Noževi Draga Drobnjaka

Iako najviše pravi lovačke, mladi majstor iz Čačka poznat je i po specijalno izrađenim kolekcionarskim modelima, a na zadovoljstvo svih koji profesionalno ili za svoju dušu kuvaju, izrađuje i odlične kuhinjske noževe.

 Nož isporučen u lepoj i kvalitetno odrađenoj kutiji sa majstorskim sertifikatom
Nož isporučen u lepoj i kvalitetno odrađenoj kutiji sa majstorskim sertifikatom

Od nastanka civilizacija i pojave prvih gvozdenih predmeta nailazimo na izradu i upotrebu noževa. Uz iglu i šilo, nož je bio jedno od prvih pomagala u svakodnevnoj upotrebi. Naravno tokom vremena prolazio je kroz razne promene, od oblika i namene do različitih materijala i načina izrade. Različita geografska područja, način života i potreba ljudi koji su tamo živeli takođe su uticali na razvoj noža kao oruđa ili oružja.

Deo borbenog kompleta

Iz tih razloga danas imamo veoma raznovrsnu ponudu noževa jer se prilično razlikuju u zavisnosti od toga sa kog podneblja dolaze. Tradicija izrade noževa prenosila se sa generacije na generaciju, a tajne izrade naročito termičke obrade ljubomorno su se čuvale. Kao oružje kroz vekove je bio zastupljen u borbenom kompletu svakog ratnika, bilo da se radi o visoko rangiranim vitezovima ili običnim pešadincima.
Pojavom vatrenog oružja razvijao se i nož u vojnoj upotrebi – nastali su bajoneti sa podcevnom montažom kao produžetak oružju kod borbe prsa u prsa. S druge strane nijedan lovac neće se odreći dobrog noža. Jednostavno bez kvalitetnog noža lovačka oprema nije kompletna.
Sa obiljem materijala, poznatog sastava čelika različitog kvaliteta u zavisnosti od namene, kada se termička obrada više ne radi “od oka” ili “po osećaju” (kao nekada), savremenimajstori-nožari s lakoćom mogu da odgovore na zahteve današnjih kupaca.

Model većeg formata za različite namene, čelik RWL 34, mesing, rog i ukrasni pinovi
Model većeg formata za različite namene, čelik RWL 34, mesing, rog i ukrasni pinovi

Pravo je zadovoljstvo upoznati mladog čoveka koji se latio čekića i nakovnja jer se našao u nožarskom zanatu. U pitanju je Drago Drobnjak iz Čačka u čijim očima sija mladost snagom i odlučnošću kakva se danas retko sreće. Taj susret probudio je u meni nadu da u Srbiji još uvek ima onih koji se neće plašiti da zavrnu rukave i žive od svog rada. Vrlo odlučan da ovaj zanat koji je kod njega odavno prevazišao hobi, nastavi da unapređuje, ispričao je kako je uopšte ušao u tu priču.

Ispunjen dečački san

Drago je strastveni pecaroš. Još u školskim danima dok je pecao na obali Morave, našao je prilično redak primerak CK bajoneta, za koji tada nije ni znao šta je. Znatiželja ga je navela da počne da istražuje i tako, usput, zaljubio se u ovaj predivan zanat. Odlučio je da pokuša da napravi svoj prvi nož. Naravno, u to vreme nije bilo mnogo informacija, a ni nekoga ko bi mu pomogao, tako da se sam snalazio i sticao potrebno znanje. Nedostatak alata i iskustva u tom momentu nadoknadio je rešenošću da nožarski zanat izuči do kraja. Prvi primerci grejani su napolju u dvorištu, u peći koja je više ličila na roštilj. Kovanje je bilo ručno – čekićem, a brušenje električnom ručnom brusilicom.
Kupovinom prvog grindera Dragova mala proizvodnja bila je unapređena, a san mu je bio nabavka ozbiljne peći. Kako se snovi ostvaruju samo onima koji zaista veruju u ono što rade i to svim srcem punog ljubavi, Drago Drobnjak je uspeo da opremi svoju radionicu u pravu zantatsku radnju sa ozbiljnim alatima za mehaničku i termičku obradu metala.

Kuhinjski damaskus od 136 slojeva, dok je drška od stabilizovane korejske breze
Kuhinjski damaskus od 136 slojeva, dok je drška od stabilizovane korejske breze

Gledajuci Dragove radove priznajem da sam prezadovoljan njegovim napretkom. Od materijala koje koristi, damaskus je ono što trenutno privlači najveću pažnju. Spajanjem dva ili više čelika vodeći se tehnikom utiskivanja tvrdih materijala u relativno meku matricu, gde osim tvrdoće i žilavosti dobijamo i unikatnu šaru koja se neće ponoviti ni na jednom drugom nožu dobija se damaskus iskovan u više ili manje slojeva, što definiše i krupnoću dobijene šare. U zavisnosti od namene noža, kao i želje naručioca koriste se i razni drugi čelici: N690,RWL-34 ili AEB-L. Da li će nož biti od nerđajućeg ili karbonskog čelika zavisi od više faktora, ali Drago preferira materijale koji dobro drže oštrinu, lako se održavaju i pružaju kupcu mogućnost da ne mora previše da brine oko održavanja.

Ključna termička obrada

Kupci su uglavnom kolekcionari i lovci. Borbeni noževi se slabije traže ali biva i takvih zahteva.
Za drške noževa Drago rado koristi razne prirodne materijale, ali osim njih bira i neke iz mnoštva sintetičkih. Tako na njegovim primercima možete da vidite drške od fosilnog hrasta, oraha, stabilizovanih vrsta drveta, slagane kože, raznih lajnera i nitni, sve vrlo pedantno uklopljeno, upasovano i obrađeno u skladu sa namenom i ergonomijom noža.
Ipak termička obrada je ono na šta svaki nožar stavlja poseban akcenat. Namena sečiva definisaće njegovu tvrdoću, debljinu u leđima, tip oštrice, način brušenja, oblik drške… Da je Drago sve ovo doveo do perfekcije, pokazuje činjenica da su se njegovi radovi našli na svim kontinentima a zadovoljni kupci se često jave sa nekog safarija u Africi.

Priprema damaskusa
Priprema damaskusa

Parametere koje nož mora da zadovlji definišu uslovi na terenu u kojima će se koristiti, jer naravno da nije isto da li ćete ga nositi po različitim vremenskim prilikama u lovu ili ga držati izloženog na zidu ili u vitrini. Tek kada nožu date šansu da se pokaže u određenim uslovima u onome čemu je namenjen, možete dati svoj sud i oceniti majstora. Lovac iz Hrvatske poslao je fotografije iz lova u Africi gde se vidi derač iz Dragove radionice. Ako uzmemo u obzir da prosečan lovac nije profesionalni mesar pa prilikom dranja neće izbegavati koren dlake, a kontakt sa kostima biće neizbežan, nož koji to iznese bez oštrenja zaslužuje svaku pohvalu.

Unikatni modeli

U određenim krugovima nož može biti i statusni simbol pa Drago u saradnji sa graverskom radionicom o kojoj smo pisali u prošlom broju, izrađuje unikatne ekskluzivne noževe koje isporučuje u lepom pakovanju sa zlatotiskom u pratnji sertifikata i osnovnim podacima o nožu. Kupci ovakvih modela su po nepisanom pravilu iz inostranstva spremni da plate kvalitet, pa se jedan ovakav nož našao i u koleciji jednog od generala NATO-a.

Prefinjene damaskus šare (od 136 slojeva) na lovačkom nožu čelika 15N20 i C75, a drška je od afričkog abonosa
Prefinjene damaskus šare (od 136 slojeva) na lovačkom nožu čelika 15N20 i C75, a drška je od afričkog abonosa

Naravno tu su i kuhinjski noževi koji opet moraju odgovoriti drugačijim zahtevima kupaca zbog načina primene kao i uslova u kojima se koriste, odnosno uticaja raznih agresivnih supstanci na sečivo. Oblik sečiva, ugao brušenja, način zaštite ako se radi o karbonskim celicima izdvajaju ovu vrstu noževa od ostalih. Odgovor na ovakve zahteve i zadovoljstvo onih koji potvrđuju kvalitet ručno izrađenih noževa definišu jednog majstora. U slučaju majstora Draga zadovojstvo kupaca svakako ne izostaje, a njegova želja za usavršavanjem govori da ćemo o ovom mladom nožaru iz Čačka tek čuti.
Aleksandar Jovanović
Foto: Drago Drobnjak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pročitajte još