nizak kvalitet ovih proizvoda. Legendarni „Heckler und Koch“ je na zatvorenom delu sajma „Enforce Tac“, izložio novu snajpersku pušku G-28 namenjenu specijalnim jedinicama, kao i doradu mitraljeza MG-4.
Proizvođači municije akcenat stavljaju na kontrolisanu ekspanziju zrna u tkivu i obećavaju čudesne rezultate, već prvim pogodkom uz prikaz učinka u balističkom želatinu. Paralelno, radi se na novim tipovima nesmrtonosne municije, kao i posebnim punjenjima za realistično uvežbavanje spec. timova za rizične zadatke.

Kukri za baštu

Već tradicionalno, hala broj 5 nirnberškog sajma nosi naziv „Knife World“ i rezervisana je za proizvođače sečiva. Više od 170 izlagača prikazalo je skoro sve čega se možete setiti, a da je opremljeno oštricom. Od kuhinjskih noževa, preko lovačkih, radnih i džepnih modela, do borbenih sečiva za opremanje specijalnih jedinica, koji čine da IWA bude jedan od najvećih svetskih sajmova nožarske industrije. Izgleda da se ove godine nožari iz Evrope lagano vraćaju na scenu, gde su predhodnih godina dominirali proizvođači iz SAD. To je uglavnom zasluga italijanskih kompanija „Fox“, „Extrema Ratio“ i naročito „Lionsteel“ koji uz ruski „Basko“ i „Kizlyar“ čine avangardu starog kontinenta. Takođe, tradicionalni pristup francuskih nožara nailazi na veoma dobar odziv. Američke kompanije „Spyderco“, „Cold Steel“, „Benchmade“, SOG, „Gerber“ i „Zero Tolerance“ i dalje drže lavovski deo tržišta, ali sve češće angažuju evropske dizajnere sa svežim idejama u čemu prednjači „Spyderco“. Sada svi imaju barem deo asortimana proizveden u Kini ili Tajvanu, pa je zajednička priča na svakom štandu, da eto baš oni koriste visokokvalifikovanu radnu snagu i najbolje materijale koje Kina može da ponudi.
Među fiksnim sečivima dominiraju borbeni i kamperski noževi, a više proizvođača svoje mačete, kukrije, sekire i goloke reklamira kao izvanredan bašenski alat. Mnogo pažnje privukli su novi Extrema Ratio noževi i modernizovani SOG, sa modelima koji su proslavljeni još u Vijetnamu, ali ovoga puta izrađeni od novih materijala. Svet preklopnih noževa pokazao se kao mnogo dinamičniji. Obilje novih, neobičnih, ali efikasnih tehničkih rešenja i napor talentovanih dizajnera, dali su više izuzetno uspelih modela. Pre svega „Spyderco“ koji je učvrstio vodeću poziciju među proizvođačima foldera ali i „Lionsteel“ modelom SR-1 koji je postavio nove standarde pred preklopne noževe. Uz njih, pojavili su se cenjeni custom proizvođači, kao što je „Rockstead“ ili „Arno Bernard“ iz Južne Afrike. Kolekcionari, ali i prosečni kupci sve više interesovanja pokazuju za noževe sa izraženom individualnom crtom, od egzotičnih materijala i vrhunske izrade. Veoma su traženi damaskus čelik i drške od mamutovih zuba, pa čak i od okamenjene kosti dinosaurusa! Kao što kaže Criss Reeve „noževi postaju različiti poput svojih vlasnika“. Na žalost, čini se da prilično visoke cene zasad nemaju tendenciju da postanu niže.
Od ostale opreme, izdvojili bismo baterijske lampe kod kojih su LED reflektori potpuno potisnuli klasične sijalice sa užarenim vlaknom. Manja masa i potrošnja energije, daleko snažnija svetlost, uz više načina rada, postali su uobičjena odlika ovih nezaobilaznih delova opreme. Trenutno, proizvođači iz Kine dominiraju ovim tržištem, a najavljeni su i novi modeli koji će se prodavati tek u drugoj polovini godine.
O ostalim novitetima čitaćete u narednim brojevima.

tekst i slike: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još