Novi rezovi

Ove godine, većina izlagača ima znatno oprezniji nastup. Napravili smo neku vrstu prikaza najzanimljivijih modela i to po našem mišljenju…

Jedna od najposećenijih hala na sajmu IWA u Nirnbergu, svakako je hala br. 5 kolokvijalno nazvana Svet noževa. Skoro svi proizvođači koji nešto znače u nožarskoj industriji imaju zakupljen izložbeni prostor u ovoj hali. Za ljubitelje sečiva to je osuda na nekoliko dana guranja u gomili ljudi, dok idući od jednog do drugog štanda pokušavaju da vide šta je to novo u ponudi za predstojeću sezonu. Vaš reporter se sa entuzijazmom priključio ovoj radoznaloj grupi.

Novi Spartan Blades Hallagan Bowie u ruci
Novi Spartan Blades Hallagan Bowie u ruci

Tokom tih dana videli smo i isprobali na desetine novih modela, razgovarali sa dizajnerima i vlasnicima firmi, trudeći se da saznamo kakva ideja stoji iza pojedinih rešenja i napravimo barem okvirnu procenu koliko se u tome uspelo. Sumarno, čini se da su inovatori izgubili zamah iz predhodnih godina. Ranije je bilo uobičajeno da renomirane firme predstave čitavu novu liniju noževa sa mnoštvom različitih modela. Ove godine, većina izlagača ima znatno oprezniji nastup. Napravili smo neku vrstu prikaza najzanimljivijih modela (po našem mišljenju). Odabrali smo proizvođače kojima smo ranije posvećivali mnogo više prostora, ali su ovoga puta predstavili tek po nekoliko noviteta.

Borbene i radne varijante

Extrema Ratio. Počinjemo sa Evropljanima i našim poznanicima iz Italije. Kompanija “Extrema Ratio” konačno je omogućila civilnim kupcima nabavku borbenog foldera Glaucha. Ovaj nož je dizajniran od strane elitne anti-terorističke jedinice francuske žandarmerije GIGN. Ime je dobio po latinskom nazivu za plavu ajkulu, jednu od najbržih riba na svetu. Osim imena, po mišljenju francuskih “super žaca” sličnost se ogleda u obliku leđnog peraja i vrha noža.

Borbeni folder Glaucha Extrema Ratio naručila je francuska Žandarmerija

Iako rogobatnog izgleda, nož je udoban za rukovanje, dobrog balansa, sa dugim, tankim sečivom. Ali oblik, tip drške koji dopušta samo jedan hvat, sečivo za skidanje plastičnih lisica i kydex futrola za nošenje u otvorenom položaju, ukazuju da je Glaucha isključivo borbeni nož, sa veoma uskom primenom.

Kreios je težak radni nož – mačeta iz ponude “Extrema Ratio”

Kreios je već druga priča. Veliki, težak nož po formi najsličniji indonežanskom goloku, moćan je kao titan po kome je dobio ime. Ova mačeta možda ima primenu u nekoj džungli, ali u Evropi predstavlja nepotreban teret (i trošak, jer mu je cena oko 600 evra). To ne znači da je nož loš, već samo da je suvišan deo opreme kod nas.

Novi titanijumski nož Romeo 2 by Pohl Force namenjen EOD operativcima
Novi titanijumski nož Romeo 2 by Pohl Force namenjen EOD operativcima

Pohl Force je relativno novi proizvođač iz Nemačke, koji je pažnju na sebe skrenuo agresivnom reklamom i veoma robustnim noževima. Ove godine, predstavljen je Romeo Two, kompaktan nož sa simetričnim, dvoseklim sečivom izrađenim od titanijumske beta legure tvrdoće oko 38 RcH. Oštrica je delimično nazubljena obostrano, u donjem delu. Namera je da operativci koji se bave razminiranjem, dobiju nemagnetično sečivo koje svojim magnetnim potpisom neće aktivirati osetljive upaljače pojedinih eksplozivnih sredstava. Ipak, oblik ovog noža više liči na borbenu kamu, nego na radnu alatku.

Quebec One definitivno predstavlja jedan od najzanimljivijih fiksnih noževa ove godine. Po obliku i dimenzijama to je kopija proslavljenog klasika Randall Mod. 14 Atack. Uz saglasnost kompanije “Randall”, unete u dizajnu su izmene, kao što je integralni štitnik za prste i stranice drške oblikovane klesanjem površine G-10. Izvrstan radni i borbeni nož dopunjava kvalitetna kydex futrola. Bez sumnje, privući će mnoge kolekcionare i ljubitelje Randall noževa. A takvih je puno.

Fantoni Harsey je novitet renomiranog italijanskog proizvođača
Fantoni Harsey je novitet renomiranog italijanskog proizvođača

Fantoni Knives takođe dolazi sa Apeninskog poluostrva, iz gradića Maniago koji je duže od veka nožarski centar Italije. Vlasnik kompanije, gosp. Renzo Fantoni je sjajan inženjer i odličan poznavalac materijala, ali kada je o oblikovanju noževa reč, posao prepušta stručnjacima. Tako je za novi lovački nož srednje veličine (sečivo od oko 10 cm) angažovan Bill Harsey, legendarni nožar iz SAD. Elegantne linije i jednostavna konstrukcija ukazuju na promišljen i praktičan pristup u oblikovanju alata. Sečivo od CPM S30V i drška od G-10 garantuju da će ovaj nož mnogo godina pratiti svog vlasnika u svakoj avanturi.

Predimenzionirana sečiva

Spartan Blades je još jedna kompanija koja tesno sarađuje sa Billom Harseyem. Ali, za dizajn upečatljivog, novog bowie noža bio je zadužen drugi majstor – renomirani Ed Halligan. Ravno brušeno sečivo koje se širi prena vrhu, sa konkavno zasečenim clipom izrađeno je od vrhunskog alatnog S3V čelika, koji ne treba mešati sa S30V koji je nerđajući. Čelik S3V ima izvanredne mehaničke osobine, koje nožu omogućavaju da veoma dugo zadržI finu oštricu bez obzira na rad u tvrdom meterijalu.

Hallagan Bowie je moćan nož iz ponude “Spartan Blades” namenjen dugom boravku u prirodi
Hallagan Bowie je moćan nož iz ponude “Spartan Blades” namenjen dugom boravku u prirodi

Halligan Bowie oblikovan je kao univerzalni vojni nož za terenske uslove, tako da je potpuno sposoban za izradu skloništa, pripremu hrane ili borbu, Dubok usek u korenu sečiva uz sam ricasso omogućava dobar oslonac za kažiprst pri preciznom radu, a drška je odlično oblikovana za udoban i siguran hvat.

Prevelika cena

Uz poznati Acribis, u “Spartan Blades” razmišljaju o još jednom, malom preklopnom nožu sa drškom u potpunosti napravljenom od titanijuma, Ideja je bila da se ponudi tzv. džentlmenski folder skromnih dimenzija i visokog kvaliteta. S obzirom da noževi Spartan Blades imaju oznaku “made in U.S.A.” cena ne može biti manja od 200 dolara, što je zaista previše za nož ove veličine. Videćemo da li će se ovaj model uopšte pojaviti u redovnoj ponudi.

Prototip malog foldera od poliranog titanijuma iz “Spartan Blades”
Prototip malog foldera od poliranog titanijuma iz “Spartan Blades”

Cold Steel je suprotno očekivanjima izložio samo jedan pravi novitet. Uz produženi Warcraft Magnum Tanto i nekoliko modela ranije predstavljenih mačeta, pažnju je privlačio ogromni Frontier Bowie sa sečivom dugim 311 mm od karbonskog čelika 1055. Grub finiš, drvena drška i savijen odbojnik od kovanog gvožđa, uz upadljiv žleb duž čitave oštrice, stilski bespogovorno pripadaju kraju 19. veka i rovovskim bitkama u Francuskoj i Belgiji tokom Prvog svetskog rata.

“Cold Steel” je ponudio ogromni Frontier Bowie kao reprodukciju vojnih američkih noževa s kraja 19. veka
“Cold Steel” je ponudio ogromni Frontier Bowie kao reprodukciju vojnih američkih noževa s kraja 19. veka

Ovaj nož se i danas može koristiti umesto tradicionalnih tesaka za uređivanje artiljerijskih položaja i krčenje sitnog rastinja. Ipak, mišljenja smo da u “Cold Steelu” pre svega računaju na zaljublenike u pomenuti istorijski period, kao i na kolekcionare i učesnike u rekonstrukcijama čuvenih bitaka. Međutim, pored ove kalifornijske kompanije ima još zaljubljenika u masivna, predimenzionirana sečiva.

Naoštreni ”pajseri”

Medford Knives. Kao mala prodična kompanija za kratko vreme je postala poznata po noževima veoma snažne konstrukcije, velike mase sa dizajnerskim rešenjima koja ponekad deluju groteskno. Svi fiksni noževi su sa usadnikom pune dužine, tzv. full tang i ravnim pločicama drške učvršćene zavrtnjima, dok preklopni modeli bez izuzetka imaju dršku od debelih komada titanijumske legure, a sečiva od čelika D-2 imaju minimum 5 mm u leđima. Iako se mnogi ljubitelji sečiva pomalo prezrivo odnose prema ovim “naoštrenim pajserima”, činjenica je da i ovakvi noževi imaju svoje poklonike koji cene, pre svega, robustnost i neosetljivost na grubo rukovanje. Folderi iz serije 187: Arktika, Panzer i Preatorian koncipirani da budu skoro neuništivi, a manjak efikasnosti svakako mora nadoknaditi snaga vlasnika.

Folderi Grega Medforda prepoznatljivi su po velikim dimenzijama i debelom sečivu
Folderi Grega Medforda prepoznatljivi su po velikim dimenzijama i debelom sečivu

Ne može se poreći dizajnerski napor da se nož približi potrebama korisnika, pa je tako model STA Sniper (namenjen instruktorskom timu izviđača – snajperista iz USMC), dobio okasti ključ na kraju drške i odvijač u prednjem delu štitnika za prste, a na sečivu je prorez označen podeocima, tako da pomaže u proceni daljine uz poređenje ljudske siluete i izgravirane skale do daljine od 400 jardi.

Novi Medford Knife nož za snajperiste sa karakterističnim prorezom na sečivu
Novi Medford Knife nož za snajperiste sa karakterističnim prorezom na sečivu

Slično je i sa modelom Sawnto koji na leđima sečiva ima dvostruki red zubaca razdvojenih uzdužnim kanalom, što olakšava izbacivanje strugotine. Iskreno, jedino što bih mogao pohvaliti na ovakvom nožu je izuzetna oštrina testere. Cene su neoporavdano visoke, ali je možda i to deo tržišnog nastupa jer određena kategorija kupaca bude privučena velikom cifrom pretpostavljajući da takva cena predstavlja garant kvaliteta. U svakom slučaju, “Medford Knives” nudi prepoznatljive noževe jedinstvenog koncepta.

Medford Sawnto ima vrlo neobičnu i efikasnu testeru na leđima sečiva
Medford Sawnto ima vrlo neobičnu i efikasnu testeru na leđima sečiva

Iako su neki proizvođači od kojih se očikavalo više noviteta, ove godine nastupili sa skromnijom ponudom, bilo je dovoljno zanimljivih modela, pa ćemo vas detaljnije upoznati sa nekima od njih u narednim brojevima načeg časopisa.

Tekst i snimci: Dragan ŠAPONJIĆ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još